Gazete Vatan Logo

Kritik madde 314/2!

KCK sanıklarını etkileyecek düzenleme 180 Ergenekon sanığını da etkileyecek

KCK ile Ergenekon’un kaderleri aynı pakette!

Demokratikleşme Paketi’nde “Ergenekon sıkıntısı” yaşanıyor. KCK tutuklularına yönelik yapılacak olası bir düzenlemeden Ergenekon sanıklarının da etkilenecek olması, paket üzerinde çalışan bakanlar ve AK Parti kurmaylarını düşündürüyor.

Kritik madde: 314/2

BDP “örgüt üyeliği” suçunun düzenlendiği TCK’nın 314/2. maddesinin herkesi örgüt üyesi olarak gördüğü gerekçesiyle bu maddede düzenleme yapılmasını istiyor. 4. Yargı Paketi’ndeki düzenlemenin KCK tutuklularını kapsamadığına dikkat çeken BDP, “Örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmayan ve şiddetle bağı tespit edilemeyenler örgüt üyeliğinden cezalandırılamaz” şeklinde bir hüküm konulması gerektiğini savunuyor. BDP’nin önerisi kabul edilirse binlerle ifade edilen KCK tutukluları, öğrenciler, ve sendikacıların tutuklanma ve yargılanma sebepleri ortadan kalkmış olacak. Tutuklu olanlara da tahliye yolu açılacak.

Oy kaygısı

Hükümetin üzerinde çalıştığı “Demokratikleşme Paketi”nde böyle bir düzenleme yapılmaması halinde, bir süredir “aşama” ve “çekilme” tartışmasının yaşandığı çözüm sürecinde ciddi sıkıntılar yaşanabileceği öngörülüyor. BDP’lilerin de bu konuda oldukça güçlü beklentileri var. Ancak iktidar kulislerinde böyle bir düzenleme nedeniyle yerel seçimlerde ciddi sıkıntılar yaşanması endişesi dile getiriliyor. Özellikle Batı’daki milliyetçi oyların partiden kaçabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. Ayrıca böyle bir düzenlemenin Ergenekon sanıklarını da etkilemesi olasılığı parti içinde rahatsızlık yaratan önemli bir etken olacak.

Balyoz sanıkları ve yöneticiler

Pakette Ergenekon davasında ‘örgüt yöneticiliği’ suçundan verilen cezalar ile aralarında İlker Başbuğ’un da olduğu 31 sanığa “darbeye teşebbüs” suçlamasıyla verilen cezaları etkileyecek düzenlemenin yer alması ise beklenmiyor. Aynı şekilde Balyoz davası sanıkları da düzenlemeden etkilenmeyecek.

180 SANIK

Ergenekon’da 275 sanıktan 180’i ‘örgüt üyeliği’ suçundan ceza aldı. BDP’nin beklentisi doğrultusunda “şiddete karışmamış ve örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamış”ların serbest bırakmaya yönelik bir düzenleme bu sanıkları da etkileyecek. Ergenekon sanıklarını cezadan kurtarabileceği gibi, düzenlemenin içeriğine bağlı olarak cezalarında indirim yolunu da açabilecek.

Haberin Devamı