Gazete Vatan Logo

Konya’da patlama mı oldu, 21 Kasım Konya’da ne oldu? Patlama sesi nedir, sonik patlama ne demek?

Konya patlama 21 Kasım 2023! Konya’da binlerce vatandaş korku içinde arama motorlarına yöneldi. Bölgeye yakın havalimanının olduğu ve eğitim uçuşlarının yapıldığı Konya’da duyulan sesin patlama mı yoksa başka bir şey mi olduğu araştırılıyor. Peki, Konya’da ne oldu?

Konya’da patlama mı oldu, 21 Kasım Konya’da ne oldu? Patlama sesi nedir, sonik patlama ne demek?

Konya’da ne oldu, 21 Kasım 2023 Konya’da patlama mı oldu? Kentte meydana gelen yüksek sesli patlamanın ardından büyük panik yaşandı. Kimsenin zarar görmediği olayda detaylar arama motorunda araştırılmaya başlandı. İşte Konya patlaması detayları ve güncel gelişmeler…

21 KASIM 2023 KONYA PATLAMA

Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı kapsamında hava üssünden havalanan bir uçaktan kaynaklandığı tespit edildi. Süpersonik patlamadan dolayı büyük korku ve panik yaşanırken kimse zarar görmedi.

KONYA’DA NE OLDU?

Konya’da yaşanan patlamanın kaynağı savaş uçağından çıkan süpersonik patlama olduğu anlaşıldı.

SONİK PATLAMA NEDİR?

Uçaklar havada seyir hâlindeyken her yöne doğru yayılan basınç dalgaları yani ses dalgaları üretir. Bu durumu denizde hareket eden bir geminin suda dalgalar oluşturmasına benzetebiliriz.

Ses dalgaları, hareket eden bir nesnenin etkisiyle ortamdaki parçacıkların ileri ve geriye doğru titreşmesi sonucu oluşan basınç dalgalarıdır.

Uçaklar havada ilerlerken etraflarında oluşturdukları ses dalgalarını gidiş yönü doğrultusunda sıkıştırmaya başlar. Uçakların hızı ses hızından düşük olduğunda, oluşan ses dalgaları hava aracından daha hızlı hareket ettiği için aracın önünde ilerler. Hava aracı ses hızına ulaştığındaysa ses dalgaları daha hızlı hareket edemediği yani ses hızını aşamadığı için üst üste binerek birikmeye başlar ve dalgalar ses duvarı adı verilen bir bariyer oluşturur. Hava aracı bu bariyeri aştığında yani ses hızını geçtiğinde süpersonik hıza ulaşır.

Haberin Devamı

Ses hızında hareket eden bir uçağın oluşturduğu basınç dalgalarındaki değişim

Sonik patlama; ses dalgası kaynağının ses hızında ya da ses hızından daha hızlı bir biçimde hareket etmesi sonucu oluşan, gök gürültüsüne benzer şiddetli bir ses patlamasıdır. Ses duvarı, ses hızını aşan hava araçlarının etrafında buluta benzer bir görüntü meydana getirir. Koni şeklindeki bu görüntüye Mach konisi denir.

Havada hareket ederken uçakların gidiş yönündeki basınç dalgalarını sıkıştırması  Doppler etkisi ile açıklanabilir. Doppler etkisi, dalgayı üreten kaynak ile dalganın ulaştığı alıcı arasındaki mesafenin artması veya azalması sonucu dalga boyunda algılanan değişiklik demektir. Örneğin polis araçlarındaki sireni dalga kaynağı, kendimizi dalganın ulaştığı alıcı olarak düşünelim. Araç bize doğru yaklaşırken ve bizden uzaklaşırken siren sesini farklı tonlarda algılarız. Bu durum Doppler etkisi ile olarak isimlendirilir.

Haberin Devamı

Ses hızı, ses dalgalarının belirli bir zamanda katettiği mesafe olarak tanımlanır. Ses farklı ortamlarda farklı hızlarda yayılır. Sesin havada yayılma hızı saatte yaklaşık 1.200 km’dir. Süpersonik yani sesten hızlı hareket edebilen uçaklardan kaynaklanan sonik patlamalar çevredeki bazı yapılara zarar verebilecek kadar güçlü olabilir.