Gazete Vatan Logo

‘Konuşmaya hazırız özür beklemesinler’

Başbakan Davutoğlu: “Her seviyede Rusya ile konuşmaya hazırız. Hava sahamızı koruduğumuz için suçlanamayız”

‘Konuşmaya hazırız özür beklemesinler’

Brüksel’de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, NATO Genel sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Rusya ile yaşanan krize değinen Davutoğlu, NATO’nun desteğine teşekkür etti. “Bizim eylemimiz savunma amaçlı” diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

‘3 defa bilgilendirildi’

“Türk hava sahası, Türk egemenliğidir ve bizim eylemimiz savunma amaçlıydı. Keşke olmasaydı ancak aynı zamanda angajman kurallarımız da çok netti, öncesinden açıklanmıştı. Türk hava sahasına saygı gösterilmesi konusunda üç ihlalin ardından dostumuz ve kardeşimiz Rus tarafı Ankara, Antalya ve Moskova’da 3 defa bilgilendirilmişti. Şunu da çok net ifade ettik: Türkiye-Suriye sınırı Türkiye için milli güvenlik konusu anlamına geliyor. Bu, savunma eylemiydi ve ihlal olmasa böyle bir kriz de olmazdı. Biz bu gerginliği tırmandırmayacağız. Diyaloğa hazırız. Türkiye-Suriye sınırında benzer durumları engellemek için bütün seviyelerde konuşmaya hazırız. İşbirliği yapmaya hazırız. Ancak, bu durum esnasında yapılan bombalamalar DAEŞ’e karşı değildi. Suriye’nin bu kısmında DEAŞ yok ve Rusya’ya hep şunu söyledik: Sınırımızda sivillere yönelik bombalamalar, yeni sığınmacı akını yaratıyor ve bunlar Rusya’ya gitmiyor, Türkiye’ye geliyor. Her bombalamanın ardından, Suriye’den on binlerce sığınmacı Türkiye’ye geliyor. Bu krizin faturasını ödeyen Türkiye, hava sahasını savunduğu için suçlanamaz.”

Haberin Devamı

‘Ulusal bir görev’

“Ben onurlu bir ülkenin başbakanıyım. Bizim kara sınırlarımızı ve hava sahamızı korumamız ülke güvenliği için bir zorunluluktur. Hiçbir hükümet hiçbir ülke görevini yerine getirdiği için özür dilemez. Hava sahasının korunması, Türkiye sınırlarının korunması ulusal bir görevdir. Bizim ordumuz işini yapmıştır, hava sahasını korumuştur. Ama Rus tarafı konuşmak istiyorsa, gelecekte böyle olayların yaşanmamasını istiyorsa her türlü diyaloga açığız. Bizden bilgi istiyorlarsa her türlü bilgiyi verebiliriz. Bu olayın detaylarını paylaşmaya hazırız. İlişkilerimizi geliştirmeye ve diyaloga hazırız. Ama hiçbir ülke işimizi yaptığımız için özür beklememeli.”

Haberin Devamı

‘Tutarsızlık yapılıyor’

“Ekonomik yaptırımlara karşıyız. Geçtiğimiz krizlerde de Türkiye aynı noktada duruyordu. Ruslar da kendileri ekonomik yaptırımlara karşıydı. Şimdi tutarsızlık yapılıyor. Ukrayna ile ilgili olarak Rusya’ya karşı önlemler alındığında Rusya eleştirel yaklaşmıştı. Ekonomik menfaatler karşılıklıdır. Biz önlemlere karşı sakin yaklaşacağız, bu gerginliği tırmandırmayacağız. Hiçbir şekilde Rus halkı tarafından onursuz görülebilecek hiçbir şeyi yapmayacağız. Rus halkı bizim için dost bir halktır. Birçok Rus için Antalya ikinci evleri gibidir. Rus dostlarımızın Antalya’ya, Türkiye’ye gelmelerini bekliyoruz.”

NATO’dan tam destek

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg şunları söyledi: “Türkiye NATO’ya bağlı, NATO da güçlü bir şekilde Türkiye’nin güvenliğine bağlı. NATO’nun güneydoğu sınırlarındaki durum hızlı değişiyor. Bütün müttefikler Türkiye’nin toprak bütünlüğünü ve hava sahasını koruma hakkını tamamıyla destekliyor. Rusya’yı Suriye’de ortak düşmanımız DAEŞ’i hedef alarak yapıcı bir rol almaya çağırıyorum.” Düşürülen uçakla ilgili bilgileri Türkiye’nin NATO’yla tam paylaşmadığı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Stoltenberg, “Türkiye NATO’yla ve müttefiklerle pek çok bilgiyi paylaştı. NATO, Türkiye’nin NATO Büyükelçisi’nin bütün bilgileri ve detayları paylaştığı özel bir oturumla toplandı. Başka kaynaklardan aldığımız bilgiler de Türkiye’nin olayın gerçekleşme şekliyle ilgili verdiği bilgilerle tutarlı” yanıtını verdi. Stoltenberg, “Geçen hafta gördüğümüz, Rus uçaklarının Türkiye’nin hava sahasını ilk ihlali değildi” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

‘NATO’ya dönük ihlal’

Başbakan Davutoğlu, “DAEŞ’e karşı savaşıyorsak, sadece DAEŞ’i hedef almalıyız, ılımlı muhalifleri ve sivilleri değil” dedi ve Rusya’nın İdlib’i bombalaması üzerine tamamen yanmış insanlar Türkiye’ye getirildiğini, insani yardım konvoyunun da vurulduğunu anlattı. Davutoğlu, “Hepimiz DAEŞ’e karşı savaşıldığı konusunda uzlaşmalıyız ve üçüncüsü Türkiye-Suriye sınırı, Türkiye için milli güvenlik sınırı. Türkiye Suriye sınırı bir NATO sınırıdır. İhlal sadece Türkiye’ye dönük bir ihlal değil, NATO’ya dönük bir ihlaldir. Aynı gün NATO müttefiklerimize bütün detayları verdik ve bütün bilgileri de, pozisyonumuzu anlatmak, memnun ve ikna etmek için paylaşmaya hazırız” diye konuştu.

Haberin Devamı