Gazete Vatan Logo

'Kolunu uzatan eser alabiliyordu'

O skandala böyle yanıt verdi

Yönetmen Metin Erksan’ın, Teşvikiye Camii’nde düzenlenen cenaze namazına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gazetecilerin Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ndeki kayıp eserlerle ilgili sorularını yanıtladı.

"DEPOLARA KOLUNUZU UZATSANIZ ESER ALABİLİRDİNİZ "

Bakan Günay, "Tamamen benim başlattığım bir soruşturma. 2008’de göreve geldiğimin altıncı ayı başlattığım bir soruşturma. 2009’da kapsamını genişlettim, Temmuz ayında da onaya bağladım. Dönemin sorumlularıyla ilgili soruşturmalarımız da sürüyor. Adli idari tüm müracaatlarımızı yaptık emniyet dahil olmak üzere" dedi. Günay, "1980’in Nisan’ın da kurulan Resim Heykel Müzesi ne yazık ki 12 Eylül’ün tahribatına uğramış. Uzun yıllar çeşitli yöneticiler çeşitli ihmallerde bulunmakla kalmamışlar, müzeye girmemesi gereken bazı eserleri almışlar, müzeden bazı eserleri de rivayet odur ki dönemin egemenlerine armağan etmişler. Bunlarla ilgili bu zamana kadar basında çok haber okudunuz. Ben de bu haberler üzerine çok ciddi bir soruşturma başlatmıştım. Hatta kapsamını genişletme ihtiyacı hissettim. Başka boyutlarıyla soruşturma hala sürüyor. Bugün bir gazetenin manşetine aldığı haber tamamen bizim gayretlerimizin bir sonucudur. Bizim dönemimizde kaybolmuş hiçbir eser olmadığını söyleyebilirim ama göreve başladığım dönemde depolardan kolunuzu uzatsanız eser alabilirdiniz. Bu kadar da korunaksız bir ortam vardı" diye konuştu.

"300’E YAKIN ESERDE İNCELEME YAPIYORUZ"

Müzedeki edilen eser sayısının 350’den 800’e çıktığını kaydeden Bakan Günay, "5 bine yakın eserin tamamı kayıtlara geçti. Bu arada fotokopi varsa, sahtecilik varsa, müzeye girmemesi gereken eser varsa bunların hepsini gerek bizim arkadaşlarımız gerek üniversitelerin bilim kurullarından gelen arkadaşlar dahil bütün her yere incelettik. Dikkatle takip ediyoruz bundan sonra hiçbir eser kaybolmasın diye" dedi. Bakan Ertuğrul Günay, kaybolan eser sayısını da verdi. Bakan Günay, "Kayıp olan eser sayısı envanterde varolmakla birlikte gerçek olup olmadığını bilmiyoruz, 200’e yakın. Ama sahte eser, fotokopi olmak üzere 300’e yakın eserle ilgili inceleme yapıyoruz şu anda" diye konuştu. Günay, " Basın bu dikkati gösterse iyi olur. Bütün bunlar 2008’den bu yana bizim gösterdiğimiz ve kamuoyuyla paylaşılmış bilgilerdir. Bu bilgileri bakanlık dururken birileri ortaya çıkarmadı. Bakanlığın bu konudaki gayretlerinin altı çizilmeden manşete bunu dahil etmeden haber yapmayı biraz üzüntüyle ve biraz kamuoyunu bilgilendirme konusunda özensizlikle karşıladığımızın altını basın huzurunda çizmek isterim" diye konuştu.

Haberin Devamı