Gazete Vatan Logo

‘Kırmızılı kız’ esin kaynağı!

Gezi’nin sembolü vekillere esin kaynağı oldu

Financial Times “Erdoğan iktidar sarhoşluğunda” dedi. Independent, Putin benzetmesi yaptı. Guardian, Thatcher’in Trafalgar müdahalesini hatırlattı

‘Thatcher’a hiçbir iyilik getirmedi’

- Guardian: Bir meydanın ordusu yoktur. Oy veremez. Gidecek yeri de yoktur. Boş bir alandır. Ancak meydanlar iktidara muhalif bir işgali davet eder. İşte Taksim de böyle bir direnişin merkezi olunca Türkiye Başbakanı da bu meydanı yeniden fethetme gereği duydu. Benzer direnişlere sahne olan Mısır’da Tahrir, Pekin’de Tiananmen, Tahran’da Azadi, Kiev’de Bağımsızlık, Atina’da Sintagma meydanları sivil kutsal alanlardır. Gerçek siyaset ekranlarda değil meydanlarda yapılır.

Siyasi eylemlere kapalı

Londra’da eski Başbakan Margaret Thatcher döneminde pek çok eyleme sahne olan Trafalgar Meydanı uzun yıllardır siyasî eylemlere kapalı. Trafalgar sadece Belediye Başkanı’nı pohpohlayacak şovlar ve ticari gösteriler için kullanılıyor. Erdoğan Taksim’i boşaltarak alışveriş merkezini kurabilir. Tıpkı Thatcher’ın, istediği vergileri koymak için Trafalgar’daki eylemleri dağıtması gibi. Ama unutmayın bu Thatcher’a hiçbir iyilik getirmedi. Sonunda meydan kazandı.

‘Son savaşını veren komutan’

- Financial Times: 10 yılın ardından Erdoğan iktidar sarhoşluğunda. Kendisini Atatürk’le bir tutuyor. Atatürk muhteşem bir komutandı. Erdoğan ise, artık son savaşını veren bir komutana benziyor. Taraftarlarına, ‘büyük resmi görme’ çağrısı yapıyor, ama asıl kendisi hikayenin ana fikrini kaçırmış durumda. Direnişçilerin oluşturduğu komünün yerleştiği alan dünkü müdahaleyle daraldı. Şimdi izlenmesi gereken iktidar partisi içindeki yerleşim.

Putin’in oyun kitabı gibi

- Independent: Müdahale bekleniyordu, beklendiği kadar da ağırdı. Erdoğan’ın tepkisi, bir başka otoriter liderin tutumunu hatırlattı: Vladimir Putin. İzlediği kutuplaştırma taktiği, Putin’in ders kitabından çıkmış gibi. Protestocularla konuşmak yerine, onları komplo kurmakla suçladı. Erdoğan dün uluslararası basını da kınadı. Partisi içinde Twitter’ı yasaklamaktan bile bahsedenler oldu.

İtalya’nın ‘kırmızılı’ vekilleri

Gezi eylemlerinin sembollerinden olan ‘kırmızılı kadın’ Ceyda Sungur, İtalyan milletvekillerine de ilham kaynağı oldu. Sol Ekoloji ve Özgürlük Partisi’nden 8 kadın, parlamentoda kürtaj hakkına ilişkin bir yasayı görüşmeye, kırmızı ceketler giyerek gitti. Vekillerden Titti Di Salvo, “İstanbul’da değişimin sembolü haline gelen ve şiddete karşı mücadele veren kalabalığın arasında dimdik durmayı başaran o kırmızılı kadın bizi çok etkiledi” dedi. Martina Nardi de Türk kadınlarıyla dayanışma içinde oldukları mesajını verdi.


Haberin Devamı