Gazete Vatan Logo

Kilis’e NATO koruması

Suriye’den IŞİD’in attığı Katyuşa roketlerinin 21 sivili öldürdüğü Kilis, NATO’nun gündeminde. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “Kilis’teki durumdan endişeliyiz” açıklamasını yaptı

Kilis’e NATO koruması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahında, dün başlayan Dışişleri Bakanları Toplantısı gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Kilis’e dönük terör örgütü IŞİD saldırılarının bugün yapılacak toplantıda görüşüleceğini ve Türkiye’ye daha fazla nasıl destek verileceğini ele alacaklarını söyledi. Gündemlerinde Irak, Suriye, Kilis’e düşen roketler ve Doğu Avrupa’da Rusya’ya karşı alınacak önlemlerin olduğunu kaydeden Genel Sekreter, ilk öncelik olarakKaradağ’ın NATO’ya katılım protokolünün imzalanacağını ve bundan sonra Karadağ’ın her NATO toplantısına gözlemleyici ve davetli olarak katılacağını ifade etti.

‘Elbette endişeliyiz’

Stoltenberg, Kilisle ilgili bir soru üzerine, sözlerini şöyle sürdürdü: “Elbetteki endişeliyiz. Çünkü çok sayıda saldırı söz konusu. Aynı zamanda sivil kayıpları da gördük, masum insanlar hayatını kaybetti. Bu yüzden de durum hepimiz için büyük bir endişe kaynağı. NATO, Türkiye ile dayanışma içinde. Suriye-Türkiye sınırındaki bu gergin durumu, son Ankara ziyaretim sırasında da ele aldık. Dolayısıyla bu, bizim gündemimizdeki önemli maddelerden birisi olacak.!” NATO’nun Türkiye’nin güvenliğine katkı vermeye devam ettiğini söyleyen Stoltenberg, İspanya’ya ait Patriot hava savunma füzelerinin halen Türkiye’de olduğunu, erken uyarı uçakları AWACS’ların Türkiye üzerinde görev yaptığını ve NATO müttefiki ülkelerin askeri gemilerinin Türk limanlarını ziyaret ettiğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Tehditler ilişkili’

Türkiye’yi desteklemek için daha fazla ne yapabileceklerini görüşeceklerini de ifade eden Stoltenberg, “Ancak önemli mesaj şu: Türkiye-Suriye sınırındaki durum, Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın önemli konularından birini oluşturan NATO üyesi ülkelerin sınırları dışındaki bölgelerde istikrarın sağlanması hususunu ön plana çıkarıyor. Çünkü, istikrar ve ülkelerimize dönük tehditler arasında çok yakın bir ilişki olduğunu görüyoruz” diye konuştu. NATO Genel Sekreteri, IŞİD’e karşı verilen mücadelenin Türkiye’nin güvenliğini arttırmaya olan katkısına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı Akar temsil ediyor

Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi, 175. NATO Askeri Komitesi, genelkurmay başkanları seviyesinde toplandı. Türkiye’yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın temsil ettiği toplantıda, 8-9 Temmuz’da Polonya’nın başkenti Varşova’da yapılacak olan NATO Zirvesi’ne hazırlık çalışmaları ele alındı.

Patriot ve AWACS’lar görevde

NATO kapsamında İspanya’ya ait Patriot hava savunma füzeleri halen Türkiye’de bulunurken erken uyarı uçakları AWACS’lar da Türkiye üzerinde görev yapıyor.