Gazete Vatan Logo

‘Kesin beraat edene kadar dönmüyorum’

Yargıtay, Mısır Çarşısı davasında Pınak Selek’e verilen mahkumiyeti bozdu. Fransa’da bulunan Selek, şu aşamada Türkiye’ye dönmeyeceğini söyledi

‘Kesin beraat edene kadar dönmüyorum’

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Mısır Çarşısı’nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada, sosyolog Pınar Selek’e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını usulden bozdu. Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Pınar Selek, kararla ilgili VATAN’a konuştu. Kesin beraate kadar Türkiye’ye dönmeyeceğini söyleyen Selek, “Bu bizim için iyi bir haber ama bu aynı zamanda olması gereken bir şey. Buna bu kadar sevinmek bile tuhaf” dedi. Selek, şöyle devam etti:


“Bu karar yine de kararlığın ve dayanışmanın bazı sonuçlar alabileceğini gösteriyor. Şimdi kesin beraat edene kadar mücadelemiz devam edecek. 16 yıldır dayanışma çemberiyle benim bu yükü tek başıma taşımama izin vermeyen herkese çok ama çok teşekkür ediyorum. Hem bu davada beraat edinceye kadar hem de Türkiye’deki bütün haksızlıklar ortadan kalkıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Daha sadece karar bozuldu. Kesin beraat edinceye Türkiye’ye dönmeden Fransa’daki çalışmalarımı sürdüreceğim.”


‘İstanbul’u çok özledim’

“Türkiye’yi, İstanbul’u, ailemi, kardeşimi ve dostlarımı çok özledim. Uzakta yaşamak çok zor ama mağduriyet psikolojisine de girmiyorum. Uzak olmanın zorluğunu yaşıyorum. Dağ gibi hasret var. Türkiye’de başlarken içinde yer aldığım şeylerin devam etmesi çok güzel. Türkiye’nin daha mutlu olması için yürütülen bu mücadeleden de uzak kalmak çok zor. Fakat Fransa’da çok büyük haksızlıklar yaşanıyor. Burada çok fazla dostum ve yapılması gereken çok şey var. Dolayısıyla kendimi çok yabancı hissetmiyorum.”

Sosyolog Selek internet sayesinde gelen desteklerin güç verdiğini de ifade ediyor:

‘Herkesi görebiliyorum’

“Beni tanımayan insanların verdiği destek bana ulaşıyor ve çok mutlu oluyorum. Twitter ve Facebook’u takip ediyorum. Artık sürgün internet, Skype sayesinde eski sürgünler gibi yaşanmıyor. Çünkü herkesi görebiliyorum ve toplantılara katılabiliyorum.”

Kitabı Fransızcada

Pınar Selek, Fransa’da çok yoğun bir çalışma hayatının içinde olduğunu da anlatıyor: “Fransa’da okuduğum okullar bana çok destek verdi. Bugün Strasbourg Üniversitesi ben orada olmamama rağmen bir basın toplantısı yapacak. Strasbourg ve Lyon’daki komiteler açıklamalar yapıyor. Arte dahil bazı televizyonlar konuşmak için bekliyor. Öğretim Üyeleri Sendikası’nın kongresine davetliyim. Akşam, Fransızcası yayınlanan ‘Sürüne sürüne erkek olmak’ kitabımın tanıtımına katılacağım. Yani burada dava dışında bir çok şey yapıyorum ve hiç durmuyorum.”

En prestijli okulda

Pınar Selek geçen Mart’ta Strasbourg Üniversitesi’nde 3 yıldır sürdürdüğü ‘Türkiye’deki muhalif hareketlerin birbirleriyle etkileşimi’ konulu doktora çalışmasını bitirerek Siyaset Bilimi Doktoru ünvanını aldı. Fransa’nın en prestijli yüksek eğitim kurumu Ecole Normale Superieure Lyon’daki okulunda araştırmacı olarak çalışıyor.

Davanın geçmişi

MISIR Çarşısı’nda 1998’de meydana gelen patlamaya ilişkin davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi önce “bomba mı LPG’nin mi olduğunun kesin tespitinin yapılamadığı” gerekçesiyle Selek için beraat kararı vermişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise Selek’in ‘sosyolojik araştırma’ adı altında silahlı terör örgütü üyeleri ile irtibata geçtiğini, örgüt amacı doğrultusunda bombayı yerleştirdiğini belirterek, kararı bozmuş ve ağırlaştırılmış müebbet istemişti. Yargıtay Başsavcılığı’nın itirazı üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitmişti. Kurul ise 9. Daire’nin kararını yerinde bulmuştu. Dosyayı tekrar görüşen mahkeme, 9 Şubat 2011’de Yargıtay kararına direnmiş ancak 22 Kasım 2012’deki duruşmada direnme kararından vazgeçmişti. Mahkeme, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermişti. Şimdi ise 9. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin direnme kararından vazgeçip Ceza Genel Kurulu kararına uymak zorunda olduğu yönündeki gerekçesini yerinde görmedi ve kararı bozdu.

Haberin Devamı