Gazete Vatan Logo

'İslamofobi ABD’ye sıçramasın'

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkan adayı Trump’a tepki gösterdi, “İslamofobi illeti Avrupa’dan sonra ABD’ye sıçramasın” dedi

'İslamofobi ABD’ye sıçramasın'

8. Büyükelçiler Konferansı, dün Ankara Marriott JW Oteli’nde başladı. Konferansın bu yılki teması, 23- 24 Mayıs’ta Türkiye’nin evsahipliğinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Zirvesi kapsamında, “Kriz Yönetimi: İnsani Çözümler” olarak belirlendi. 16 Ocak’a kadar sürecek konferansın açılışında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuştu. Çavuşoğlu, ABD’de bu yıl sonunda yapılacak başkanlık seçiminin aday adaylarından Doland Trump’ın İslam karşıtlığını körükleyen ve Müslümanları hedef alan açıklamalarından rahatsızlık duyduklarını belirterek, “İslamofobi illetinin Avrupa’dan ABD’ye sıçramasını istemiyoruz” dedi. Çavuşoğlu, önümüzdeki dönemde Türkiye’nin dış politikasını dünya kamuoyuna daha etkili bir iletişim stratejisiyle anlatması gerektiğini belirterek, “Dış politikada popülizm ve hamasete yer yoktur. Her zaman mutedil ve temkinli bir dil kullanıp, yapıcı ve yaratıcı öneriler getireceğiz. Etnik, dinsel ve bölgesel milliyetçiliği reddetmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Esad’ın yeri yok

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın Suriye’nin geleceğinde yeri olmadığını artık herkesin görmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, Suriye’de barış ve istikrarın temininin ancak halkın iradesini doğrudan ortaya koyabileceği hür ve adil seçimlerin yapılmasıyla mümkün olacağını kaydetti. Çavuşoğlu, “Bunun için de tam yetkili bir geçiş hükümetinin hayata geçirilmesi ve muhalefetin de vurguladığı gibi, Esed’in sahneden çekilmesi gerekiyor” dedi.

Demirtaş’a ihanet suçlaması

HDP lideri Demirtaş’ın Moskova ziyaretine işaret eden Çavuşoğlu, “Ülkesi savaşa girse diğer ülkelerin safında yer alacağını söyleyecek kadar ileri giden yaklaşımlara tanık olduk. Türkiye’de barışın önüne çukur kazarken Rusya’yla yaşadığımız sorunda soluğu Moskova’da alanların ihanetine de şahit oluyoruz” dedi.