Gazete Vatan Logo

HSYK için Anayasa değişikliğine destek!

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’yla ilgili anayasa değişikliğine yeşil ışık yakan BDP lideri Demirtaş “Doğru olan bağımsız ve tarafsız yargıyı oluşturmaktır” dedi.

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmada, artık mızrağın çuvala sığmadığı, sözün kifayetsiz kaldığı günlerden geçildiğini ifade ederek, tarafsız yargı için anayasa değişikliğine destek vereceklerini açıkladı. Demirtaş, özetle şunları söyledi:

KCK hatırlatması

“Bir şey çalmadıysanız, bunlar hırsızlık parası değilse, yapmanız gereken sözle, lafla savunmak değil, kendinizi açık, şeffaf bir denetime tabi tutmaktır. Bu yargı, yasayı uygulamıyor. Başka yerlerden talimat alarak operasyon yapıyor. 10 bin Kürt siyasetçisi dalga dalga içeri alınırken aynı savcılar, özel yetkili mahkemeler, polisler, bakanlar ve Başbakan görevdeydi ve canhıraş şekilde bu operasyonları savundular. “

Komploya komplo!

“Yolsuzlukla ilgili dosyalarda ‘komplo var’ diyorsanız, bunu açığa çıkarmanın yolu, başka komplolar düzenlemek değildir. Demokrasiye sarılmanız gereken yerde aynı zihniyetle hareket ediyor olmanız, sizi masum göstermez. Hırsızlık, rüşvet gibi toplumun hassas olduğu konularda herkesi tatmin edecek cevaplar vermeden derin yapılarla mücadele edemezsiniz. 34 Kürt çocuğunu sınırdan kaçakçılık yaptı diye katlettiniz. Kaçakçılık, hırsızlık meselesinde 34 çocuğu öldürüp üstünü örtecek kadar hassassınız.”

‘Önce hesap verin’

“Cemaat hangi niyetle yaptı, bunu bir kenara bırakalım. Önce hırsızlık yapıldı mı yapılmadı mı bunun hesabını verin. Başbakan’ın yapması gereken otoriterleşme değil, HSYK’yı Adalet Bakanı’na bağlamak değildir. Doğru olan, bağımsız ve tarafsız yargıyı oluşturmaktır. Anayasa değişikliği gerekiyorsa ki gerekiyor, hazırız. HSYK teklifi kimin içine sinebilir? Adalet Bakanı, hakim ve savcıların neredeyse bütün kurum ve kuruluşlarını, neredeyse mahkemeleri bile kendisine bağlayarak mı bu süreci demokratikleştirecek? Bundan kurtulmanı yolu yargıyı cemaatten alıp AKP’ye bağlamak mıdır? İktidar hazırsa, hakim ve savcıların bağımsızlığını, tarafsız bir yargıyı sağlayacak anayasal düzenlemeye hazırız. Yolsuzluğa ve hırsızlığa da paralel, derin yapılara da karşıyız.”

‘Bünye virüse açık’

“AK Parti’den Diyarbakır’da milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen kişi, Dicle Üniversitesi’ne rektör adayı oldu ve yüzde 16 oy almasına rağmen Fethullah Gülen’in referansıyla rektör atandı. İlk yaptığı iş bütün kadroları cemaatçilerle doldurmak oldu. Bine yakın atama yaptı. Benim üniversitede konferans vermemi yasakladılar. Bünye virüse açık olunca virüs gelir ve hasta eder.”

Haberin Devamı