Gazete Vatan Logo

Haşim Kılıç'a tebrik! 'Geç de olsa...'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın Yüksek Mahkeme'nin kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmayı, "Geç kalmış bir konuşma ama kendisini kutluyorum" dedi. AYM Başkanı Kılıç'ın Yüksek Mahkeme'nin kuruluş yıldönümünde yaptığı iktidara sert eleştiriler yönelttiği açıklaması CHP cephesinden "geç kalınmış" bulunsa da memnuniyetle karşılandı.

Haşim Kılıç'a tebrik! 'Geç de olsa...'

VATAN'a konuşan Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Dünya döner ama hukuk kutup yıldızı gibi yerinde durur. Hukuk gömlek değiştirmez. Bir hukuk adamının, en üst düzey bir hukuk adamının yapması gereken bir konuşmaydı. Gecikmiş, geç kalmış bir konuşmadır. Bu konuşma bir lütuf değildir. Yargının derdest edildiği, hukuk tanımazlığın had safhada olduğu, benim yargım senin yargın diye ayrıştırıldığı bir ortamda Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın yapmış olduğu açıklama, hukuk insanlarına, demokrasi ve özgürlük beklentisi olanlara moral vermiştir. Zaten olması gereken hukuk kurallarının hatırlatıldığı bir konuşmadır. Hukuk çevrelerinin beklentisine cevap vermiş bir konuşmadır. Kendisini kutluyorum" dedi.



Haşim Kılıç'ı eleştiren AKP'lileri hayretle izlediğini kaydeden Tekin, "Anayasa Mahkemesi'nin başkanı anayasaya ilişkin endişeleri varsa elbette söyleyecek. O konuşmayacak da kim konuşacak. Mahkeme kararını milli değil diye eleştirdiler. Tarih kimleri çöplüğe atacak hep beraber göreceğiz. Tarih yolsuzlukları yapanları özgürlükleri kısıtlayanları çöp tenekesine atacaktır" diye konuştu. CHP'den gelen diğer tepkiler de şöyle:



* CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Yasama, yürütme organının bunların başındaki kişilerin, devletin hukuk devleti olma özelliğini ortadan kaldırmaya yönelik eylem, söylem, tutum ve davranışları bugün yargı feryadı olarak yüksek yargının en tepesinde oturan kişi sıfatıyla, Anayasa Mahkemesi Başkanı tarafından kamuoyuyla, vatandaşlar ile paylaşıldı. Anayasa Mahkemesi Başkanı cübbesini çıkarmamıştır, cübbesiyle ders vermiştir. Bu şekilde yargıyla oynayanlara, yargıya tecavüz edenlere karşı bir feryat, tokat, ders bugün Türkiye kamuoyuyla paylaşılmış. Devletin hukuk devleti olma özelliği ortadan kalktığında hem sokakta hem devlet aygıtı içinde anarşi başlar. Yüksek Mahkeme Başkanı, buna dikkati çekmiştir. Yüksek Mahkeme Başkanı, hukuk adamı kimliğiyle bugüne kadar parlamentoda söylediklerimizi yargının en yüksek makamından duymak da bizim ne kadar haklı, doğru olduğumuzun, hukukun üstünlüğüne Başbakan da dahil saygı göstermesinin ne kadar zorunlu, gerekli olduğunun açık ifadesi olmuştur.
Cumhurbaşkanı seçimiyle bugünkü konuşmanın ilişkilendiremez.



* CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk: Türkiye'nin hukuk devleti olup olmadığını,Türkiye'de hukuk güvenliği olup olmadığını konuşmayı izleyip gördük. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın konuşmasını izliyorum. Başbakan'ın, konuşmadan çok rahatsız olduğu her halinden belli oluyor. Bakalım Anayasa Mahkemesi Başkanının sert konuşmasına, Başbakan ne diyecek? Merakla bekliyorum. Sayın Başbakan'a soru; Anayasa Mahkemesinin konuşması, milli midir? Açık seçik belli besbellidir ki Haşim Kılıç'ın konuşmasının hedefinde Başbakan vardır.

* CHP'li Melda Onur: Haşim Kılıç resmen fırça attı. Haşim Kılıç yani yargıyla zırt pırt oynamayın mı demek istedi.

Haberin Devamı