Gazete Vatan Logo

'Haşhaşi'nin icatçısına iade-i itibar

Cemaate yönelik ilk operasyonu yapan ve ''Haşhaşi'' kelimesini kullanan ilk isim olan Osman Ak, iade-i itibar ile, Zonguldak Emniyet Müdürlüğüne atandı.

Emniyet içindeki ''Cemaat örgütlenmesi'' raporu hazırladıktan sonra hedef haline gelen, ''Telekulak Çetesi'' iddiasıyla yargılanan, 1. sınıfa yükseltilmeyip meslekten ihraç edilen, MGK'ya tayini engellenen ve cemaat için ''Haşhaşi'' kelimesini ilk kullanan isim olan merkez emniyet müdürü Osman Ak, iade-i itibar ile Zonguldak Emniyet Müdürlüğüne atandı.

İLK O ''HAŞHAŞİ'' DEDİ

Ankara Emniyet Müdür yardımcılığından alındıktan sonra görev verilmeyen ve yıllarca yargılanan Osman Ak, Devlet Güvenlik Mahkemesinde Gülen ile ilgili davada 12 Kasım 2001 tarihinde ifade vermiş ve “Kişisel kanaatim bu yapılanma Hasan Sabbah’ın, Haşhaşiler adlı örgütlenmesine benzemektedir” demişti.

Daha sonra meslekten ihraç edilen ve mahkeme kararı ile dönen Ak'ın, MGK Genel Sekreterliğine emniyet irtibat görevlisi olarak atanma girişimi ve 1. sınıf emniyet müdürlüğüne yükselmesi de engellenmişti. Ak, Ankara Emniyet Müdür yardımcısıyken, kaçırılan THY uçağındaki korsan ile ''Sofya Büyükelçiliği Müsteşarı'' kimliğine bürünerek pazarlık yapmış ve rehine yolcuları kurtarmıştı.

Dönemin Ankara Emniyeti Müdürü Cevdet Saral ile, istihbarattan sorumlu yardımcısı Osman Ak, 1999 yılında cemaatin emniyet içindeki yapılanması konusunda bir rapor hazırlamışlar, ardından emniyette ''Telekulak Skandalı'' patlamıştı. Saral ve Ak görevden alınıp 963 kişiyi yasa dışı dinlettikleri gerekçesiyle yargılanıp beraat etmişti. Saral, başlarına gelen olayların cemaat yapılanması olduğunu açıklamış ve ''Emniyet Teşkilatında ilk kez cemaat soruşturması yaptık, engellenip yargılandık. Soruşturma aşamasına geçebilsek, daha somut bilgilere ulaşabilecektik'' demişti.

O DA ÜÇ AYDA GİTTİ

Osman Ak'ın Zonguldak Emniyet Müdürü olduğu kararname ile Manisa Emniyet Müdürü Erhan Alkaya da merkeze çekildi. Henüz üç ay önce 17 Şubat 2014 günü görevde başlayan Alkaya'dan önce de, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş görevden alınmıştı. Her iki ismin görevden alınmasının, Soma'da Başbakan Erdoğan'a karşı yapılan protestolardan sonra gelmesi, dikkat çekti.

Manisa Emniyet Müdürlüğüne eski İstanbul Emniyet Müdürü ve Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah'ın yakın çalışma arkadaşı ve Osmaniye Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren getirildi. Zonguldak Emniyet Müdürü Seyfi Sazak da görevden alınırken, Osmaniye Emniyet Müdürlüğüne Polis Başmüfettişi Hüseyin Yenice atandı. (Gazeteport)

Haberin Devamı