Gazete Vatan Logo

Gözler Meclis'te, Af Yasası ne oldu, tarih belli mi? Corona virüsü nedeniyle Af Yasası ertelenir mi? İşte af yasası 2020 haberleri ve gelişmeleri...

Ülke gündemi yoğun, bir yanda uzun süredir gündemdeki yerini koruyan af yasası bir yandan tüm dünyanın mücadele ettiği corona virüsü. Corona virüsü kapsamında alınan önlemler sıralanırken, Meclis'in durumu da merak ediliyor. Mahkum ve mahkum yakınları corona virüsü nedeniyle Meclis'in tatil edilip edilmediğini merak ediyor ve af yasası corona virüsü nedeniyle etkilenir mi? diye soruyor. Ceza infaz yasası, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, cezaların toplamında bir defaya mahsus olmak üzere, bir defalık 5 yıl indirim yapılması planlanıyor. İşte af yasası son durum gelişmeleri ve haberleri...

Gözler Meclis'te, Af Yasası ne oldu, tarih belli mi? Corona virüsü nedeniyle Af Yasası ertelenir mi? İşte af yasası 2020 haberleri ve gelişmeleri...

Af yasası son durum ne? mahkum ve mahkum yakınları tarafından merak ediliyor. Af yasası konusunda en son Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapmış ve "Şu anda yargı paketi üzerindeki çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Meclis'teki komisyonlardaki çalışmalar bittiği anda hemen inşallah o da gelecek." demişti. Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de olan corona virüsü salgını tüm gündemi alt üst etti. Mahkum ve mahkum yakını corona virüsü nedeniyle af yasasının durumunu merak ediliyor. İşte Af yasası son durum ve gelişmeler...

AF YASASI TARİHİ BELLİ Mİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında af yasası hakkında bazı bilgiler verdi. Erdoğan ifadesinde şu cümleleri kullandı; "Şu anda yargı paketi üzerindeki çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Meclis'teki komisyonlardaki çalışmalar bittiği anda hemen inşallah o da gelecek."

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, geçtiğimiz günlerde AK Parti TBMM Grup Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplamıştı.

"İkinci yargı paketi Meclise ne zaman gelecek?" sorusu üzerine Gül, "Meclisin gündeminde olacak bir konu. 'Şu tarihte olur ya da şu şekilde olur.' dememiz, Meclisin saygınlığına, yasamanın asliliğine aykırı olur. Cumhurbaşkanımız da 'Birkaç hafta içinde neticeye kavuşur.' dedi. Umut ediyorum Meclisimiz, AK Parti Grubu öncülüğünde uzlaşıyla bu konudaki talepleri de yerine getirecektir. Uzun zamandır zaten çalışılıyor. Bu konuda son kararı elbette Meclis verecek. Grubumuzun sorduğu sorular ya da teknik hususlar var ama bu, siyaseten verilmesi gereken bir konu. Çünkü toplumu rahatsız etmemeniz lazım. Bu konuda beklentiyi de yine infaz hukuku, hakkaniyet, adalet çerçevesinde hazırlamak lazım. AK Parti Grubu da bunun üzerine çalışıyor." açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

CORONA VİRÜSÜ AF YASASINI ETKİLER Mİ?

Meclis işleyişi devam ediyor. Corona virüsü gündemi yoğun ettiği için mahkum ve mahkum yakınları Meclis'in durumunu merak ediyor.

Meclis ile ilgili yapılan bir açıklama yok, söz konusu durum corona virüsü salgını ile paralel ilerleyecek bir durumdur.

Haberin Devamı

AF YASASI 2020 YILINDA ÇIKAR MI?

Konuya dair net bir tarih bilgisi resmi olarak paylaşılmadı.

CEZA İNFAZ YASASI KİMLERİ KAPSAYACAK?

Ceza infaz yasası, hükümlü ve tutuklu olanların kesinleşmiş hükümlerinde, cezaların toplamında bir defaya mahsus olmak üzere, bir defalık 5 yıl indirim yapılması planlanıyor. Cezasının yüzde 66’sını yatan adli suçlarda cezalar yüzde 50 olacak. 10 yıl hapis cezası alan kişi ise, af teklifinin Meclis tarafından onaylanmasıyla 5 yıl cezaevinde yatacak. Cinsel suçlar, uyuşturucu madde ve örgütlü suçlar bu yasadan yararlanamayacak.

5 SUÇ KAPSAM DIŞINDA

Her suç bu kapsama girmeyecek. Cinsel suçlar, kasten adam öldürmek, uyuşturucu madde ticareti, örgütlü suçlar, terör suçlarını işleyenler ile mükerrirler (tekrar suç işleyenler) yarı yarıya infaz kapsamı dışında olacak. Bu suçlarda infaz yine ¾ yani % 75 olarak uygulanmaya devam edecek. Yani bu 5 suçtan herhangi birinden 10 yıl ceza alan birisinin infazı 7,5 yıl olacak. Bu cezanın da 1/5’i denetimli serbestlik kapsamında geçirilecek.

DOĞUM YAPAN KADINLAR İÇİN 1,5 YILLIK ERTELEME

Mevcut sistemde doğum yapan kadınlar, doğumun üzerinden 6 ay geçmeden cezaevine alınmıyordu. Yeni düzenleme ile bu süre 1,5 yıla çıkarılıyor. Bir kadın doğum yaptıktan, 1,5 yıl sonra cezasını çekmek üzere cezaevine alınabilecek. Doğum yapan kadınların aldıkları ceza 3 yıl ve altında ise bu ceza konutta infaz edilebilecek.

Haberin Devamı