Gazete Vatan Logo

Gizem'den kötü haber!

30 Greenpeace üyesinden birinin tutukluluk süresi uzatıldı

Gizem'den kötü haber!

Rus mahkemesi, Gizem Akhan’ın da aralarında bulunduğu 30 Greenpeace üyesinden birinin tutukluluk süresini 3 ay uzattı. Karar, Gizem için de emsal olabilir.

Kuzey Kutubu’nda petrol arama çalışmalarına son vermek için eylem yaparken Rusya’da gözaltına alınan, aralarında Türk vatandaşı Gizem Akhan’ın da bulunduğu, 30 Greenpeace üyesinden birinin tutukluluk süresi uzatıldı. St. Petersburg mahkemesi,

hakim karşısına çıkan eylemcilerden Avustralyalı Greenpeace üyesi Colin Russell’ın gözaltı süresinin 3 ay uzatılmasına hükmetti. İddia makamı, Russell’ın serbest bırakılması halinde yurt dışına kaçabileceğine dikkati çekerek, eylemcinin gözaltı süresinin uzatılmasını talep edince mahkeme bu kararı aldı. Russell, 24 Şubat’a kadar gözaltında tutulacak.

Avustralyalı Russell dünkü duruşmada, bir avukatın “Serbest bırakılmanız halinde kaçmayı düşünüyor musunuz” sorusuna, “Masumum. Bu nedenle kaçmam. 2 aydır cezaevindeyim, sebebini anlamıyorum” yanıtını verdi. Aralarında Türk vatandaşı Gizem Akhan’ın da bulunduğu 29 eylemcinin durumu daha sonra mahkeme tarafından değerlendirilecek.

24 Kasım son gün

VATAN’a konuşan Greenpeace Türkiye yetkilileri Gizem’in 21 Kasım perşembe günü hakim karşısına çıkacağını söyledi. Bu karar emsal olursa Gizem de 3 ay daha tutuklu kalacak. Daha önce, eylemcilerin 24 Kasım’a kadar gözaltında tutulmasına karar verilmişti.

Rus sahil güvenlik ekipleri, devlete ait enerji şirketi Gazprom’un Kuzey Denizi’ndeki
petrol arama çalışmalarını protesto etmek için gösteri düzenleyen 18 ülkeden 30 Greenpeace üyesini gözaltına almıştı. Yetkililer, Greenpeace’in “Arctic Sunrise” adlı gemisinin petrol kuyusu platformu çevresindeki güvenlik hattını ihlal ettiğini ve gemide hangi amaca hizmet ettiği bilinmeyen ekipmanların bulunduğunu ileri sürmüştü. Rusya’da, Gazprom Neft’e ait petrol platformuna tırmandıkları gerekçesi ile 19 Eylül’de gözaltına alınan ve “korsanlık ve güvenlik güçlerine kötü davranma” suçlarından tutuklanan eylemciler, geçen hafta, Murmansk kentinden St.Petersburg’a nakledilmişti.

Haberin Devamı