Gazete Vatan Logo

Eymür: Ağar’ın haberi olmaması mümkün değil

Faili meçhullerle ilgili ifade veren eski MİT yöneticisi Mehmet Eymür, MİT üyesi Tarık Ümit’in kaçırılmasıyla ilgili Mehmet Ağar’la görüşmesini anlattı, “Haberi olmaması mümkün değil” dedi

Bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.

Ölüm listesi!

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Ağar, sağlık raporu sunarak katılmadı. Tanık olarak dinlenen eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, Nisan 1994’te MİT’e tekrar geldiğinde zaten birçok faili meçhul cinayetin işlenmiş olduğunu anlattı. Daha önceden irtibatta oldukları MİT elemanı Tarık Ümit ile görüştüğünü ve çeşitli bilgiler aldığını ifade eden Eymür, o dönemde Ümit’ten, çoğunluğu Güneydoğulu iş adamlarının oluşturduğu 29 kişilik liste aldıklarını kaydetti.

‘Tosunlar’ Çatlılarmış

Ümit’i, kaçırıldıktan sonra bulmak için çok uğraştıklarını, Adalet Bakanlığı yapan Mehmet Ağar ile görüştüklerini aktaran Eymür, “Bunun çivisi çıktı. Bu işin sonu siyasi cinayetlere gidecek dedim. ‘Tosunları Azerbaycan’a yollayacağız’ dedi. Yani, buradan uzaklaştıracaklarını söyledi. Konuşması, kendisinin de haberi yokmuş gibiydi ama haberi olmaması mümkün değil” dedi. Eymür, “tosunların kim olduğu” sorusuna, “O polis memurları, Çatlılar falan işte” dedi.

Haberin Devamı

Ağar’a bağlılar

Eymür, “Faili meçhulleri işleyenler kimler? Ağar’ın tosuncukları kimlermiş?” sorusu üzerine, o yıllarda Aydınlık Dergisi’nde çıkan haberleri okudu. Bu grubun Emniyet Genel Müdürlüğü’nce terörle mücadeleye karşı kullanılıyor görüntüsüyle suçlu eski ülkücülerden seçildiğini anlatan Eymür, “Doğrudan Ağar’a bağlıdır. Bahsi geçen grup, teröristlere karşı faaliyette bulunmadığı zaman Abdullah Çatlı, Haluk Kırcı, Abdurrahman Bulday, Sami Hoştan, Sedat Peker, -bildiğimiz Sedat Peker değil- Mehmet Gözen, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Semih bu listede var. Aynen bizim bilgilerimiz” dedi.

Mahkeme, sanık Mehmet Ağar’ın, adresi bulunduğu İstanbul’dan sesli ve görüntülü sistem üzerinden duruşmaya bağlanmasına karar verdi.

‘Mikdat Alpay bilgileri sildi’

EYMÜR, MİT içinde faili meçhul cinayetleri kapatmak isteyen arkadaşları olduğunu söyledi. Bir takım bilgileri de yok ettiklerini biliyorum” diyen Eymür, “Kimler” sorusunü “Dönemin MİT Müsteşar Yardımcısı Mikdat Alpay” diye yanıt verdi. Eymür, Susurluk öncesinde hazırladığı ve Mikdat Alpay tarafından geri çekilen raporda da sanıkların isimlerinin yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı