Gazete Vatan Logo

E-okul üzerinden Takdir-Teşekkür hesaplama işlemleri nasıl yapılır?

Artık okulların kapanmasına az bir süre kala, son sınav ve sözlü notları da yavaş yavaş E-okul’a yüklenmeye başladı. Karne alma heyecanı yaşayan milyonlarca öğrenci ise, takdir teşekkür belgesi alabilme hesaplamaları yapıyor. Bu haberimizde takdir teşekkür belgeleri ve hesaplamaları hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

E-okul üzerinden Takdir-Teşekkür hesaplama işlemleri nasıl yapılır?

2016-2017 eğitim öğretim yılı 9 Haziran Cuma günü bitmiş olacak ve milyonlarca öğrenci o gün karne alacak. Ancak öğrencileri, karne alınacak tarihe daha 1 haftadan fazla bir süre olmasına rağmen karne heyecanı sarmış durumda. Öğrenciler teşekkür veya takdir belgesi alıp alamayacaklarını merak ediyorlar. Bu nedenle daha bir haftadan fazla bir süre olmasına rağmen öğrenciler internet üzerinden takdir teşekkür belgesi alma hesaplamalarını yapıyor.

TAKDİR - TEŞEKKÜR HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Ancak E-Okul üzerinden veli bilgilendirme sistemi gibi uygulamalardan giriş yaparak takdir ve teşekkür hesaplama yapmak için, öğrencinin dönem içerisinde aldığı bütün yazılı ve sözlü sınavlar, performans ödevleri ve projelerin notlarının sisteme girilmiş olması gerekiyor. Bunun nedeni, bütün bu notların yıl sonu ağırlık notlarının hesaplanmasında yardımcı olmasıdır.

TAKDİR TEŞEKKÜR BELGESİ ALMAK İÇİN GEREKLİ PUANLAR

Takdir veya teşekkür belgesi almak için belli kriterleri karşılamak, bazı not aralıklarını yıl sonunda tutturmak gereklidir. Bu kriterler ve puan sınırlamaları Milli Eğitim Bakanlığı’nca belirlenmektedir. Her öğrenci, sene boyunca ve son dönem boyunca davranış durumu ve ders puanları ile ilgili ayrı ortalamalarda puanlar alırlar. Yıl sonu başarı puanları, derslerin ağırlıklı puanlarının toplanıp haftalık ders saati sayısına bölünmesi ile bulunmaktadır. Bir öğrencinin yıl sonu ağırlık puanı hesaplanırken, bütün proje notları, performans ödevleri, yazılı ve sözlü sınav notları hesaba katılarak bir ortalama çıkarılır.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Yönetmeliği uyarınca, öğrencilerin yıl sonu ağırlıklı puanlarına göre aldıkları belgeler değişmektedir. Yıl sonu ağırlıklı puan ortalaması 70 ile 84,99 puan arası olan öğrenciler teşekkür belgesi almaya hak kazanırlar. Yıl sonu ağırlıklı puan ortalaması 85 ile 100 puan arası olan öğrenciler ise takdir belgesi almaya hak kazanırlar. Ortaöğretim boyunca en az 3 eğitim öğretim yılı boyunca takdir belgesi alan öğrenciler ise üstün başarı belgesi almaya hak kazanırlar.

Haberin Devamı

Takdir teşekkür belgesinin alınmasında etkili olanın yıl sonu ağırlıklı puan ortalamasının etkili olduğunu söylemiştik. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen puan sınırlarına çok yakın puan alan ve belge alıp alamayacağını merak eden birçok öğrenci bulunmaktadır. Örneğin 69.50’den fazla ancak 70’ten az bir ağırlıklı puana sahip bir öğrenci, teşekkür belgesi almaya hak kazanamayacaktır. Aynı şekilde, bir öğrencinin yıl sonu ağırlıklı ortalama puanı 85.00 puana ne kadar yakın olursa olsun, 85.00 ve üstü olmadıkça takdir belgesi almaya öğrenci hak kazanamayacaktır. Bu hesaplamalarda bütün derslerin dönem ağırlıklı puanları hesaba katılmaktadır.