Gazete Vatan Logo

Dersim kırılması

CHP'de Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu'nun 'Dersim Katliamı' nedeniyle özür dilemesinin ardından başlayan gerginlik devam ediyor. Tanrıkulu’na parti içinden sert tepkiler geldi

Dersim kırılması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu iki gün önce çıktığı bir televizyon programında "CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak Dersim'de acı duyan herkesten bin kere özür diliyorum" demişti. Bu açıklama partide rahatsızlık yarattı. CHP Mersin milletvekili Ali Rıza Öztürk, önceki gün "Ben hiç özür mözür dilemiyorum. Acı olayların siyasi istismar konusu yapılmasına karşıyım" diye tepkisini dile getirmişti. Tanrıkulu'da sert bir tepki de Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz'dan geldi.

‘Hakkı yoktur’

Yılmaz, Tanrıkulu’nun CHP’nin içinde HDP temsilcisi gibi davrandığını savundu ve şöyle dedi: "CHP adına böylesi bir özrü dilemeye hakkı da haddi de yoktur. Öyle bir özrünün anlamı yoktur. Dersim üzerinden Atatürk’e, Cumhuriyet’e, CHP’ye saldırılar yoğunlaştı.” Tanrıkulu’na yönelik diğer tepkilerse şöyle:

- CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: Özür dilemek için, partiyi, geçmişi, Atatürk dönemini suçlamak lazım. Ümit ediyorum ki sayın Kılıçdaroğlu bu açıklamayı kınayacaktır, bu sözlerin CHP’yi bağlamadığını söyleyecektir. Bunu yapamazsa Kılıçdaroğlu’nun Atatürk’ün koltuğunda oturmayı sürdürmesi mümkün değildir.

Haberin Devamı

- CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler: Tanrıkulu’nun özrü geçersizdir. Böyle düşünüyorsa yönetimde işgal ettiği koltuğu bir an önce terk etmelidir.

Arşivlere bakalım

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu: Vergi vurgunundan, Ermenek’te hala çıkarılamayan cenazelerden bahsetmek varken ben açıkçası Dersim’den konuşmam. Bu konuda CHP’nin çok açık bir önerisi var. Arşivleri açalım bakalım.

- CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Tanrıkulu’nun insani perspektiften özür dilediğini düşünüyorum. Özür dileyecekse Türkiye Cumhuriyeti devleti dileyebilir. O günün içinde Celal Bayar vardır. Adalet Partisi de vardır.

- Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba: Bu parti, Dersimde ailesi katledilen birini genel başkanı yaptı. Dersimle hesaplaştı ve yüzleşti.

'Tarih istismar alanı değildir'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün '100. Yılında 1. Dünya Savaşı Sempozyumu’na katıldı. Üstü kapalı Dersim 0mesajı veren Kılıçdaroğlu şöyle dedi: "Asla unutmayalım tarih siyasetçilerin istismar edeceği bir alan değildir. Tarih siyasetçilerin ders çıkaracakları bir alandır."

Haberin Devamı

‘Acılara saygısızlık’

Tartışmaların odağındaki isim Tanrıkulu ise Kocaeli İl Teşkilatı’nı ziyaret etti. Tanrıkulu soru üzerine şunları söyledi: “Türkiye yoğun bir gündemle karşı karşıya. AKP bu gündemi başka yerlere çekmek için farklı konuları tartışıyor. Dersim’de yaşananların bu şekilde kullanılması acılara saygısızlıktır. Bana göre ise siyasi bir ahlaksıztır. AKP yine bu günlerde yaptığı AK Saray’ın yolsuzluklarını saklamak için Dersim’i kullanmaktadır. Eğer hükümette bir samimiyet varsa, bizim meclise teklif ettiğimiz yasa ve öneriler kabul edilir.”