Gazete Vatan Logo

CHP: Kendisine borcumuz yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran yazılı bir açıklama yaptı


ÜLKÜ Adatepe’nin iki oğlunun talepleri üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran yazılı bir açıklama yaptı. Oran’ın açıklaması özetle şöyle: “Atatürk’ün vasiyetine göre Atatürk’ün sahip olduğu ‘nukuk ve hisse senetleri, şimdiki gibi, İş Bankası tarafından’ nemalandırılmaktadır. Atatürk vasiyetinde ‘Her seneki gibi nemadan nispetleri şerefi mahfuz kaldıkça, yaşadıkları müddetçe, Makbule’ye ayda bin, Afet’e 800, Sabiha Gökçen’e 600, Ülkü’ye 200 Lira ve Rukiye ile Nebile’ye şimdiki yüzer lira verilecektir’ emrini vermiştir. Kalan miktarın ise Türk Tarih ve Dil Kurumlarına tahsis edileceğini buyurmuştur. Büyük Atatürk’ün ebediyete intikal ettiği tarihten itibaren CHP bu görevini eksiksiz olarak sürdürmektedir. Nitekim Sayın Ülkü Adatepe yaşadığı müddetçe kendisiyle de istişare halinde olunmuş, ne kadarlık bir meblağ istediği kendisine sorulmuş ve bu meblağ oranında ödemelerin yapılması sağlanmıştır. Bu itibarla kendisine herhangi bir borcumuz bulunmamaktadır. Kamuoyunda yer alan hurafelerin aksine de Atatürk’ün miras bıraktığı İş Bankası’na ait hisse senetlerinin nemalarından CHP bir kuruş dahi almamakta, bu hisse senetleri Atatürk’ün vasiyeti doğrultusunda değerlendirilmektedir.”

‘Yaşarken niye dava açmadı?’

- Avukat Özlem Alp: Medeni Kanun’un 514. maddesi gereğince miras bırakan mal varlığının tamamı veya bir kısmında vasiyetname ile tasarrufta bulunabilir. Miras bırakanın üzerinde tasarruf etmediği kısım yasal mirasçılarına kalır. Atatürk de 5.09.1938’de böyle bir vasiyetname düzenlemiştir. Bu vasiyetnamede manevi kızı Ülkü Adatepe’ye de yaşadığı müddetçe her ay 200 lira verilmesini belirtmiştir. Vasiyetnamede bankayla ilgili sermaye artırımına göre manevi kızının alacağı miktar düzenlenmiş ise bankanın da bu orana göre artırım yapması gerekir. Bu şekilde artırılmamış ise o zaman çocuklarının açtığı dava haklı olabilir. Ve bankanın da aradaki farkı Adatepe’nin yasal mirasçılarına ödemesi gerekir. Ancak merak ettiğimiz Adatepe yaşarken bu davayı neden açmamıştır.


‘Dava gayet haklı bir davadır’

- Avukat Günseli Şenol: Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin çocuklarının açtığı dava gayet haklı bir davadır. Tabii ki bankanın sermaye artışına göre artırım yapması gerekirdi.

Haberin Devamı