Gazete Vatan Logo

CHP’de ‘Dersim özrü’ polemiği

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun televizyon programında Dersim Katliamı için özür dilemesi partiyi karıştırdı

CHP’de ‘Dersim özrü’ polemiği

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu önceki akşam katıldığı televizyon porgramında “Dersim’de acı duyan herkesten bin kere özür diliyorum” dedi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde programa katıldığının altını çizen Tanrıkulu, sadece özür dileyerek bu sorunun çözülemeyeceğini, araştırma komisyonu kurulması gerektiğini belirtti. Tankırulu’nun bu özrü partiyi karıştırdı. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında “Ben hiç özür mözür dilemiyorum” dedi ve şöyle devam etti:

Siyasi istismar

“Her ülkenin tarihinde devletlerin kurulduğu sırada yaşanmış olaylar vardır. Bu, tarihçilerin incelemesi gereken bir görevdir. Ben o nedenle böyle acı olayların siyasi istismar konusu yapılmasına karşıyım. Özür dileyip dilememek hiçbir şey ifade etmez. Geçmişte Başbakan da buna benzer şeyler söyledi. Önemli olan o tip yaşanan acıların yaşanmaması. Siyasetçi olarak da başkasının görev alanına girmedim, başkasının görev alanıyla ilgili yorum hiç yapmadım.”

Haberin Devamı

Twitter’dan tepki

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise Tanrıkulu’nun açıklamasıyla ilgili şunları söyledi: “Dersim’de yaşanan acılarla ilgili olarak duygularını ifade etmiştir. Bunu başka yere taşımayı ben doğru bulmuyorum. Cumhuriyetle hesaplaşmak, Cumhuriyetin kurucusu Atatürk ile ilgili bir konu olarak bunun ortaya koyulmasını yanlış bulurum. Büyük bir acı ile ilgili insanlar duygularını dile getiriyorsa bunu olumsuz değerlendirmek doğru olmaz.”

CHP Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise Twitter hesabından şu tepki gösterdi: “Dersim olayları nedeniyle özürdilemesi gereken CHP değil ayaklanmayı kışkırtan,ölümlere neden olan emperyalizm ve işbirlikçileridir.”

Eski CHP milletvekili Şahin Mengü ise Twitter’dan “Dersim’de katliam olup olmadığını siyasiler deği tarihçiler araştırıp tespit edebilir. Bu tespit yapılmadan kimse kimse adına özür dileyemez” riye yazdı. CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ise yine sosyal medya hesabından, Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’deki Dersim özrünü hatırlatarak, asıl ihtiyacın Parlamento’dan gelecek özür olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

İade-i itibar talebi

Tanrıkulu’nun özür dilemesi üzerine eski CHP Diyarbakır İl Başkanı Muzaffer Değer, 2011’de “Dersimli, Tuncelili yurttaşlarımızdan CHP İl Başkanı olarak özür diliyorum” dediği için görevden alındığını belirterek, “Tanrıkulu da özür diledi. İade-i itibarımızı talep ediyoruz” dedi.

Alevilerden ziyaret

İzmir başta olmak üzere Ege ve Akdeniz bölgesindeki çok sayıdaki ilde yaşayan Tahtacı Alevilerin bir araya gelerek kurduğu Tahtacı Kültür Eğitim Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği üyesi 250 kişilik grup, genel başkanları Yolcu Bilginç’le birlikte CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu TBMM’de ziyaret etti. Ziyarete yöresel deyre, entere ve üç etek giysileriyle katılan kadınlar ilgi çekti.