Gazete Vatan Logo

Bunu da yaptılar!

Kürtçe Hakkari Haritası’ bastırıldı

HAKKARİ Kurdi-Der Şubesi, merkez, Çukurca İlçesi ve bağlı köylerin Kürtçe isimlerinin yazılı olduğu ’Kürtçe Hakkari Haritası’ bastırdı. Kürtçe basılan haritalardan 500’ünü esnafa dağıtıldığı belirtilirken, Kurdi-Der Hakkari Şube Başkanı Vasfi Ak, Kürtçe’nin daha iyi anlaşılması için bu çalışmayı yaptıklarını söyledi.

Kurdi-Der Hakkari Şube Başkanı Vasfi Ak, kendilerine ziyarete gelen BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve beraberindeki BDP’li yöneticilere, dernek olarak yaptıkları faaliyetleri anlattı. Ak, Kurdi-Der olarak Hakkari’de Kürt dilinin daha iyi anlaşılması için Kürtçe kurs verdiklerini anlattı. Ak, Hakkari ile Çukurca ve bağlı köylerinin yer aldığı bir Kürtçe harita bastırdıklarını belirtirken, halka da anadilleri olan Kürtçe konusunda duyarlı olmasını istedi. Annelerin, çocukların Kürtçe öğretmeni olduğunu belirten Ak, şöyle dedi:

"Kürtçe ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 7 ayrı gruptan 80 öğrencimiz var. Elimizden geldiği kadar Kürtçe eğitime yönelik çalışmalarımız sürdüreceğiz. Öğrenciler için hafta sonu sınıflar oluşturduk. Kayıtlarımızın başladığını duyurduk. Hakkari halkına ana dilimizin onurumuz olduğu çağrısı yapmak istiyorum. Özellikle annelerimize sesleniyorum onlar birer Kürtçe öğretmenleridir; lütfen çocuklarınıza ana dillerini öğretin. Onlarla anadileri olan Kürtçe konuşun. Ayrıca bir harita Kürtçe bir harita bastırdık. Vatandaşlarımız, yaşadıkları köy ve mezraların gerçek isimlerini unutmadan o isimleri kullanmaları için bu çalışmayı yaptırdık. Amacımız her evde bir Kürtçe harita olmasını sağlamaktır."

KÜRTÇE DAVETİYEYE VERİLEN 6 AYLIK CEZAYA YARGITAY’DAN ONAMA

ŞIRNAK’ın İdil İlçesi’nde 2007 yılındaki Nevruz kutlamalarına katılım için Kürtçe davetiye dağıtan kapatılan DTP eski İlçe Başkanı Faik Kaplan ve 6 yöneticiye 2008 yılında verilen 6’şar aylık hapis cezası Yargıtay tarafından onandı.

İdil’de 2007 yılı Nevruz kutlamasına halkın katılması için bastırılan Kürtçe davetiyeleri çarşıda dağıtan kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) İlçe Başkanı Faik Kaplan ile parti yöneticileri Salih Karaviş, Hüsnü Babat, Celile Elaslan, Fehmi Demir, İsa Yağbasan ve Metin Medir hakkında İdil Asliye Ceza Mahkemesi tarafında Siyasi Partiler Yasası’na muhalefet suçundan dava açıldı. Mahkeme, Siyasi Partiler Yasası’nın 117’nci maddesinde yer alan ’Siyasi partiler Türkçe’den başka dil kullanamaz’ maddesine aykırı olarak parti amblemiyle bastıkları Kürtçe davetiyeleri dağıttıkları için ilçe başkanı Faik Kaplan ile 6 yöneticisine 17 Ağustos 2008 tarihinde 6’ar ay hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra hapis cezasını her sanığa ayrı ayrı olmak üzere 3 bin 600 TL para cezasına çevirdi.

Sanık avukatlarının Yargıtay’a yaptığı temyiz başvurusu reddedildilirken İdil Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı onandı.

Haberin Devamı