Gazete Vatan Logo

‘Bizi terörist ilan etmek kimsenin hakkı değildir’

Demirtaş, HDP’ye yönelik tepkilere karşı “Bizi terörist etmek kimsenin hakkı değildir. Faturayı hepimiz ödüyoruz” dedi.

‘Bizi terörist ilan etmek kimsenin hakkı değildir’

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “Kürtler şu anda belkide tarihin en büyük kırılmasını yaşıyor. Dersim, Ağrı, Çorum, Maraş’ta çok katliam gördü topraklar. Bu durum başka kimse anlamak istemiyor. Bize ‘Biz bu devlet çatısı altında nasıl yaşayacağız’ diye soruyorlar” diye konuştu ve şunları söyledi: “Kimsenin haddi değildir bizi terörist ilan etmek. Çık şu kürsüye Cumhuriyet Gazetesinin manşetinde yayınlananları açıkla. IŞİD’le bu kadar sıkı fıkı olmanın hesabını ver. Sonra bizden hesap sorarsın her yerde. Verilmeyecek hesabımız yoktur. Biz çatışmaların, savaşın olmasını istemiyoruz. Bunun yolu müzakere, diyalogdur. Başka yol yöntem göstermesin bize kimse.”

‘Başbakan’ı uyardım’

“Sayın Davutoğlu’nu görüşmemizde yüz yüze uyarmıştım. Bunları nasıl savunabilir bir başbakan. ‘Daha fazlasını yapacağız, göreceğiz’ diye nasıl söyleyebilir. Askeri müdahale durumu daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor.

Biz özellikle yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili hükümeti uyarıyoruz: Gıda ambargosu uyguluyorsun, işkence yapıyorsun, gözaltına aldığınız insanlar var. Bunları bugün zafer olarak görebilirsin. Bunun faturasını hepimiz ödüyoruz.”

Haberin Devamı

‘Görüşme krizden önce ayarlandı’

Demirtaş, dün gerçekleştirdiği Rusya ziyaretiyle ilgili eleştirilere yönelik ise görüşmenin uçak krizinden çok önce ayarlandığını belirterek şunları söyledi: “Biz bu parlamentoda en büyük 3’üncü grubuz ve Türkiye’nin iç ve dış sorunlarına, uluslararası ilişkilere dair politikalarımız var. Bunlar Türkiye’nin aleyhine değildir. Parlamentoda bulunan bir grup olarak sorunların çözümü konusunda elimizden küçük de olsa bir imkan varsa bunu toplumun lehine değerlendirmek isteriz.”

3 HDP’li 2 DTK’lı için soruşturma başlatıldı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak hakkında soruşturma başlatıldı. Başsavcılığın “Hendek ve barikatlarla arkasındakileri destekledikleri, halkı isyana teşvik ettikleri” gerekçesiyle soruşturma başlattığı Demirtaş, Kürkçü ve Irmak hakkında, Anayasanın 83. maddesi uyarınca “soruşturma izni verilmesi” ve “yasama dokunulmazlığının kaldırılması” talebi ile Adalet Bakanlığına fezleke gönderileceği öğrenildi.

Haberin Devamı