Gazete Vatan Logo

Berberler ve Kuaförler corona salgını nedeniyle kapandı! Berberler ne zaman açılacak? Berberler odası açılış tarihi verdi mi?

Corona virüs tedbirleri kapsamında virüs yayılımını önlemek amacıyla kuaför ve berberler kapatılmıştı. İçişleri Bakanlığı'nın 81 İle gönderdiği genelgeyle kapatılan berber ve kuaförlerin corona virüs süresince faaliyeti durdurulmuştu. Evde sosyal mesafe sürecini yaşayan pek çok kişi berber ve kuaförlerin ne zaman açılacağını merak ediyor. Peki, Kuaförler ve berberler ne zaman açılacak? Evde saç nasıl kesilir? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Berberler ve Kuaförler corona salgını nedeniyle kapandı! Berberler ne zaman açılacak? Berberler odası açılış tarihi verdi mi?

İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan genelge kapsamında, koronavirüs salgını nedeniyle berber, güzellik salonu ve kuaförlerin faaliyetleri ikinci bir emre kadar durduruldu. Berber, kuaför, güzellik merkezlerinin kapatılmasının ardından, bu iş yerlerinin ne zaman açılacağı internette merak ediliyor. Peki, Kuaförler ve berberler ne zaman açılacak? Evde saç nasıl kesilir? İşte detaylar...

KUAFÖR VE BERBERLERLE İLGİLİ CORONA VİRÜS GENELGESİ

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını engellemek ve vatandaşları korumak amacıyla daha önce bazı umuma açık yerlerin faaliyetlerinin geçici süreliğine durdurulması için illere genelgeler gönderen İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile yapılan değerlendirmeler sonucunda, alınan tedbirlere ilave olarak bir genelge daha gönderdi.

Genelgeyle, yapılan işlem sırasında birçok kez fiziksel temasın olması nedeniyle, berber, güzellik salonu/merkezi, kuaför gibi iş yerlerinin faaliyetleri geçici süreliğine durdurulacak denildi.

Bakanlık, söz konusu bu tedbirlere ilişkin vali/kaymakamlar tarafından il/ilçe belediyeleri ile iş birliği içinde ilgili kanun hükümleri çerçevesinde gerekli tedbirlerin ivedilikle planlanması/uygulanması ve kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini istedi.

Haberin Devamı

MAKİNE İLE SAÇ KESİMİ NASIL YAPILIR?

Elektrikli saç kesme makineleri günümüzde hem erkek hem de bayan saç kesiminde “tarak üstü makas” tekniğiyle, aynı etkiyi vermek amacıyla ayrıca kısa saç kesimlerinde yaygın olarak kullanılıyor. Genel olarak erkeklerde yaz tıraşı olarak uygulanıyor. Bu makinelerin, keskin uçlu dişleri bulunan ikişer bıçağı vardır. Bir bıçak sabit dururken diğer bıçak üzerinde hareket etmektedir. Motorlu ve hareketli bıçağın yaptığı iş, aynı anda birkaç makasın birden kullanılmasına benzemektedir. Saç kesme makineleri, tarak üstü makine tekniği olarak da kullanılır. Elektrikli saç kesme makinesinin ucuna takılan, numaralandırılmış kesme taraklarının yardımıyla kısa saç tıraşı gerçekleştirilir. Elektrikli saç kesme makinesi ile yapılan saç kesimi; tarak ve makas kullanılarak yapılan saç tıraşına göre, uygulaması ve öğrenilmesi kolay olan bir yöntemdir. Çünkü makine saçın istenilen uzunlukta kesilmesini sağlar. Saç kesme makinesinin ucuna takılan kesme taraklarının numaraları büyüdükçe saç uzunluğu artar.

Haberin Devamı

Elektrikli saç kesme makinelerinin bazı marka ve modellerinde kesme taraklarının numaraları 1’den 12’ye kadar çıkmaktadır. Ancak 3 numaradan büyük kesme tarakları ile yapılan saç tıraşı başarılı olmadığından tarak ve makasla düzeltme yapmak gerekmektedir. Pratikte bu uygulamaları her gün yapan berberler ise 5 numaradan daha uzun kesimlerde elektrikli saç kesme makinesi kullanmadıklarını söylemektedirler.

Kesme tarakları saçın eşit uzunlukta ve milimetrik kesilmesini sağlar. Enseden yukarı doğru tarak numaraları büyüterek geçişli kesim yapma olanağını da sağlar. Bu yöntem makasla yapılan tıraşa göre daha kısa sürede yapılır. Saçlı deride kesik oluşturma riski diğer yöntemlere göre çok azdır. Önemli olan saç kesme makinesinin ustalıkla kullanımıdır. Makine düz ve ters tutularak iki türlü kullanılmaktadır. Makinenin basıncını ayarlamak önemlidir. Tıraş yapılan bölümde cilt gergin olmalıdır. Aksi halde makine dişleri cildi kesebilir. Makine ile mutlaka kılların çıkış yönüne ters yönde tıraş yapılır.

Haberin Devamı

0,1 ve 2 numara saç tıraşlarının normal makas kesimiyle yapılması mümkün değildir. Mutlaka saç kesme makinesi kullanılmalıdır. 2’den büyük kesimler ise hem makineyle hem de makasla yapılabilir. Ancak parmak arası yerine tarak üstü kesim tekniği kullanılmalıdır.

ERKEK SAÇI NASIL KESİLİR?

Tıraşa başlamadan önce öncelikle hangi uzunlukta saç tıraşı istediğinizi belirleyerek elektrikli saç kesme makinesinin uygun kesme tarağını belirleyin. Saç kesiminden önce mutlaka saç yıkanmalı ve kurutulmalıdır.

Saç kesimine başlamak için öncelikle omzunuza havlu yerleştirin. Ardından boyun bandı ve kesim önlüğüne benzeyen bir örtü takın. Önce saç derinize uygulamayı etkileyecek durumlara karşı (yara, ben, et beni, siğil vs.) kontrol edin.

Haberin Devamı

Kesime genellikle enseden başlansa da aslında bununla ilgili kesin bir kural yoktur. Çoğu erkek berberde tıraş ve kesim hakkında az çok fikir sahibidir ve uygulamaya enseden başlanabilir. Kesim sırasında mutlaka makine dişlileri sürekli temizlenerek keskinliliğinin devamı sağlayın. Makineli kesim sona erdiğinde gerekiyorsa ustura ya da ense makinesiyle kulak arkaları, ense ve favorileri düzeltin. Varsa kulaklardaki ve kulak çevresindeki kıllar yakılarak temizlenir. Kesim tamamlanınca ense ve yüzdeki kılları pudralı fırça ile temizleyin. Saçınızı durulayarak kalan kıllardan arındırın.