Gazete Vatan Logo

Beraatlara itiraz

Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz için verdiği “Hak ihlali” kararının ardından yeniden yargılanan 236 tutuksuz sanığın beraat etmesine savcıdan itiraz geldi

Beraatlara itiraz

Aralarında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılandığı davada geçtiğimiz hafta tüm sanıklar beraat etti. Ancak Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı adına Başsavcıvekili Mehmet Aydın, beraat kararı veren Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne temyiz talebinde bulunacağını belirtir ’müddeti muhafaza’ dilekçesi gönderdi.

‘Mağduriyet sürüyor’

Başsavcıvekili Aydın imzalı dilekçede, beraat kararıyla ilgili olarak, “Usul ve yasaya aykırı hususları içermesi nedeniyle, kararın bozulması için temyiz yoluna gidilecektir. Gerekçeli kararın yazılmasından sonra, dosyanın Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi kamu adına talep olunur” denildi. Bazı sanıkların avukatı Hüseyin Ersöz, itirazla ilgili şunları söyledi: “Mahkemeler tarafından verilen kararlar, ’görüldü’ işlemi için Başsavcılığa gönderilir. Başsavcılık, eğer gerekçeli karar yazılmamışsa, 7 günlük temyiz süresini kaçırmamak için mahkemeye, teknik olarak temyiz dilekçesi anlamına gelen ’müddeti muhafaza’ dilekçesi verir. Mahkeme gerekçeli kararı yazıp Başsavcılığa gönderdikten sonra, Başsavcılık temyiz talebinden feragat edebilir ya da gerekçeli temyiz dilekçesi sunar. Talep geri alınmadığı durumda ise dosya Yargıtay’a gönderilecektir. Bu dilekçe, karar kesinleşmesini engelleyeceği için, Balyoz sanıklarının terfileri ve hak kayıplarının iadesinin önünde engel oluşturacaktır. Bu da mağduriyetlerin devam etmesi anlamına gelir.”

Haberin Devamı

63 beraat daha

Balyoz davasında mahkeme 323 sanığa mahkumiyet kararı verdiğinde Yargıtay, 64 sanığın kararının bozulup yeniden yargılanmasını istemişti. İşte o yargılama da sonuçlandı. Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Anadolu Adalet Sarayı’nda görülen karar duruşmasında savcı, aralarında HAVELSAN görevlisi Ömer Faruk Yarman, emekli amiral Levent Görgeç, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ün de aralarında bulunduğu 63 sanık için beraat istedi. Beraat kararı istemesine gerekçe olarak ise sanıklarla suça konu dijital veriler arasında bağ kurulmasının mümkün olmadığı kanaatine varıldığını belirtti. Mahkeme heyeti de 63 sanığın ’Yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığından’ beraatına karar verdi. Heyet, hakkında yakama kararı infaz edilemeyen sanık yüzbaşı Ali Göznek’in dosyasını ise ayırdı.

Haberin Devamı