Gazete Vatan Logo

'Benim tek suçum dünyayı korumak..!'

Gizem 64 gün sonra serbest... Bedeli: 123 bin TL

'Benim tek suçum dünyayı korumak..!'

Rusya’da Kuzey Buz Denizi’ndeki petrol aramalarını protesto ederken 64 gün önce tutuklanan Gizem Akhan 2 milyon ruble (123 bin lira) kefaletle serbest bırakıldı... Mahkemede konuşan Gizem, “Yaşadığım dünyayı korumak istediğim için iki aydır hapisteyim. Kaçmamı gerektirecek bir şey yapmadım” dedi.

Rusya’da Kuzey Buz Denizi’nde Gazprom’a ait petrol aramaları yapan Prirazlomnaya yüzer sondaj platformuna barışçıl bir protesto düzenlerken Rus askerlerinin silahlı müdahalesiyle tutuklanan üniversite öğrencisi Gizem Akhan (25) dün çıktığı mahkemede kefaletle serbest bırakıldı. 64 gündür 30 Greenpeace eylemcisiyle birlikte Rusya’nın Murmansk ve St. Petersburg şehirlerindeki cezaevlerinde tutulan Gizem Akhan, 2 milyon ruble (123 bin lira) olan kefalet bedelinin Greenpeace tarafından yatırılmasının ardından serbest kalacak.

Savcı uzatma istedi

Gizem Akhan’ın St. Petersburg’taki Primorsky Bölge Mahkemesi’nde görülen duruşması TSİ ile 12:00’de başladı. Kresty Cezaevi’nden kalan Gizem Akhan, duruşmaya elleri kelepçeli ve polisin geniş güvenlik önlemiyle getirildi. Duruşma salonunda yer alan demir parmaklıklı bir hücreye konulan Gizem Akhan, duruşmaya üzerinde Greenpeace ait İngilizce ‘Kuzey Kutbu’nu koruyalım’ yazan bir tişörtle katıldı. İlk olarak söz alan savcı sanık sayısının çokluğu ve delillerin toplanamaması nedeniyle tutukluluğun üç ay daha uzatılarak 24 Şubat’a kadar devamını istedi. Savcı Gizem Akhan’ın kamu düzenini bozarak holiganlıkla suçlandığını iddia etti. Rusya Ceza Kanunu’na göre holiganlığın cezası karşılığı 7 yıl hapis.

‘Şiddete başvurmadım’

Hakim Alla Yermakova tarafından savunması için söz verilen Gizem Akhan, “Yaşadığım dünyayı korumak istediğim için iki aydır hapiste tutuluyorum. Yaşadığım dünyayı korumanın hakkım olduğunu düşünüyorum. Ben şiddete başvurmadan buna dikkat çektim. Tehlike oluşturmadım. Kimseye saldırmadım. Serbest bırakılmam halinde kaçacak değilim, kaçmamı gerektirecek bir şey yapmadım. Dünya ve hepimiz için önemli bir tehlikeye dikkat çektim. Oradaki canlıların ve çevrenin korunmasını istiyorum. Tek amacım Kuzey Kutbu’nun geleceği için mesaj vermekti” dedi. Hakim Yermakova savunmanın ardından Gizem Akhan’ı 29 Kasım’a kadar ödenmesi koşuluyla 2 milyon ruble (123 bin lira) kefaletle serbest bıraktı.

Anne Tülay Akhan heyecanlı:

Umudumu hiç kaybetmedim


Gizem Akhan’ın VATAN’a konuşan annesi Tülay Akhan çok mutlu olduğunu söyledi: “Şu an çok mutluyum, 64 gün boyunca umudumu hiç kaybetmedim.Çünkü Gizem ve arkadaşlarının kesinlikle suçsuz olduklarını biliyordum ama ne yazık ki suçsuz olsalar da insanların çok uzun süreler cezaevlerinde kaldıkları durumlar olabiliyor. Greenpeace bu süreç zarfında bizi hiç yalnız bırakmadı. Sadece Gizem ve arkadaşları değil hiç kimse işlemediği suçun cezasını çekmesin. Gizem ve arkadaşları, dünyanın geleceği için barışcıl bir eylem gerçekleştirdiler, suç işlemediler ama haksız bir şekilde tutuklandılar. Kendilerini dünyanın geleceğine adamış insanlar, demir parmaklıklar arkasında değil, dünyaya hizmet için özgür olmalıdırlar. Hükümetimizin ve ana muhalefet partisi milletvekillerinin Gizem için harekete geçmelerini çok olumlu karşıladım. Bu yaklaşımın Türkiye’nin birçok meselesinin mecliste çözümünde bir örnek olmasını diliyorum. Herkesin kuzey kutbuna gereken önemi göstermesini ve gerekli desteği sürdürmeye devam etmesini diliyorum.”



AK Parti’li Kapusuz:

Gizem’le hep irtibattaydık

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz da duruşmayı izledi. Türkiye’nin bakanlık, büyükelçilik ve diplomatik yetkililer aracılığıyla her kademede irtibat kurarak beklentilerini ifade ettiğini anlatan Kapusuz, şunları söyledi: “Sadece Gizem ile ilgili değil, dünyanın her hangi bir noktasındaki Türk vatandaşının bir sıkıntısı olduğunda devlet ve hükümet olarak ordayız. Vatandaşlarımıza sahip çıkmak, devlet olarak bizim görevimiz.”

CHP’liler moral verdi


CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Melda Onur ve İlhan Cihaner, Gizem Akhan’ın duruşmasını izledi. Duruşma öncesinde genç kızla görüşen CHP’liler, ilk sözlerini VATAN ile paylaştı. Akhan, CHP’lilere, “Ailemi göreceğim için çok mutluyum. Ailemi duruşmaya bilerek çağırmadım. Çünkü karar çıkmazsa çok üzüleceklerdi. Ayrıca buranın koşullarını görüp üzülsünler de istemedim” dedi. - Kıvanç EL



Başbakan’ın uçağına binebilir

Greenpeace avukatları, kefaletin bu sabah ödeneceğini, Gizem’in paranın yattığına dair alınan belgeyle tahliye edilebileceğini söyledi. Aktivistlerin ülke dışına çıkıp çıkamayacakları ise henüz belli olmadı. Akhan’ın işlemleri bugün tamamlanırsa, Vladimir Putin’le Üst Düzey İşbirliği Konseyi zirvesine katılan Başbakan Erdoğan ya da zirveye katılan heyetin akşam saatlerinde St. Petersburg’tan kalkacak uçağıyla Türkiye’ye dönmesi mümkün olacak.

Haberin Devamı