Gazete Vatan Logo

Balyoz sanıkları Akar’ı suçladı

İlk bilirkişinin kendilerini yaktığını öne süren sanıklar, “Akar, 3. Kolordu Komutanı iken bilirkişi olarak kendi icra subayını atadı. O günkü kolordu komutanının bugünkü Kara Kuvvetleri Komutanı olması manidar” dedi.

CHP Cezaevi Komisyonu üyesi milletvekilleri, Balyoz hükümlüsü askerleri ziyaretinde, askerlerin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’la ilgili sert eleştiriyle karşılaştı. CHP Cezaevlerini İnceleme Komisyonu üyesi milletvekilleri Veli Ağbaba, Özgür Özel, Nurettin Demir, Muharrem Işık, Hasdal ve Hadımköy askeri cezaevlerinde Balyoz hükümlüsü askerler ile görüştü. Askerler özetle, şunları anlattı:

‘17 Aralık’ta ışık gözüktü’

17 Aralık’ta tünelde bir ışık gözüktü, baka baka kör olduk. Biz 5,5 ay önce AYM’ne başvurduk. İlker Başbuğ, Ergenekon sanıkları bizden sonra başvurdu, bizim dosyalar hala bekliyor. 5 No’lu harddiskle ilgili soruşturma sürüyor. Parmak izi var ama kimse parmak izinin kime ait olduğunu merak etmiyor. Başbakan’a sesleniyoruz: 5 No’lu harddiskteki parmak izi çetenin, paralel yapının, kumpasçının parmak izidir.”

Bilirkişi yargılanmaktan kurtuldu

“Bu davanın ilk bilirkişisi (Binbaşı Ahmet Erdoğan) faraziyelere göre rapor düzenlemiş, hepimizi yakmıştır. Demiştir ki, ‘Bu belgeler gerçekse eğer darbe girişimi vardır’. Savcılar hep bu raporu önümüze koydu. İlk rapor böyle olunca, bizim haklılığımızı ortaya koyan tüm bilirkişi raporlarına, savcılık itiraz etti. Bu raporu düzenleyen bilirkişinin tayinini sürülme olarak nitelendirilerek cezalandırılma olarak gösterdi. Oysa anılan kişi Londra’ya atanarak, ödülünü almıştır. Davada tanıklığına başvurulması talebimiz reddedildi, biz de suç duyurusunda bulunduk. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Mahkemesi talebimizi haklı görerek savcıya gönderdi. Savcı dava açtı. Yargılama başladı. Ama Türk hukuk tarihinde bir ilk yaşandı: Nasıl olduysa birileri araya girdi. Milli Savunma Bakanı’nın emriyle Askeri Yargıtay’da “kanun yararına bozma” istendi. Bu çok tartışmalı bilirkişi raporunu yazan Erdoğan, yargılanmaktan kurtuldu. MSB bugüne kadar kimi böyle korumuş? Bakanlığı bunu yapmaya iten kimdir, nedir, merak içindeyiz. Bu hukuk tarihimizin kara lekesidir.”

‘Görevi havada kapması manidar’

Balyoz davasının ilk bilirkişi raporuyla çıkmaza girdiğini öne süren sanıklar, şöyle konuştu: “Şu an Kara Kuvvetleri Komutanı olan Hulusi Akar, 3. Kolordu Komutanı iken kendisinden askeri bilirkişi isteyen savcıya, kendi icra subayı Binbaşı Ahmet Erdoğan’ı atamıştır. Askeri savcılık plan tatbikatları konusunda deneyimli, Balyoz semineri sırasında Karargâh’ta görevli olmayan tecrübeli bir bilirkişi talep etmişken, Erdoğan, o tarihte henüz akademiden 1 yıl önce mezun, hiç plan tatbikatına katılamamış bir subaydı. Böyle bir bilirkişinin görevlendirilmesi zaten manidar iken, o günkü kolordu komutanın bugünkü Kara Kuvvetleri Komutanı olması, bir önceki Kara Kuvvetleri Komutanı YAŞ’ta Balyoz’da yargılanan personelin mağduriyetinden çıkan kriz yüzünden istifa ettiğinde boşalan görevi havada kapması daha da manidardır.”

Haberin Devamı