Gazete Vatan Logo

AKP dışında kimse memnun değil!

Çözüm sürecinde bir günde üç adım...

AKP dışında kimse memnun değil!

Çözüm sürecinin önemli ayaklarından biri olan ‘akil insanlar’ listesine CHP ve MHP’nin yanısıra taraflardan biri olan BDP’den de tepki geldi.

Başbakanlık tarafından dün resmen açıklanan “Akil İnsanlar Komisyonu”, BDP’yi memnun etmedi. Başbakanlığın, BDP’nin önerdiği az sayıda ismi listeye aldığı belirtildi.



Edinilen bilgiye göre, BDP’nin listesinden İHD, KESK, DİSK başkanları ile TUHAD-FED (Tutuklu Hükümlü Hakları Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zübeyde Teker, Baskın Oran, Mithat Sancar gibi isimler alınırken Vedat Türkali, Yaşar Kemal, Osman Kavala, Orhan Pamuk, Ümit Boyner gibi BDP listesindeki isimler alınmadı. VATAN’a açıklama yapan BDP’lilerin listeye tepkileri şöyle:



- ADİL KURT: Komisyondaki isimlerden çok işlevinin ne olacağı önemli. Öncelikle, bölge başkanlarından oluşacak bir heyetin Abdullah Öcalan ile görüşmesi gerekir. Ayrıca komisyon sürece hakemlik edebilmeli, tıkanma olduğunda müdahele edebilmeli. Ben bu hassas süreçte buna güvenmek istiyorum. İşleri kolay değil. Türkiye’nin Batı yakasına ‘bölünmeyeceğiz’, Doğu yakasına ise ‘Tarih sizin açınızdan bir kez daha tekerrür etmeyecek, yeniden Kürt Mehmet nöbete denilmeyecek’ mesajını verecekler.


- DEMİR ÇELİK: AKP’nin politikalarına angaje olmak, akil insan olmak için yeterli olmamalıydı. Başbakan kendi hassasiyetlerinin yanı sıra karşı tarafınkileri de dikkate almalıydı. Ama bu işte de benmerkezci davranmıştır. Mutlak irade ve karar verici pozisyonda olmuştur. Bu komisyon, akil insanlar komisyonu olmaktan çok batı yakasını sürece dahil etmek isteyen bir çalışma grubu olmuştur. Kamu vicdanını harekete geçirebilecek bir sinerjiyi yaratma potansiyelini görmedik.

AKP dışında kimse memnun değil


- MİHDİ PERİNÇEK (MYK üyesi - Twitter hesabından): Nevzat Tandoğan’ın ‘komünizm gelecekse,onu da biz getiririz’ anlayışı devam ediyor. Arada fark yok. Görüldüğü kadarıyla akil insanlar Kürtlerin dışındaki halkı ikna edecek. Kurum temsilcileri hariç diğerlerinin yüzde 80’inin yolu bir biçimiyle inanç dünyasından geçiyor. Resimlerini alıp albüm yapalım. Ve “yeni dindar kadrolarımız” diye halkımıza hediye edelim.

- ALTAN TAN: (Diyarbakır milletvekili - Resmi liste açıklanmadan önce yaptığı açıklamada) Hülya Koçyiğit’ten, Hülya Avşar’a kadar isimler var. Cüneyt Arkın’ı da eklemeleri lazım. Rahmetli Danyal Topatan da olsaydı o da iyi olurdu. Meselenin çözümünde kamuoyunun ortak aklı olmalılar. Tamam silahlar susacak, silahlı insanlar geri çekilecek ama bu süreç nasıl olacak. Süreç, sadece silah bırakma ve çekilme değil, bu mesele Türkiye’nin yeniden inşasıdır. Yeni bir Türkiye, yeni bir Ortadoğu’dur. Kokuşmuş rejimin tasfiye edilmesidir.

Önce vekillerle ardından âkillerle görüşecek

Başbakan Erdoğan, Akil İnsanlar Komisyonu ile bu akşam İstanbul’da yapacağı toplantı öncesi, milletvekillerine yönelik bölge toplantılarının 6.’sını gerçekleştirecek. Erdoğan, çözüm süreci ve yerel seçim çalışmalarına ilişkin “istişare ve değerlendirme” toplantıları kapsamında bu sabah Marmara bölgesi milletvekilleriyle AK Parti Genel Merkezi’nde buluşacak.

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ VURAL: ”Heyeti nasihanın AKP şubesi”

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında akil adamların yarısının AKP, yarısının PKK kontenjanından seçildiğini öne sürdü. Vural, şöyle devam etti: “Mondros Mütarekesi sonrası kurulan heyeti nasiha ne yaptıysa, bunlar da onu yapacak. Heyeti nasiha, Damat Ferit Hükümeti tarafından halka, ‘Direniş göstermeyin, teslimiyeti kabul edin’ şeklinde nasihatler vermek üzere görevlendirilmişti. Çok ilginçtir, heyeti nasiha da bugünkü akil adamlar komisyonu gibi yedişerli gruplardan oluşmuştu. Üstelik aynı şekilde yedi bölgede vardı. Heyetler, barışın ancak koşulsuz teslim ve düşmanı kızdırmamakla sağlanacağını anlatmakla görevlendirilmişti. Heyeti nasiha, Türk milletine rağmen sözde barış getirmeye kalkmış, Sevr’i dayatanların sözcülüğüne kalkışmıştır.” Vural bugün de benzer durumların olduğunu ileri sürdü.

Başbakan görev tebliğ edecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Akil İnsanlar Heyeti’ni “Başbakan’ın camdan konuşmalarını, metinlerini hazırlayan memurları, seçim kampanyalarını yürüten şirketler, ajanslar ne görev yapıyorsa oluşturulan bu heyete de aynı görevin tebliğ edileceği anlaşılıyor” sözleriyle değerlendirdi.

Gürsel Tekin ise akil insanlar listesini, “AKP, AKP’li akil adamlar arıyor. Biz Türkiye’nin toplumsal barışını sağlayabilecek akil adamlar projemizin olduğunu 1,5-2 yıl önce ifade etmiştik” diye değerlendirdi.

Haberin Devamı