Gazete Vatan Logo

Ağar’a özel duruşma!

18 cinayetin sorgusu yarım saat sürdü

Ağar’a özel duruşma!

90’lı yıllarda işlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili hakkında dava açılan Ağar, “Sağlık sorunlarım var” deyince mahkeme özel duruşma ayarladı.

Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın’ın 1993’te öldürülmesi ve 1990’lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, eski MİT’çi Korkut Eken ile özel harekat polisleri hakkında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde iki ayrı dava açılmıştı.


2 duruşmalık savunma

Baskın cinayetiyle ilgili yapılan ilk duruşmaya sağlık sorunları olduğu gerekçesiyle gelmeyen Ağar’ın, henüz ilk davası bile görülmeyen 18 faili meçhul cinayetle ilgili davaya da aynı nedenle gelemeyeceğini, yurt dışına çıkmak zorunda olduğunu belirten bir dilekçe verdiği, mahkemenin de bunun üzerine duruşma tarihi belirlediği ortaya çıktı. Ağar dün, biri 19 Şubat biri de 16 Nisan’da görülecek olan iki duruşma için savunma yaptı.


‘Hiçbir somut delil yok’

Ağar’ın, ilk olarak 1990’lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili savunması alındı. Ağar, suçlamaları kabul etmeyerek şunları söyledi: “Aleyhime hiçbir somut delil, beyan olmadan, daha önce yargılanıp hakkımda ceza verildi ve Yargıtayca onandı. Bu dava da ona benzerdir. Aleyhime hiçbir somut delil yok. O dönemde Emniyet Genel Müdürü’ydüm, operasyonel bir görevim yoktu.”


‘Motivasyonu artırdım’

“Ancak personelin motivasyonunu artırmak için yüksek düzeyde hizmet ettim. Terörle mücadelede o dönemde yüksek düzeyde başarı gösterildi. Polis bölgesindeki olaylar yüzde 90 azaldı. Faili meçhul olayların aydınlatılmasında da yüzde 90 başarı sağlanmıştır. Halen suç örgütlerine karşı devletin korumasındayım. Öldürüldüğü iddia edilen kimselerle bir ilgim yok.” Ağar’ın iki davayla ilgili yaptığı savunma yaklaşık yarım saat sürdü.


‘Baskın’ı tanımam’

Ağar’a, Altındağ İlçe Nüfus Müdürü Abdulmecit Baskın’ın 1993’te öldürülmesine ilişkin dava kapsamındaki savunması da soruldu. Baskın’ın öldürülmesiyle ilgili bilgisi olmadığını ifade eden Ağar, “Savcılıkta da ifade ettiğim gibi örgütlü bir şey tespit etseydik, o günkü konumumuz gereği zaten gereğini yapardık. Abdulmecit Baskın’ı tanımam” dedi.

Haberin Devamı