Gazete Vatan Logo

Ağar 16 cinayetle suçlandı

1990’lı yıllarda Ankara’da işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili dava açıldı. Bir numaralı sanık Mehmet Ağar oldu ve 16 cinayetten sorumlu tutuldu.

Eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın’ın 1990’lı yıllarda işlenen bazı faili meçhul cinayetlerle ilgili yaptığı itirafların ardından başlatılan soruşturma sonunda bitti. Hazırlanan 180 sayfalık iddianame dün Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Bu kez Yeşil de var

İddianamede dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin, ve MİT’çi Korkut Eken, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım ile 15 özel harekat polisi “şüpheli” olarak yer aldı ve “suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgüt faaliyeti çerçevesinde adam öldürmek ve adam öldürmeye iştirak” suçlarını işledikleri belirtildi. Sanıklar hakkında işledikleri ileri sürülen her cinayet için “ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası” istendi. İddianamede Ağar, Eken ve Şahin’in “örgüt yöneticisi” oldukları bazı cinayetlerin talimatları ve bilgileri doğrultusunda, bazılarının ise bilgileri olmadan işlendiği belirtildi.

‘Örgüt kurdular’

İddianamenin değerlendirme kısmında Ağar’ın Emniyet Genel Müdürlüğü görevini yürüttüğü, bu göreve atandıktan kısa bir süre sonra Şahin’i Özel Harekat Daire Başkan Vekilliğine getirdiği, Eken’i de yanına müşavir olarak aldığı belirtilerek şu ifadeler yer aldı:

“Şahin kendisine yakın ve daha önce birlikte çalıştığı Özel Harekat kökenli polis memurlarından özel bir ekip oluşturdu. Eken de bu konuda Şahin’e yardımcı oldu. Şüphelileri polislerin seçilmesi, eğitilmesi konusunda görev aldı. Böylece şüpheliler bu süreçte kamu görevlerinin ötesinde suç işlemek amacı ile silahlı örgüt oluşturdu. Örgütün yöneticiliğini Ağar, Şahin ve Eken’in yaptı.

‘Her türlü yasa dışılığı...’

“Şüphelilerin terörle mücadele adı altında yola çıkıp tam bir sorumsuzluk içerisinde hareket ederek yasaların kendilerine verdiği yetkilerin ötesinde kendi çıkarlarını da gözeterek her türlü yasa dışılığı meşru sayıp amaçlarına ulaşmak için her yöntemi uygun yöntem olarak benimseyerek yanlarına kamu görevlisi olmayan kumarhane işleticisi, uyuşturucu kaçakçısı ile katliam sanığı ve hükümlüsünü de alarak tam bir dayanışma ve işbirliği içinde hareket edip çeteleşme sürecine girdikleri anlaşıldı.”

İddianamede sanıkların ölüm listesi yaptığı da ifade edildi.

İŞTE ÖLDÜRÜLENLER...

Dava şu cinayetlerle ilgili açıldı: “Avukat Yusuf Ekinci, eski DEP İl Başkanı avukat Faik Candan, Sağlık Bakalığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan, işadamı Behçet Cantürk ile şoförü Recep Kuzucu, Cantürk’ün yakını müteahhit Fevzi Aslan ile kardeşi Şahin Aslan, Behçet Cantürk’ün avukatı Medet Serhat, Medet Serhat’ın şoförü İsmail Karaalioğlu, işadamı Savaş Buldan, Buldan’ın akrabaları Hacı Koray ve Adnan Yıldırım, İranlı uyuşturucu kaçakçısı Lazem Esmaeli ve Asger Simitko, ANAP’lı Metin Vural, kumarhaneci Ömer Lütfi Topal, iş ortağı Hikmet Babataş ve Tarık Ümit.”

Haberin Devamı