Gazete Vatan Logo

74 yıl sonra ilk kez!

Başbakansız resmi tören gerçekleştirildi

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 74. yılında Anıtkabir’de düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Törene 74 yıl sonra ilk kez bir Başbakan katılmadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı, mozoleye çelenk koyarak, Atatürk’ün manevi huzurunda 2 dakika saygı duruşunda bulundu. Anıtkabir’deki tören, saat 08.55’de devlet erkanının Aslanlı Yol’da yürüyüşü ile başladı.

Cumhurbaşkanı Gül başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.



Abdullah Gül, ay yıldızlı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye koydu. Atatürk’ün 74 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05’de ”ti” sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu
ve İstiklal Marşı söylendi. Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.

Cumhurbaşkanı Gül ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçti.

Gül, burada Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

”Büyük Atatürk, Türkiye, idealleriniz, fikirleriniz ve Cumhuriyetimizin kazanımlarından güç alarak dinamizm içerisinde yükselişini sürdürmektedir. Nitelikleri, her alandaki performansı, gelişme potansiyeli ve sahip olduğu güç unsurlarıyla Türkiye, parlak bir geleceğe kararlı adımlarla yürümektedir. Milletimiz bu özgüvenle ileriye bakmakta, ortak hedeflerde kenetlenerek modern, demokratik, müreffeh Türkiye’yi hep birlikte inşa etmektedir. Türkiye’yi muassır medeniyet seviyesinin üstüne taşımak, aziz milletimizin daima en önemli ideali olacaktır. Ebediyete intikalinizin 74. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

Bayraklar yarıya indirildi

Devlet töreninin hemen ardından Anıtkabir’in avlusunda Atatürk’ün 10. Yıl Nutku kendi sesinden yayınlandı. Askeri ve sivil erkanla öğrenciler Atatürk’ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaparak, çiçekler bıraktı. Kalabalık nedeniyle Anıtkabir’e girmek isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu.

Bayraklar, Büyük Önder Atatürk’ün 74 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat 09.05’den itibaren güneşin batışına kadar yarıya indirildi. Sivil Savunma Müdürlüğüne ait sirenler saat 09.05’te 2 dakika süreyle çaldı. Bu sırada trafikteki araçlar durarak kornalarını çalarken vatandaşlar da saygı duruşunda bulundu. Tüm resmi ve özel okullarda da anma programları gerçekleştirildi.

Törenlerin ardından çok sayıda vatandaş ellerindeki Türk bayraklarıyla Anıtkabir’i ziyaret etti.

ANITKABİR HALKA AÇILDI. BİNLERCE POLİS ÖNLEM ALDI

Saat 10.00'a kadar kapalı olan Anıtkabir çevresinde polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Anıtkabir'in ziyarete açılmasıyla polisin barikatları kaldırması sonucu sağanak yağmura aldırmayan vatandaşlar Ata'sına koştu.

ANKARA'DA TOPLANMA YERİ SIHHİYE VE TANDOĞAN

Atatürk Düşünce Derneği (ADD) ve sendikalar Sıhhiye'de Zafer Anıtı'na çelenk koyup saygı duruşunda bulundular. Oradan Anıtkabir'e yürüyorlar. Türkiye Gençlik Birliği ise binlerce öğrenci ile Tandoğan'da toplandı ve Anıtkabir'in ziyarete açılmasını bekledi.

CHP ÇELENK KOYDU

CHP, 10 Kasım’da tüm örgütlerinin bulundukları yerlerde Atatürk Anıtlarına çelenk koydu.

TBMM'DE TÖREN

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 74. yılı dolayısıyla Meclis'te tören düzenlendi. Tören, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam'ın Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, bazı milletvekilleri ile Meclis çalışanları katıldı.

DOLMABAHÇE ZİYARETE AÇILDI

10 Kasım nedeniyle Dolmabahçe Sarayı ziyarete açıldı. Halk Dolmabahçe'ye akın etti.

ANITKABİR'DE SERGİ

Anıtkabir’de 10 Kasım etkinlikleri kapsamında, 16 Kasım'a kadar görülebilecek “Dolmabahçe’den Anıtkabir’e Atatürk Sergisi” düzenleniyor. Sergide, Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e nakli sırasında çekilmiş fotoğraflar ile Atatürk’ün alçıdan yapılmış orijinal yüz ve el maskları ile o dönemlere ait gazete manşetleri yer alıyor.

Haberin Devamı