Gazete Vatan Logo

27 yaşında rekor oyla belediye başkanı oldu

Toplam 32.137 seçmenin olduğu Şırnak'ın Cizre ilçesinde 27 yaşındaki Leyla İmret yüzde 83 oy oranı ile belediye başkanı oldu.

27 yaşında rekor oyla belediye başkanı oldu

Zafer kazanan az sayıdaki kadın adaylardan biri de BDP’li Leyla İmret oldu. Küçük bir çocukken babasının çatışmada ölmesinin ardından yakınlarıyla Almanya’ya iltica eden İmret, yıllar sonra geldiği memleketinde oyların yüzde 83’ünü topladı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 1991 yılının 5 Ocak günü güvenlik güçleri bir evde toplanan 4 kişiyi yakalamak için özel timlerinde katıldığı bir operasyonla baskın düzenledi. Evde çıkan çatışmada iki özel tim görevlisi şehit olurken evde bulunan 2 militan da ölü ele geçirildi. Evdeki biri kadın iki kişi ise kaçmayı başardı. Öldürülenlerden biri olan Abdülvahap İmret, olası bir baskın öncesi hamile karısı ve kızı Leyla İmret’i bir gün önce dayılarının yanına İzmir’e göndermişti. Baskında öldürülen babalarının ardından cenazeye bile gelemeyen İmret ailesi küçük Leyla’yı da akrabalarıyla Almanya’ya götürdü. Beş yaşındaki kız çocuğu Leyla İmret, doğduğu topraklara Belediye Başkanı olarak döndü. Oyların yüzde 83’ünü toplayarak ipi birincilikle göğüsledi.


Mezarda karar verdim

Genç belediye başkanı Leyla İmret, VATAN’a konuştu: “Beş yaşındayken sağımızda solumuzda hep örgüt vardı. Ben de bu ortamda büyüdüm. Ama devletin de baskısı çok yoğundu. babam çatışmada ölünce annemi Mersin’e yerleştirdiler beni de alıp Almanya’ya götürdüler. Berlin’de Çocuk gelişimi okudum. 22 yıl sonra ilk defa 2013 yılında Cizre’ye geldim. Babamın mezarı başında kendi topraklarımda siyasete girmeye karar verdim. Bundan sonra da kadınlar her alanda Cizre’de aktif olacak. Onların özgürleşmesi için çalışacağım. Kadının özgürleşmesi demek toplumun özgürleşmesi demektir. Kadınların siyasete girmesiyle siyasette kirli oyunlara da yer olmayacaktır.”



İNGİLİZCE VE ALMANCA BİLİYOR

Almanya’dayken hayalinde hep Cizre’ye dönmek olduğuna işaret eden İmrek, eğitim gördüğü Bremen ile Cizre arasında köprü olacağını söylüyor. İmret, İngilizce ve Almanca biliyor.

Belediye başkanlığı seçimlerine eş başkan modeli ile giren BDP ’nin Cizre’de Leyla İmret ile birlikte belediyeyi yönetecek ikinci isim Kadir Konur.

Bayan başkanlar!



Yerel seçimlerde Doğu ve Güneydoğu’da Belediye Başkanlığı sayısını artıran BDP’de kadın Belediye Başkanları ön plana çıktı. Diyarbakır Büyükşehir, Hakkari ve 20 ilçede belediye başkanlığı koltuklarına kadınlar oturacak. Yerel seçimlere resmi olmayan eş başkanlık sistemi ile giren BDP, kadın adayların gösterildiği önemli yerleri kazandı. (FERİT ASLAN / DİYARBAKIR)