Gazete Vatan Logo

Gündem: Twitter'da 'kesin bilgi'

Twitter'da ülke gündeminden daraldığınız anda bu 3 hesap imdadınıza koşabilir! Özlem Öztürk yazdı...

Gündem sosyal medyada “kesin bilgi”


Sosyal medyanın hızına yetişebilen var mı? Sadece 2 saat Twitter’dan uzak kalmak bile yetiyor tüm gündemi kaçırmaya. 2006 yılında kurulan Twitter (sözlük anlamıyla önemsiz bilgilerin anlık dışavurumu) bugünün haber alma kaynağı, 'kesin bilgi'si.

Bu noktaya nasıl gelindi peki? Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün attığı tweet geliyor aklıma “İnsan gerçekten hayret ediyor”; duruma oldukça uygun.
Mısır devrimini hatırlayalım, yıl 2011 ve “sosyal medya” kavramı devrimle ilgili cümlelerin içinde geçiyor. Direnişçiler sosyal medya üzerinden örgütleniyor. Mısırlı Jamal İbrahim o dönemde doğan kızına Facebook ismini koyuyor. Mısırlı aile kızları Facebook’a ileride bunu nasıl açıklayacaklar acaba diye de düşünmeden edemiyor insan.
Peki ya reklam sektörü, markalar ne yapıyor? Kimisi taş binaların içindeki, tahta sıralı amfilerde öğretilen müfredata harfiyen uyuyor. Kimisi de kendi stratejisini yazıyor. Dikkatimizden kaçmayanlar var tabi ki. Mesela bu yaz yıldızı parlayan Kadıköy Belediyesi, sosyal medya haberciliğiyle ilgili bambaşka bir işe kalkışan ONEDİO ve sosyal medyada sonuna kadar eğlenen DUREX. Liste biraz karışık mı geldi?

BELEDİYEYE İLAN-I AŞK

Kadıköy Belediyesi’nden başlayalım, ona ilan-ı aşk eden halka “Biz de size karşı boş değiliz” deyip, belediyeye aşık olan kitleler yaratarak bir ilke imza attı. Soğuk bir devlet dairesinden ziyade sosyal bir oluşum gibi davranan Kadıköy Belediyesi’nin sosyal medyasını yöneten ekibi merak etmemek mümkün değil. Adlarının Kadıköy Belediyesi’nin önüne geçmesini istemiyorlar “Felsefe, Siyaset Bilimi, Kültürel Çalışmalar, İletişim, Tarih bölümlerinde okumuş, hala da akademik hayatlarını sürdüren, sürekli okuyan, araştıran genç bir ekibiz” demekle yetiniyorlar.
onedio’da ise durum biraz farklı. Sosyal medya haberciliği boyut değiştiriyor. Haberi biz yazıyoruz, onlar editliyor. Bizden kastım “isteyen herhangi biri”. Onedio'nun günlük 800.000'i geçen trafiğinin %65'i sosyal medyadan geliyor. Twitter'da günde yaklaşık 15.000 onedio linki paylaşılıyormuş. Bu da online haber mecraları arasında ilk 3'te yer almak demek. Soruyoruz, sosyal medya hesabınızı kimler yönetiyor diye, onedio Kurucusu ve Genel Müdürü Kaan Kayabalı “7 kişilik haber editörü ekibimiz var ve işin ilginci bunlardan sadece 2 tanesinin gazetecilik geçmişi ve deneyimi var. Geri kalan hepsi tabir-i caizse internet insanı. Çünkü internet ve sosyal medyanın nabzını tutup, insanların ilgisini çekebilecek içerikleri paylaşmak tamamen farklı bir uzmanlık alanı” diyor. Alaylı mı okullu mu sorumuzun cevabını net aldık “ikisinden de biraz”.

DÜŞÜK MODA BİREBİR

Durex’in twitter hesabını 1 yıldır Wanda Digital ekibi ele geçirmiş durumda. Gün içinde modunuz düşerse takip etmeniz de fayda var, eğlendiriyorlar “kesin bilgi”.
Justin Bieber ile ilgili “Justin Bieber hayranlarını dünyaya getirenlerin zamanında yaptıkları dikkatsizlik ya da yanlış seçimler için sorumluluk kabul etmiyoruz” tweetiyle bir çoğumuzun hislerine tercüman olurken, hayran kitlesinin anne ve babalarını da biraz gerdiler. Ne yalan söyleyelim, o dönem televizyonda, gazetede Justin için ağlayan 13 yaşında kız çocuğu görmekten oldukça sıkılmıştık hepimiz. Pozitif ve negatif tepkiler birbirini götürdü ve bu tweet silindi. Ekibe sorduk, neden geri adım attınız, “Tweetimizde ünlü bir kişinin isminin anılmasından dolayı kaldırdık” diyorlar, cesaretlerini takdir ettik bu arada.

EN ZORU GÜNDEM TOPLANTILARI

140 karakterler güldürüp, düşündürüp, bilgi vermek kolay iş mi sandınız? Hiç de değil. Birkaç saniyede okuyup geçtiğimiz cümleler için çok çalışıyorlar. Sorduk, çok mu eğleniyorsunuz, çok mu çalışıyorsunuz diye, Kadıköy Belediyesi’nin ekibi ki öncelikle şu bilgiyi verelim, bu profesyonel ekipten önce sosyal medya hesaplarını bir kaç ay Zabıta Müdürlüğü yönetmiş, bu işi yürütemeyeceklerine kanaat getirince Fen İşleri Müdürlüğü devralmış, sonra da şükürler olsun ki şu an ki ekip duruma el koymuş. Kadıköy Belediyesi’nin gündem toplantıları nasıl oluyor diye sorduk, “Gündem belirleme kısmı hep sıkıntılı başlıyor. Hem ülke, hem dünya gündemine hâkim olmanız gerekiyor. Gelecek olası eleştirileri kestiriyoruz. İşin kaymağı bu süreçteki diyaloglarımızdan çıkıyor. Espriler de metinlerimize doğrudan yansıyor. Kelimeleri de presleyip Twitter'da 140 karaktere sığdırıyoruz. Aslında “şakacı” değil “ciddi bir samimiyete” sahibiz” diyorlar yine en karizmatik halleriyle. Meğer Durex’in ekibi Wanda Digital de tahmin ettiğimiz gibi şen kahkahalı toplantılar geçirmiyormuş “Aslında içeriklerin oluşturulması sanıldığından çok daha zor bir süreçten geçiyor. Bu süreç içerisinde elbette eğlendiğimiz zamanlar da oluyor. Ancak oldukça ciddi bir iş yapıyoruz” diyorlar. Sonuçta yazdıkları, söyledikleri her şey binlerce kişi tarafından okunuyor ve bambaşka algıdaki kişiler tarafından yorumlanıyor. Ve ekliyorlar “Bu noktada sürekli şaka yapma halindense, birbirimizle sürekli ciddi ciddi konuştuğumuzu söylemek gerekir”. En son yaptıkları şakayla karışık en ciddi işleri ise; 1 Aralık Dünya AIDS gününde kendi hesaplarını fake bir hacklemeye maruz bırakmaları. Ekip “bir gün korunmadık başımıza neler geldi!” demiş oldu.
Onedio’da ise halkın eklediği içerikler editöryal ekip tarafından kontrol ediliyor ve Onedio ana sayfasına taşınacak içerik kalitesine sahip olanlar seçiliyor. Oldukça iddialılar, Kaan Kayabalı “Amacımız yeni nesil haberciliğin Facebook'u olmak” diyor.

Sosyal medyanın kendinden geçtiği şu günlerde, biraz nefes alın diye üç FF de biz vermiş olalım.
Kadıköy Belediyesi @kadikoybelediye
Onedio @onediogundem
Durex Türkiye @Durex_TR

Haberin Devamı