Gazete Vatan Logo

Güçlü büyümenin ayak sesleri

Sanayi üretiminden gelen rakamlar, 2017’de başlayan güçlü ekonomik büyümenin hiç fren yapmadan devam ettiğini gösteriyor. Sanayi üretimi Mart’ta yüzde 6.8, ilk çeyrek itibarıyla ise yüzde 9.8 artış gösterdi

Güçlü büyümenin ayak sesleri

Sanayi üretimi Mart ayında arındırılmamış bazda yüzde 6.8, ilk çeyrekte yüzde 9.8 artarken; güçlü büyümenin bu dönemde de devam ettiğini ortaya koydu.

Türkiye ekonomisi 2017’de iç tüketim ağırlıklı yüzde 7.4 büyümüştü. Geçen yıl ilk çeyrekte büyüme yüzde 5.4, son çeyrekte yüzde 7.3 olmuştu. Ekonomistler ve ekonomi yönetimi bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 7 civarında bir büyüme bekliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Mart’ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.6, mevsimsellikten arındırılmış olarak yüzde 0.2 arttı. Sanayi üretimi arındırılmamış olarak Ocak’ta yüzde 12.9, Şubat’ta yüzde 10.1 artış kaydetmişti.

Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi de Ocak’ta yüzde 0.9, Şubat’ta yüzde 0.2’lik daralmanın ardından Mart ayında artıya geçti. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.8 arttı.

Bir önceki yıla yakın

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, ilk çeyrek sanayi üretim verilerinin yüzde 7.3’lük genel büyüme oranının kaydedildiği geçen yılın son çeyreğinde sanayi üretiminde gerçekleşen yüzde 10.5-10.7 seviyesine yakın bir düzeye işaret ettiğini söyleyerek, “Bu yılın ilk çeyreğine ait büyüme oranının da yüzde 7 seviyesine yaklaşabileceği yönündeki görüşümüzü destekler yönde” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Nisan ayına yönelik ilk tahminlerimizin de yansıttığı gibi, ikinci çeyrekten itibaren büyüme oranlarında yavaşlama sinyalleri gözlemliyoruz. Finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmanın reel ekonomideki etkisini de göz önüne aldığımızda, ekonominin büyüme oranının ikinci çeyrekte yüzde 3-4 bandına gerileyebileceğini öngörüyor; tüm yıla ait yüzde 4’lük büyüme tahminimizi koruyoruz.”

Oto ve beyaz eşyanın yerini perakende aldı

Takvim etkisinden arındırılmış olarak sanayinin alt sektörlerinde, Mart’ta madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.9 arttı. Mevsim ve takvimden arındırılmış olarak bakıldığında Mart ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.1 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.4 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0.4 azaldı. Otomobil ve beyaz eşya satışlarında zayıflama gözlense de, perakende satışlar ilk 2 ayda yüzde 9.4 yıllık artışla hızlanması iç talep açısından olumlu sinyal olarak kabul ediliyor. Başta istihdam olmak üzere çeşitli teşvik ve tedbirlerin sağlanmaya devam etmesi de büyümeye destek veriyor. İhracattaki güçlü duruş da büyümeye destek veriyor.

Haberin Devamı