Gazete Vatan Logo

GSS Borç Sorgulama ve Prim Ödemeleri

Genel sağlık sigortası olarak yeni düzenleme ile faaliyete geçen GSS, kritere uyan kişiler hakkında otomatik işlem yapılmaktadır. Bu nedenle GSS şartlarına uyan kişilerin GSS borç sorgulama yaparak, GSS prim ödemelerini düzenli bir şekilde aksatmadan yapması gerekmektedir.

Aksi halde hem sigortanın avantajlarından yararlanmak mümkün olmayacağı gibi kişinin yüksek GSS borcu olacaktır.
GSS borç sorgulama
GSS için borcunuzun olup olmadığını internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunun için E-SGK portalına g iriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş ekranında T.C. kimlik numaranızı, doğum yerinizi ve doğum yılınızı, kimliğinizin arka yüzünde yazan cilt numaranızı ve güvenlik kodunu ilgili alanlara girmeniz gerekmektedir. Bu sayede erişiminize izin verilecektir.

GSS BORÇ SORGULAMA SGK BORÇ SORGULAMA SSK SORGULAMA

Bu portala giriş yaptıktan sonra menüdeki borç görüntüle bölümüne tıklayıp, buradan da Zorunlu GSS- tescil kaydı ve borç dökümü sekmesine tıklamalısınız. Bu seçimin ardından GSS’deki tüm borçlarınızın detaylı bir şekilde dökümü yapılacaktır. Borcunuzun olmadığı durumlarda ise borç yoktur ibaresi yazmaktadır. Bu sayfada GSS sistemine ne zaman dahil edildiğiniz, ne zaman GSS sisteminden çıkarıldığınız ve GSS kapsamınız gibi GSS durumunuz ile ilgili detaylar da verilmektedir. Burada gelir testiniz önemli olduğu için GSS hesaplamalarında hangi gelir seviyesi dikkate alındığına bakmanız gerekir. Özellikle gelir testi yaptırmayanların kesinlikle gelir testi yaptırarak, GSS borçlarınızı tekrar yapılandırması gerekir. Böylece borç miktarınız daha da azalabilmektedir. GSS prim ödemesi GSS prim ödemesi internet üzerinden yapılabilmektedir. Bu nedenle kurumlara giderek prim ödemenize yapmanıza gerek kalmadan internet üzerinden tüm primlerinizi ödeyebilirsiniz. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E-Tahsilat hizmetinden yararlanmalısınız. E-Tahsilat sistemine giriş yaptıktan sonra ilgili adımları takip etmelisiniz. İlk olarak sorgu türünü diğer ödemeler olarak seçmeli ve ardından sorgu tipi olarak da GSS prim seçeneğini seçmelisiniz. Bunun ardından T.C. kimlik numarası alanına, kimin GSS prim ödemesi yapılacaksa onun kimlik numarası girilmelidir. Bu sayede sistemde kayıtlı olan borç sorgulama sonrasında çıkarılacak ve ödeme seçenekleri size sunulacaktır. Bu ödeme bölümlerinden de kredi kartı bilgilerinizi girerek GSS prim ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Sistem tarafından dekont da verildiği için bu dekontları alarak, GSS ödeme işlemlerinizi sorunsuz bir şekilde halledebilirsiniz. GSS prim ödemelerinizi düzenli bir şekilde yapmanıza rağmen sistemde herhangi bir borç gözükmüyorsa, bu tür sorunlar için Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yardım almanız gerekecektir. Tüm bunlar dahilinde GSS borç sorgulama ve prim ödemeleri konusunda internet üzerinden kısa süre içerisinde tüm işlemlerin gerçekleştirilebilmesi mümkündür. Siz de zamandan kazanmak ve internet üzerinden bu işlemlerinizi halletmek istiyorsanız, haberimizdeki adımları takip ederek bu işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı