Gazete Vatan Logo

Gözler Sabancı'da!

Muharrem Yılmaz'ın istifasından sonra TÜSİAD'ın yeni başkanı kim olacak sorusuna yanıt arayan Cumhuriyet yazarı Utku Çakırözer bugün köşesinde izlenimlerini aktardı.

Çakırözer, TÜSİAD içinde konuşulan iddiaları aktarırken yeni başkan için son sözü Sabancı ailesinin söyleyeceğini belirtti.

İşte o yazı:


TÜSİAD kaynaklarından edindiğimiz izlenimler şöyle:

“Muharrem Bey’in istifa noktasına gelişinden sonra biz daha fazla kenetleniriz. Zaten öyle de olması gerekir. ‘Kimse istemez’ diye bir şey kesinlikle olmaz. Ama bizim geleneğimizde ‘Ben istiyorum’ diye ortaya çıkmak da yoktur. Yönetim kurulu toplanır ve en uygun isim üzerinde uzlaşma sağlanır. Bu kez de böyle olacaktır.”

‘Eleştiren her başkan hedef olur’

“Sadece Muharrem Bey değil, TÜSİAD’a başkanlık yapan her isim, o dönemin iktidarlarının hedefinde olmuştur. Geriye doğru Ümit Hanım (Boyner) ve önceki başkanların dönemlerine bakın. TÜSİAD ne zaman hükümetlerin hoşuna gitmeyen şeyler söylese, hemen hedefe konur. Üslupları birbirinden farklı olsa da her başkan bunu yaşamıştır.”

‘Rotadan sapma olmaz’

“Muharrem Bey istifa etti diye, ‘Eyvah artık kimse hükümeti eleştirmeye cesaret edemez’ noktasına gelecek değiliz. 43 yıl önce bu derneği kurarken koyduğumuz ilkeler bugün aynen geçerlidir. Nedir bunlar? Demokrasi, hukuk devleti, ticari ahlak, sosyal adalet ve ülkemiz için en ileri Batı standartları. Bu hedeflere AB ile entegrasyon sayesinde ulaşılacağını gördüğümüzden bu yana da bunların başına AB üyeliği hedefini koyduk. TÜSİAD başkanı kim olursa olsun bu rotadan sapma olmaz. Her başkanın üslubu farklı olabilir ama hedef değişmez.”

***

TÜSİAD’ın 6 aylık ara dönem için seçilecek başkanı, ardından da yıl başında genel kurul tarafından seçilecek yeni başkanı, bakalım bugüne kadar izlenen hedefte ilerleyebilecekler mi?..

Son söz Sabancı’nın

TÜSİAD’da öncelikle Muharrem Yılmaz’ın yerine, 2015 başında yapılacak genel kurul seçimlerine kadar derneği yönetecek bir vekil başkan belirlenecek. Ortada iki olasılık var:
1. Vekil seçilen başkan 2015’teki genel kurulda da seçilerek görevine devam eder.

2. Geçici bir isim Ocak 2015’e kadar başkanlık yapar. Ocak ayında genel kurulda seçilecek yeni yönetime yerini bırakır. Her iki senaryo için de işaret edilen tek bir isim var: Haluk Dinçer. Aslında Muharrem Yılmaz başkan seçilirken onun bir dönemlik görev süresinin ardından yeni başkanın şu andaki üç başkan yardımcısından biri olan Dinçer olması konusunda TÜSİAD’ın tepesinde bir mutabakat sağlanmıştı.

Çok büyük olasılıkla bu mutabakat, planlanandan daha erken hayata geçmiş olacak.

Dinçer’in TÜSİAD Başkanlığı koltuğuna oturup oturmayacağı konusunda son sözü ise yöneticiliğini yaptığı Sabancı Holding’in iki patronu Güler Sabancı ve Erol Sabancı söyleyecek gibi gözüküyor.

Sabancı Grubu’ndan Dinçer’e bu dönem için onay çıkmaması halinde, ara dönem başkanlığı için ismi geçen iş insanlarının başında Tayfun Bayazıt, Cansen Başaran Symes ve Volkan Vural geliyor.

Haberin Devamı