Gazete Vatan Logo

Göçmenleri ölümden İHA’lar kurtaracak

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Ege ve Akdeniz’deki insan kaçakçılığını milli İHA’lar BayraktarTB2 ve Karayel’le takip edip engelleyecek

Göçmenleri ölümden İHA’lar kurtaracak

Türk savunma sanayisinin gözdesi haline gelen milli İnsansız Hava Araçları’nı (İHA) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı da kullanacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bu amaçla milli İHA’lar Bayraktar TB2 ve Karayel’i test ediyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, gece görüş ve termal kameraya sahip İHA’ları ilk etapta Ege Denizi ve Akdeniz’deki insan kaçakçılığı faaliyetlerini havadan takip ve tespit etmek için kullanacak. Türk karasularında insan kaçakçılığı ve düzensiz göç faaliyeti anlık olarak havadan gelecek görüntülerle karargahtan izlenecek. Böylece göçmenlerin açık denizde boğulmasının büyük oranda önüne geçilecek.

Tatbikata katılıyorlar

Kale-Baykar ortaklığında üretilen Bayraktar TB2, bu amaçla geçtiğimiz günlerde Keşan’da konuşlu 4’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı içinde bulunan askeri havalimanından havalanarak Saroz Körfezi açıklarında test uçuşu gerçekleştirdi. Vestel tarafından geliştirilen Karayel de aynı amaçla test ediliyor. Bayraktar TB2 ve Karayel bu amaçla 14-28 Mayıs tarihleri arasında Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz’de yapılacak TSK’nın en geniş ve en prestijli tatbikatlarından biri olan Deniz Kurdu 15 Tatbikatı’na katılacak. Keşan’daki pistten havalanacak İHA’ların Ege denizi üzerinde havadan aktaracağı görüntüler, yine Ege’de bulunan gemilerden birine kurulacak yer istasyonu aracılığıyla hem tatbikat merkezinden hem de Ankara’da karargahtan anlık olarak izlenecek.

Haberin Devamı

Oramiral Bostanoğlu inceledi

Önceki gün başlayan IDEF 2015 12. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’na katılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, fuarda TSK envanterine giren ilk milli İHA Bayraktar TB2’yi yakından inceledi. İnceleme sırasında uçağı geliştiren ekipten Baykar Makina Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Oramiral Bostanoğlu ve Orgeneral Güler’e Bayraktar TB2 ile ilgili bilgilendirme de bulundu.