Gazete Vatan Logo

Gizemli TIR'larda ne var?

Günlerdir Ukrayna sınırında bekleyen Rus yardım konvoyu Ukrayna'ya girdi. Ukrayna hükümeti, onayı olmadan Rus kamyonlarının topraklarına girişini ‘doğrudan işgal’ olarak niteledi.

Açıklamada, konvoyda askeri araçlar ve isimlerine sahte belgeler düzenlenmiş askeri personelin de olduğu belirtilirken, “Bunların çoğu tank ve ağır silah eğitimi almış kişiler. Bu yüzden durum çok tehlikeli” dendi.

Kiev hükümeti izinsiz girişe rağmen konvoya askeri müdahalede bulunulmayacağını açıkladı.

Yaşananları Ukrayna'nın bağımsızlığının ihlali olarak değerlendiren Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri de, Rusya'dan konvoyun geri çekilmesini istedi.

Bu arada Rus hükümetinin su, jeneratör, uyku tulumları gibi acil ihtiyaç maddesi taşıdığını iddia ettiği konvoy Luhansk kentine ulaştı. Konvoya Rusya yanlısı ayrılıkçı militanların eşlik etti.

Konvoy krizi sonrası Ukrayna'da da tansiyon yükseldi. Başkent Kiev'de aşırı milliyetçi sağ sektör grubu bir rus firmasına ait olduğu iddia edilen benzin istasyonunu bastı. Yakıt pompaları ve çevreye zarar veren grup güvenlik güçleriyle de karşı karşıya geldi.