Gazete Vatan Logo

Gezi’nin faturasını düşürecekler!

Yüzde 30’a varan düşüşe neden oldu

Babalar Günü ile okulların tatil olması, AVM’lere Gezi Parkı protestoları yüzünden ziyaretçi girişi ve alışverişte yüzde 30’a varan kayıplarını telafi etme fırsatı yarattı.

Üç hafta boyunca tüm Türkiye’yi etkisi altına alan Gezi Parkı protestoları, İstanbul’daki alışveriş merkezlerinde ziyaretçi girişi ve alışverişte yüzde 30’a varan düşüşe neden oldu. Özellikle Avrupa yakasındaki alışveriş merkezleri protestolar yüzünden sıkıntılı günler yaşadı. Babalar Günü ve okulların tatil olması ise alışveriş merkezlerine kayıplarını telafi etme fırsatı yarattı.

Çok ciddi sıkıntı yok

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet T. Nane, “Bazı alışveriş merkezlerinde yüzde 20-30 arası düşüşler yaşandı ancak çok kısa süreli oldu. Babalar Günü ve karne alışverişi bu kayıpları kompanse edecek diye düşünüyoruz” diye konuştu.

İTO çalışma yapıyor

Nane, Gezi Parkı protestolarının faturasının ay sonunda sektöre ilişkin endeksle netlik kazanacağını sözlerine ekledi. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Hüseyin Doğan da daha önce Vatan’a yaptığı açıklamada İstiklal Caddesi’nde mağazaların Gezi Parkı protestoları yüzünden kısa süreli sıkıntı yaşadığını belirtmişti.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar da esnafı ziyaret ettiklerini, protestoların faturasını çıkarmak için bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Başbakan’ın Kazlıçeşme mitingi doping oldu

ALIŞVERİŞ merkezlerindeki düşüşleri değerlendiren sektör yetkilileri, çok ciddi sıkıntı çeken alışveriş merkezi olmadığına dikkat çekti. Mevsimsel gelişmelerin protestoların yarattığı olumsuz etkileri giderdiğini kaydeden sektör temsilcileri, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Protestoların en yoğun olduğu dönemde Kanyon, Cevahir, İstinyePark gibi alışveriş merkezlerinde ziyaretçi girişi ve alışverişte düşüşler yaşandı. Ancak eylem bölgelerinin uzağında bulunan alışveriş merkezleri, örneğin Marmara Forum veya Olivium protestolardan etkilenmedi. Keza Anadolu yakasındakilerde de sorun yaşanmadı. Hatta Kazlıçeşme mitinginin Olivium’a ciddi katkısı olduğu belirtiliyor.”

ATO’ya göre başkentte fatura 2 milyar lirayı buldu

ANKARA Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, İstanbul Gezi Parkı olaylarının yansımasıyla Başkent’te yaşanan olayların faturasının 2 milyar TL’yi bulduğunu söyledi.

Bezci yaptığı yazılı açıklamada, eylemler nedeniyle Tunalı Hilmi, Kızılay, Meşrutiyet Caddesi, İzmir Caddesi ve civar bölgelerinde esnaf ve tüccarların iş yapamaz hale geldiğini kaydetti. Çok sayıda işyerinin hasar gördüğünü hatırlatan Bezci, günlük iş hacminin yüzde 70’ler civarında gerilediğini anlattı.

Vergi ve sigorta prim ödemeleri sekteye uğrayacağı için devletin zararı olacağına da dikkat çeken Bezci, “Yaptığımız kaba hesaba göre bu eylemlerin Kızılay başta olmak üzere Ankara esnaf ve tüccarına zararı 2 milyar TL’yi buldu” diye konuştu.

Haberin Devamı