Gazete Vatan Logo

Gerilim vizelere yansıdı

Ermenistan Sınır Kapısı’nın açılmasının gündeme gelmesiyle Azerbaycan Türklere vizede sorun çıkarmaya başladı

Ermenistan Sınır Kapısı’nın açılmasının gündeme gelmesiyle gerilen Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’na damga vurdu. Azeri heyetinde yer alan Türk işadamları, “Geçen aydan itibaren Türklere vize verilirken daha fazla incelenmeye başladı. Eskiden 1 yıllık vize ve oturma izni verilirken şimdi bu 3 aya indi” dedi

Dünya Türk Girişimciler Kurultayı 80 ülkeden 2 bin girişimcinin katılımıyla İstanbul’da başladı. Ermenistan Sınır Kapısı’nın açılacağına yönelik haberler nedeniyle Azerbaycan ile Türkiye arasında yaşanan gerilim kurultaya da damga vurdu. 38 Türk işadamının gelmesinin beklendiği Azerbaycan’dan katılım düşük oldu. Azeri heyetinde yer alan Türk işadamları da son günlerde gündeme oturan Ermeni-Türk sınır kapısının Azerbaycan’da sıkıntılara neden olacağını, vize konusunda sıkıntıların şimdiden yaşanmaya başladığını söyledi.

Bildiri dağıtıldı

Kurultaya katılacak olan Azeri dolar milyarderi Palmali Grubu Başkanı Mubariz Mansimov’un da gelmemesi dikkat çekti. Azerbaycan Türk İşadamları Birliği (ATİB) bildiri dağıtarak, Türk Hükümeti’ne “Sınırın açılması Türkiye’ye fayda sağlamaz” açıklaması yaptı. Bildiride, “Türkiye topraklarının yüzde 20’si Ermenistan tarafından işgal edilseydi ve halkınızın 8’de biri zorunlu göçmen olsaydı, siz Azerbaycan’ın Ermenistan ile sınırlarını açmasını nasıl değerlendirirdiniz?” denildi.

’Bizi sattınız’ diyorlar

Krizin işadamlarını etkileyeceğine dair uyarılar da gündemdeydi. 11 yıldır Azerbaycan’da medikal ürün ticareti yapan işadamı Cenap Yüce, “Benim 30 Azeri çalışanım var. ’Bizi sattınız’ demeye başladılar. Gelişme dönemindeki bir ilişkiye böyle bir zarar vermeyelim” dedi. Azerbaycan’da iş yapan firmaların vize sıkıntısı yaşamaya başladığını belirten Yüce, “Geçen aydan beri Türkler’e vize verilirken daha fazla incelenmeye başladı. Eskiden 1 yıllık vize ve oturma izni verilirken şimdi bu 3 aya indi” diye konuştu.

Azerbaycan’da bin 959 Türk şirketinin, 50 bin kişiye istihdam sağladığını söyleyen Yüce, şöyle konuştu: “Eğer sıkıntı sürer ve sınır açılırsa Türk firmaları büyük sorunlarla karşılaşabilir. Kamudan daha az iş alırlar. Azeri tüketiciler daha az Türk ürünü kullanır. İlla açılacaksa da, Azerbaycan’ın talepleri gözardı edilmemeli. En büyük kavgalar kardeşler arasında çıkıyor. Azerbaycan, kardeşimiz. Özellikle inşaat ve enerjide ciddi bir potansiyeli de var.”

Hedef en etkin diasporalardan biri olmak

KurultayIn açılışında Türk girişimcilere “Gün kuvvetlerimizi birleştirip, ortak gayeler için, yılmadan çalışmak zamanıdır” diye seslenen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kurultayla yurtdışındaki girişimcileri tek bir topluluk haline getirdiklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Hedefimiz, dünyadaki en etkin diasporalardan biri olmaktır. Bakın, uzun yıllardır lobi kelimesi, diaspora kelimesi, bizim için korkutucu anlamlar taşıdı. Artık korkmamıza gerek yok. Muhtaç olduğumuz birikim, kudret, enerji ve niyet, bizde mevcuttur”.

Kent: Bu filmi gördük, panikleme zamanı değil

Coca-Cola Başkanı Muhtar Kent, benzeri görülmeyen bir kriz ortamında olunsa da zamanın panikleme zamanı olmadığını dile getirdi. Kent, “Biz Türkler bu filmi önceden birkaç kez gördük. Tarihteki bu kritik anı ilişkilerimizi ve kurumlarımızı kuvvetlendirmek için kullanmalıyız” şeklinde konuştu. “Bugün dünyanın içinde bulunduğu mali kargaşa içinde sesimizin daha güçlü çıkması için ortak bir zeminde buluşabilmek hiç bu kadar önemli olmamıştı” diyen Kent, dünyada hazırlanan paketlerin önümüzdeki dönemde enflasyona neden olacağı uyarısında bulundu.

Bakan Ekren ‘Koç’u unuttu

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren konuşmasında bir hata yaparak, dünyanın en büyük 500 şirketi arasında bir Türk şirketinin bulunmadığını söyledi. Ancak, geçen yıl Koç Holding, Fortune Global 500 listesinde 39.3 milyar dolarla 186. sırada yer almıştı.

NOTLAR... NOTLAR...

Kurultayda ’Türkiye küresel güç olacak’ hedefi verildi.

Tatil yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmadığı Dünya Türk Girişimciler Kurultayı’nda kabineden 6 bakan yer aldı.

Kurultayın açılışında Viyana’da yaşayan dünyaca ünlü Opera Twins sanatçıları Sinem Balık ve Didem Balık mini bir konser verdi.

Kurultaya katılan isimler arasında Güler Sabancı, Tuncay Özilhan, Mustafa Boydak, Vedat akgiray, Gülsüm Azeri, Tevfik Bilgin, Tanıl Küçük, Yıldırım Demiören, Zeynep Bodur Okyay, Sinan Aygün, Feyhan Yaşar, Erdoğan Bayraktar, Oğuz Satıcı, Erdal Eren, Hüseyin Erkan yer aldı.

Kurultay’a katılım bedeli 250 TL olunca bazı işadamları bilet almadı. Bunun üzerine İTO ve İSO devreye girdi.

Clinton’a komşu 1.000 konut yapıyor

Kurultaya katılan Türk işadamları ilginç hayat hikayeleriyle de dikkat çekti. 1992 yılında birkaç günlüğüne gittiği Romanya’da bir fırın açan Ömer Süsil, bugün tekstil, tuğla ve sıva üretimi yapan 11 ayrı şirketin sahibi. Romanya Türk İşadamları Derneği Başkanı Ömer Süsil şimdi de İzlandalı bir şirketle New York’ta 1000 villa yapıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın evinin yan sokağında villa inşaatının devam ettiğini belirten Süsli, “ABD’de özellikle emlak sektöründe kriz olmasına karşın biz çok etkilenmedik” dedi.

Haberin Devamı