Gazete Vatan Logo

Geniz eti gelişimi engelliyor

Ağızdan nefes alma, terleme, kulakta sıvı birikimi sonucu tıkanıklık geniz eti tanısı için önemli bulgular. Academic Hospital’dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Alper Tutkun, dikkatli olun diyor

Geniz eti (adenoid) nedir?

Geniz eti (adenoid vegetasyon); olarak adlandırılan lenfoid doku; yumuşak damağın arkasında; burnun genizle birleştiği bölgede yer alır. Her iki yerde orta kulağın havalanmasını sağlayan öztaki tüpünün iç ağzı yer alır. Waldeyer halkası denilen ve boğazda 360 derece çepeçevre yer alan koruyucu lenfoid dokunun bademcikler (tonsilla palatina) ile birlikte en önemli parçasıdır.

Büyümüş ve iltihaplı geniz etinin belirtileri nelerdir? Orta kulak iltihabına yol açar mı?

Geniz eti büyümeleri inflamasyon (yangı) veya enfeksiyonun yol açtığı ödem nedeniyle oluşur. Yerleşimi nedeniyle öne doğru büyüme burun tıkanıklığına; yanlara doğru büyüme ise oztaki tüpü iç ağzını kapayarak kulak tıkanıklıklarına yol açar. Oluşan havalanma bozukluğu nedeniyle orta kulakta sıvı birikimleri (seröz otit); bu birikimlerde bakteri üremesi neticesinde de orta kulak iltihapları oluşur.

Tanı nasıl konur?

Tanı da burundan nefes alamama sonucu gelişen; ağızdan nefes alma; sesli solunum; başta terleme; ağız kokusu, bademcikler üzerinde bakteri üremesiyle gelişen bademcik enfeksiyonu önemlidir. Kulakta sıvı birikimi sonucu oluşan tıkanıklık, ağrı ve işitme kaybı da geniz eti problemini tanımada yardımcı olur.

Haberin Devamı

Tedavisi nasıl uygulanır?

Tedavide erken dönemde antibiyotik kullanımı, ödem giderici ilaçlar, bölgenin hipertonik tuzlu solüsyonlarla mekanik temizliği ve bölgesel spreyler önemlidir. Mekanik tıkanma bulguları oluştuğunda ve bulgular kronikleştiğinde; cerrahi tedavi seçeneği ön plana çıkar. Kulaklarda sıvı birikimi ve işitmede azalma; uykuda nefes kesilmesi (apnea) ve horlama cerrahinin en önemli sebeplerindendir.

Çocuklarda gelişme geriliğine sebep mi?

Geniz eti bademciklerin büyümesi; tekrarlayan enfeksiyonlar; oksijenlenmenin azalması; iştahsızlık; büyüme gelişme geriliğine neden olur. Mekanik engelin ortadan kaldırılması; çocuğun hızla yaşıtları ile aynı gelişme seviyesine gelmesini sağlar.