Gazete Vatan Logo

Geleceğin arabaları elektirikli otonom ve ağa bağlı olacak

Boxberg'te geleceğin arabalarını denedim.. Neler mi yok? 887 beygir gücündeki Porsche Spyder, Tesla'nın kendi iradesiyle yol alan arabası... Bosch'un tüm bu arabalar için geliştirdiği otonom sürüş teknolojisi ve elektrik motorları otomotivde hi-tech devrinin nasıl olacağının şifrelerini verdi.

Geleceğin arabaları elektirikli otonom ve ağa bağlı olacak

Almanya'da 62'ncisi düzenlenen uluslararası Boxberg Otomotiv toplantısı Bosch firmasının ev sahipliğinde gerçekleşti. Bu toplantıyı önemli kılan en önemli konu otomotiv teknolojilerine yön veriyor olması ve bu vesileyle yakın gelecekte bizi nelerin beklediğini öğrenmek ve hatta test etmek için toplantıda yerimizi aldık.

Geleceğin Otomobili

Bosch Grubu Mobilite Çözümleri Sektörü Sorumlu Başkanı Dr. Rolf Bulander geleceğin otomobilini şu şekilde tanımladı, "elektirikli, otonom ve ağa bağlı"...

Elektromobilite araçlara düşük hızlarda bile hızlanma için yüksek tork sağlıyor ve ekonominin yanında kullanıcısının keyif almasını da sağlıyor. Otonom sürüş sayesinde kazalardaki yüzde 90 olan insan hatası faktörü düşürülerek kaza oranlarının yüzde 37 azaltılması planlanıyor ve en önemlisi araçlarda ev konforu yaşatılmak isteniyor. 2020 yılında Almanya otobanlarında kullanılacak otomatik pilot üretilebilecek. Ağa bağlı sürüş ile araçların hepsi birbirine bağlanacak ve bu sayede trafik sıkışıklığı, gizli buzlanma, viraj sonunda gözükmeyen riskli tıkanıklıklar önceden haber alınabilecek.

Haberin Devamı

Kendi iradesiyle hareket eden Tesla S

Uzay filmlerinden fırlamış otonom Tesla'yı da test ettik. Sürücüsüz Boxberg parkuru içinde gezinen Tesla, dönüşte sinyal veriyor, kavşakta bekliyor veya önünde duran arabanın yanından geçebiliyor. Oto pilotun sürüş tarzını insandan ayırt etmek mümkün değil. Tabiî ki gerektiğinde müdahale edip kontrolü alabiliyorsunuz ama hiç ihtiyaç duymadık.

Yeni nesil araç servisi

Arttırılmış gerçeklik ile tablet araç kaputuna tutulduğunda arıza ve çözümü ekrana gelecek ve servis katalogu yerine artık cloud üzerinden kaynaklara erişilerek tamir süreci başlayacak.

Arka çapraz trafik uyarı sistemi

Bosch sensörleri ile VW Passat için tasarlanmış olan bu sistem sıkışık park alanından çıkarken görüş açınız olmadığı durumda 50 m ye kadar gelen yaya, bisiklet veya taşıtların uyarısını veriyor.

887 beygir gücünde bir hız makinesi Porsche 918 Spyder

Test ettiğim 918 Spyder'ı size anlatmak için roller coaster örneğini vermem gerekiyor. Çünkü duyduğunuz heyecan, aldığınız haz ve maruz kaldığınız G kuvveti sadece eğlence parklarında olabilir. 918 Spyder Nürnburg-ring kuzey halkasının 20,6 km'lik turunu 7 dakikanın altında tamamlayan ilk global "Road Legal" araç, tam 887 beygir gücünde, 4,6 L V8 motora sahip ve 0-100 hızlanması 2.6 saniye. Boxberg'in müthiş eğimli pistinde 250 km'nin üzerine çıkarak aracın yola tutunuşunu ve yarattığı G kuvvetini hissetmek inanılmaz bir tecrübeydi.

Haberin Devamı

33.3 Milyar Avro (2014 Satışı)

50 milyon (2014 Sensör adet Satışı)

126 üretim tesisi

59 Rakamlar ile Bosch Mobilite Arge merkezi

100 KM'DE 1 LİTRE BENZİN VW XL1

Müthiş bir görüntüsü olan XL1, 100 km.'de sadece 1 litre yakıyor. Sordum nasıl oluyor diye, biraz aerodinamik, biraz ağırlıktan fedakarlık, biraz teknoloji ve tabiî ki dizel ve elektrik motor. Test sürüşüne çıktığım XL1'de ağırlık olmasın diye hidrolik direksiyon yok, içi de dar ve gürültülü. Sınırlı sayıda üretilen XL1'e koleksiyonerlerden büyük talep gelmiş.

Haberin Devamı

Acil manevra sistemi

Önünüze bir anda çıkan trafik için artık durmak çok zor ise bu sistem devreye giriyor ve fren ile birlikte direksiyonu da çevirerek yan şeride girmenizi sağlıyor. Gerçekten hayat kurtaran bu teknolojiyi BMW 3 serisi station modelinde gördük.

HIZLI VE ÇEVRECİ BMW i8

Kullanmaktan en çok keyif aldığım hibrit araçların başında geliyor. Bu egzotik arabanın 1599 cc olduğuna ve 100km.’de 2.1l yakıt tükettiğini biliyor muydunuz? Ama bu sizi yanıltmasın i8 360 beygir gücünde tam bir spor otomobil. 0-100 hızlanması ise 4.4 saniye.

Uzak park asistanı

Bu özellik sayesinde dar ve zor yerlere araç dışından çep telefonunuzu kullanarak park edebiliyorsunuz. Böylece sıkışık alanlarda araçtan inme zahmetine katlanmıyorsunuz.

TT dijital gösterge paneli

Audi TT modelinde kullanılan dijital gösterge paneli büyüleyici. Tamamen dijital olan panel ihtiyaca göre hız kadranı, navigasyon veya müzik paneline dönüşüyor. Türkçe seçeneği de olan panelin kazaların da önüne geçeceği düşünülüyor.

Haberin Devamı