40 yaşına gelmiş her kadın yılda bir kez mamografi yaptırmalı

Haberin Devamı

Öğrencileri arasında adı Speedy Gonzales, çok hızlı konuşuyor ve ameliyatlarını da
o hızda yapıyor. Sadece akıllı değil, pek çok kadını kıskandıracak kadar da güzel.
Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak’la kadın sağlığı üzerine pek çok şeyi konuştuk...

Menopoz sonrası kanamayı önemseyin

Kavak, “Menopozdan sonrasında da düzenli yıllık takipler gerekiyor. Mesela menopoz sonrası kanamanın ilk işaretinde doktora gitmek pek çok sorunu ekarte eder” diyor.

rof. Dr. Zehra Neşe Kavak devletin zirvesinden, sosyeteye, sanatçılardan halkın ekonomik durumu en düşük kesimine kadar pek çok kişinin doktoru... Uluslararası Albert Einstein Akademisi’nin yönetim kurulu üyesi. TİKAD (Türk İş Kadınları Derneği) Başkan yardımcısı, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı, Dünya Bilim ve Sanat Akademisi Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslar arası Perinatoloji Akademisi Üyesi, Fetus As A Patient Society Yönetim Kurulu Üyesi... Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak’ın saymakla bitmeyecek ünvanlarından bir kaçı. Aldığı onlarca ödüle ek olarak 8 Mart nedeniyle Anadolu Lions Kulübü’nden Türkiye’de rol model kadın ödülü aldı. Türkiye’de kadın nüfusun ortalama yaşının 26 ile çok genç olduğunu belirten Kavak, “Biz doktorlar oldukça genç bir kitleye hitap ediyoruz. Son yıllarda kadınların ortalama ömrü de 74 civarına yükselerek yaşam süreleri uzadı. Sonuçta bu kadar gençlere hitap ediyorsak özellikle menapoza kadar ki dönem çok önemli hale geldi. Bunu neden söylüyorum? Çünkü bu genç nüfusun rutin kontrollerini yaptırması artan kanser vakalarını yakalamak açısından önem taşıyor.

Doğum kontrol haplarını bıraktığınız gibi hamile kalmayın

Gebelik planlayan bir kadının vücudunda nelerin eksik olduğuna baktırması lazım. Kızamıkçık aşısının mutlaka yapılması gerekiyor. Eğer kadının kızamıkçığa karşı bağışıklığı yoksa bu aşının gebelikten önce planlanması gerek. Genel sağlık açısından problem yoksa ve doğum kontrol hapı kullanıyorsa kadının hemen hamile kalmasını önermiyoruz. Araştırmalar gösteriyor ki, doğum kontrol hapını çok uzun süre kullanıp bıraktığınız zaman ilk iki ay içinde hamile kalırsanız düşük olma ihtimali ve bebekte kromozal problem olma ihtimali yüksek. Hapı bıraktıktan iki ay sonra hamile kalmalı. Aksi takdirde bebek anne karnında ölüyor ya da tutunamayıp düşüyor.”

“Önce kadınlar ve çocuklar”

Kavak, son yıllarda Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmaların sonucunda anne ölüm oranlarının, yüzbinde yüzlerden, yüzbinde yirmisekizlere indirilmiş olduğunu belirtti. Kavak “Hatta çok saygın bir Amerika’lı doktor arkadaşımız, dergileri için Türkiye’den çok fazla sayıda yayın aldıklarını ve bunları yayınlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi” dedi.

Folik asit bebekleri koruyor

Prof. Dr. Kavak’a göre; hamile kalmayı planlayanların rutin tahlillerin dışında folik asit kullanması gerekiyor. Çünkü araştırmalar gösteriyor ki, düzenli kullanım sonucunda bebeklerde oluşabilecek nöral tüp defekti denen yani sinir sisteminde açıklık olması, hidrosefali gibi sorunlar yüzde 80 önlenebiliyor. Hamilelikten önce folik asit günde 400 mg hamile kaldıktan sonra da ilk üç ayda da yine bu kullanıma devam etmek lazım.

Yeni kuşaklarda polikistik over sendromu

Kadınlarda yeni kuşakta adet düzensizlikleri ve polikistik over sendromu arttı. Ve bu sorun adet düzensizliklerinin en önemli nedeni. Her ne kadar nedeni açıklayacak çok teori olsa da bunlar arasında insülin direnci çok önemli bir etken. Kilo problemi de önemli. Kilo ve beslenme kısır döngünün bir parçası. Vücutta yağ dokusu artıkça adet düzensizliği artıyor. Diyet ve düzenli beslenme bu hasta grubunda gerekli.

DİĞER YENİ YAZILAR