Dünya mutfakları yerel tatlara dönüyor

Türkiye’nin kadim mutfak kültürünü yansıtan sunumlar, tadım atölyeleri ve paneller gibi birçok katmanlı etkinliğin yer aldığı, 21-24 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek Gastronomist 2017’yi, Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç’tan dinledik.

Gastronomist’in Türkiye’de gerçekleşmesi nasıl oldu?

Gastronomist 2017 dünya mutfaklarının kıtalararası katılımlar ile temsil edileceği, konuk ülkelerden geleneksel reçete sunumları, Türkiye coğrafyasının kadim mutfak kültürünü yansıtan sunumlar, yemek sohbetleri, paneller ve çocuk atölyeleri gibi birçok katmanlı etkinliğin yer aldığı bir Türkiye projesi olarak ortaya çıkan bir etkinlik. Yaklaşık olarak geçen yılın sonlarından beri bu proje için çalışılıyor. Dünyanın geleneksel mutfaklarını İstanbul’a taşıyacak Gastronomist 2017’nin fikir babası gastronomi dünyasının önde gelen STK’ları Anadolu Halk Mutfağı Derneği ve Mutfak Dostları Derneği’nin yanı sıra Mutfak Magazin Dergisi diyebiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları ve Fatih Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Gastronomist 2017 için, ülkemizin ve dünyanın farklı kültürlerinin zenginliğini yansıyan geleneksel mutfaklara hak ettikleri değeri yeniden kazandıracak titiz bir çalışma gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Türk mutfağına katkısı ne olacak?
Günümüzde dünya, yerel mutfakların özgün etkilerini içinde barındıran köklü ve çok yönlü, zengin, basit ama çok değerli mutfak kültürünü yeniden hatırlıyor ve geleneksel olanı tekrar kucaklayıp yüceltiyor. Gastronomist 2017 için, avangart mutfağın görmeye alıştığımız klasikleşmiş isimleri yerine geleneksel mutfağın gerçek temsilcilerini ağırlayacak bir kültürler buluşması diyebiliriz. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek olan Gastronomist 2017, geleneksel mutfak değerleri açısından tüm dünyada yıldızı parlayan, her biri birbirinden farklı özellikler gösteren konuk ülkelere odaklanacak. Gastronomist 2017 ile ‘dünya yerele dönüyor’ diyeceğiz, çünkü İstanbul Tarihi Yarımada özelinde geleneksel mutfak kültürlerinin çok boyutlu olarak ele alınacağı bir kültürler buluşmasına ev sahipliği edecek. Böylelikle ülkemizin gastronomik değerleri de uluslararası diğer mutfak kültürleri ile dünya başkenti İstanbul’da buluşacak ve tüm dünyaya tanıtılmış olacak.
En ilgi çekici etkinlikler hangileri?
Gastronomist’te yer alacak en çarpıcı etkinliklere örnek olarak şunları sayabilirim: Mesela ülkemizin et profesörü olarak tanınan Cüneyt Asan dünyaca ünlü İtalyan kasap Dario Cecchini ve Brezilyalı et ustası Andre Lima de Luca birlikte muhteşem bir et şovuna imza atacak. Yeni nesil ulusal şeflerden Hazer Amani ve Siyez buğdayı üzerine çalışmaları ile tanınan Mustafa Afacan’ın gerçekleştirecekleri “Anadolu’nun Genetiğiyle Oynanmamış Buğdayları”; Yunan mutfağı uzmanı şef Maria Ekmekçioğlu ile Egeli yemek araştırmacısı Nedim Atilla’nın gerçekleştirecekleri “İki Yaka Bir Mutfak” ve ünlü Hint şef Abhishek Singh’in sergileyeceği “Hindistan’dan Sıradışı Bir Ekmek” başlıklı cooking showlar da dikkat çeken etkinlikler arasında. Ayrıca Dilara Koçak ve Coşkun Aral gibi değerli konuşmacılarımızın yer alacağı programda yemek filmleri gösterimleri de olacak.
Programın en renkli etkinliklerinden biri de Türkiye’nin iş, kültür, sanat ve yazın dünyasından önemli isimlerin katılacağı yemek temalı sohbetler olacak. Panellerde Mehmet Gürs, Ebru Baybara, Filiz Hösükoğlu, Sedat Nemli (Geleneksel Mutfaklar ve Turizme Etkileri); Nilhan Aras, Birol Uluşan, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri (Coğrafya Kaderdir); P. Mary Işın, Neptün Soyer, Ayfer Yavi, Ayşin Işıkgece (Geçmiş Geleceğin Atasıdır) gibi yetkin isimler konuşmacı olacak.
Gastronominin kanaat önderleri geliyor
17 ülkenin katılım sağladığını söylediniz. Bu ülkeler hangi standartlar baz alınarak seçildi?
Gastronomist için aralarında İspanya, İtalya, Çin gibi ülkeler bulunan, 5 kıtadaki farklı ülkelere çağrı yapıldı. Gastronomist farklı kültürler motifi üzerinden işlenecek geleneksel bir mutfak organizasyonu olduğundan çağrı yapılan Hindistan, Rusya, Türki Cumhuriyetler, İsrail, Fransa, Bosna Hersek, İsviçre, İngiltere gibi ülkelerin geleneksel mutfaklarını yansıtan şefler ve gastronomi yazarları İstanbul’a konuk olacak. Ülkeleri belirlerken geleneksel mutfaklarını geleceğe özgün şekilde taşımış ve geleneksel mutfak anlamında en uç örnekleri sergileyen, dünyada bu anlamda gastronomi turizmi ile marka olmuş ya da olmaya aday ülkeleri davet etmeyi hedefledik.
Katılacak davetliler arasında hangi uluslararası ünlü isimler yer alıyor?
Davetlilerimiz arasında dünyanın en önemli yemek ve şarap eleştirmenlerinden Sébastien Ripari de bulunuyor. Kendisi bu alanda uluslararası otoritelerden ve mevcut birçok gastronomik rehber ve derecelendirme sistemi için çalışan bir kanaat önderi. Hatta Gastronomist’in ilk akşamı yapılacak olan Türkiye’nin ilk gastronomik derecelendirme sistemi YEDY’nin lansman kokteylinde de gastronomik derecelendirme sistemleri ve rehberler hakkında kısa bir sunum da yapacak. Yoğun bir uluslararası katılımın beklendiği Gastronomist 2017, dünyanın önemli gastronomi yazarları, şefleri ve ilgili alanlardaki kanaat önderlerini ağırlayacak.
Eleştirmek için altyapı gerekir
Gastronomi sektörü Türkiye’de yeni yeni boy gösteriyor ve sanki her mekan bilgisi olan, Instagram’a yemek fotoğrafı yükleyen gurme gibi davranıyor. Bu kirlilik nihai olarak yarar getirir mi yoksa zararları neler?
Gastronomi dünyadaki birçok farklı disiplini içinde harmanlayan, grift bir yapısı olan bir alan. Gastronomi anlamında eleştiri yapabilmek, değerlendirme yapabilmek için birçok farklı disiplinden gelen bilgilere haiz olmak, sağlam bir bilgi altyapısı ile irdeleme yapmak lazım. Eleştiri yapabilmek için önce o konuyu tüm açıları ile çok iyi bilmek ve hazmetmiş olmak lazım. Altyapı olmadan yapılan paylaşımlar ve yorumlar anlam ifade etmiyor.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR