Gazete Vatan Logo

Fransa'dan ilk sonuçlar geldi! İşte yeni cumhurbaşkanı!

Fransa'da gerçekleştirilen seçimde gelen ilk sandık çıkış sonuçlarına göre, Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Makron oldu. Sonuçların ilanından sonra Le Pen rakibi Macron'u arayarak tebrik etti. Macron ilk açıklamasında “Daha iyi bir gelecek inşa etmek istiyorum” dedi. Macron geleneksel merkez sağ ve sol partileri ilk turda yarış dışı bırakan ilk aday oldu.

Fransa'dan ilk sonuçlar geldi! İşte yeni cumhurbaşkanı!

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre yeni cumhurbaşkanı, En Marche (Yürüyüş) hareketinin lideri 39 yaşındaki Emmanuel Macron oldu.

İçişleri Bakanı açıklama yaptı

Fransa İçişleri Bakanlığı, cumhurbaşkanı seçiminde kullanılan oyların yüzde 62'sinin sayıldığını açıkladı.

Buna göre, sandık çıkışı anketlerinde cumhurbaşkanı seçimini kazandığı bildirilen Yürüyüş Hareketi lideri Emmanuel Macron, aşırı sağcı Marine Le Pen'in önünde bulunuyor.
İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, oyların yüzde 62'sinin sayıldığı belirtilerek bu sayıma göre Macron'un oyların yüzde 62,19'unu aldığı, Le Pen'in yüzde 37,81'de kaldığı ifade edildi.
Sayılan oyların kullanıldığı bölgelerde seçmenlerin yüzde 24,07'sinin sandığa gitmediği, yüzde 8,94'ünün boş oy attığı, oyların yüzde 3,28'inin geçersiz olduğu kaydedildi.
Sayılan oylara göre, Macron'a 12 milyon 839 bin 697, Le Pen'e de 7 milyon 806 bin 116 seçmen oy verdi.
Seçime ilişkin resmi sonuçların Fransa Anayasa Konseyi tarafından 10 Mayıs'ta açıklanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Emmanuel Macron, görevi devraldığında ülke tarihindeki en genç cumhurbaşkanı olacak. Seçimin ilk turunda merkez sağ ve solu aşırı sağ aday Marine Le Pen ile birlikte yarış dışı bırakan Macron, aynı zamanda şimdiye kadar milletvekili veya belediye başkanlığı görevi yapmadan cumhurbaşkanı seçilen ilk kişi oldu.

-->

Sonuçların açıklanmasından sonra ellerinde Fransa bayrağı ile Yürüyüş hareketinin renklerini taşıyan Macron taraftarları, kutlamaların yapılacağı Louvre Müzesi'nin önünde yer alan meydanı doldurdu.

-->

Fransa'da aşırı sağ, tarihin en yüksek oy oranına ulaştı

İkinci turda Macron'un rakibi aşırı sağ Marine Le Pen'e verilen oylar ise yüzde 34,1'de kaldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Le Pen'in aldığı oy oranı ise aşırı sağın elde ettiği en yüksek oy oldu.

Tarihin en düşük ikinci katılımı

Seçimlere katılım oranı yüzde 74de kaldı. Bu oran 1969 yılındaki ikinci tur seçimlerinden sonraki en düşük katılımlı seçim olarak kayıtlara geçti. 2012 yılında ikinci tur seçimlerine katılım oranı yüzde 80 olarak gerçekleşmişti.

Haberin Devamı

Macron'dan ilk açıklama geldi

Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ilk seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından mütevazi bir açıklama yaptı. Macron, “Bana oy veren ve beni destek veren herkese teşekkür ediyorum. Bana duyduğunuz güvene layık olmaya çalışacağım. Ülkemizin birliğini garanti altına alacağım. Zayıfları korumak benim sorumluluğumdur. Avrupa kıtasındaki insanların ortak kaderini korumak için çalışacağım. Tüm ülkelere dostane bir Fransa’dan selam gönderiyorum. Fransa, barışı ve uluslararası işbirliğini desteklemek için çalışmaya devam edeceğim. Fransa terörle mücadele konusunda ön saflarda yer alacak. Herhangi bir zayıflığa izin vermeden terörle savaşmayı sürdüreceğiz. Ülke insanının birliğinden yanayım, ayrımcılığa karşıyım, bir olacağız. Çevre konusunda çalışmalarımız olacaktır, eğitim ve kültür konusunda aynı şekilde devamlılık olacaktır” dedi.

Haberin Devamı