Gazete Vatan Logo

Fransa da IŞİD’i havadan vurdu!

ABD’nin ardından Fransa da IŞİD hedeflerini vurmaya başladı. Rafale jetlerinin yaptığı 4 ayrı bombardımanda IŞİD güçlerinin lojistik depoları vuruldu, onlarca militan öldürüldü

Fransa Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada Irak’ta IŞİD’e karşı hava saldırılarının başladığı duyuruldu. Hava saldırılarının yerel saatle 9.40’da başladığı, Rafale jetlerinin 4 ayrı saldırıda IŞİD güçlerinin lojistik depolarını hedef aldığı, saldırılarda onlarca militanın yaşamını yitirdiği kaydedildi. Irak ordusundan yapılan açıklamada da saldırıların IŞİD’in kontrolündeki Zumar ve çevresindeki bazı kasabaları hedef aldığı ifade edildi.

‘Karadan müdahale yok’

Daha önce IŞİD ile mücadeleye Irak hükümetinin talebi üzerine hava desteği vererek katılacaklarını duyuran Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Bundan öteye gitmeyeceğiz. Kara birlikleri olmayacak ve Irak’a karadan müdahale etmeyeceğiz” demişti. ABD’nin IŞİD’e karşı kurduğu uluslararası koalisyonun üyelerinden Avustralya ve Hollanda’da operasyonlara katılmak üzere savaş uçakları tahsis edeceklerini duyurmuştu, ancak şu ana kadar Washington’un dışında sadece Fransa saldırılara katılmış oldu.

ABD’den 176 saldırı

ABD ordusu da Irak’ta IŞİD hedeflerini vurmaya devam etti. Yapılan açıklamada, Amerikan savaş uçaklarınca Musul’un güneydoğusundaki IŞİD’e ait bir eğitim kampı yakınında düzenlenen saldırıda örgüte ait bir zırhlı araç, iki bina ve büyük bir kara birliğinin imha edildiği, Bağdat’ın güneydoğusundaki diğer bir saldırıda da IŞİD’in bir mühimmat deposunun hasara uğratıldığı belirtildi. ABD ordusunun bugüne kadar Irak’ta 176 hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Haberin Devamı

Norveç 5 subay gönderiyor

Norveç’in IŞİD’e karşı mücadelede uluslararası koalisyona çok yönlü destek vereceği ve ilk etapta beş subay göndereceği bildirildi. Norveç Savunma Bakanı İne Eriksen Söreide, “IŞİD’in son aylardaki ilerleyişi, dramatik bir hal aldı. Bu grup, bölgenin güvenliği ve istikrarına büyük darbe vuruyor ve sivil halka karşı zulüm uygulanıyor. Başta Irak yönetimi ve diğer bölge ülkeleri, IŞİD tehdidine karşı mücadele etmeli ancak bu ülkelerin geniş uluslararası desteğe ihtiyaç duydukları da açık” dedi.

7 Alman asker K. Irak’a gitti

Haberin Devamı

IŞİD’e karşı savaşması için peşmerge güçlerine silah yardımı kararı alan Almanya, göndereceği silahların kullanımı konusunda Kürt birliklerini eğitmek üzere Kuzey Irak’a 7 asker daha gönderdi. Rendsburg yakınlarındaki Hohn’da bulunan NATO Üssünden dün sabah Erbil’e hareket eden Alman askerleri, önümüzdeki hafta gönderilmesi planlanan tabanca, makineli tüfek ve bazuka gibi kullanımı kolay Alman silahlarını peşmerge birliklerine anlatacak. Ekipte özel eğitimli 6 paraşütçü ve bir sağlıkçı asker bulunuyor.

Hollande fidye iddiasını reddetti

Önceki gün basının karşısına çıkan Hollande, İngiltere ve ABD vatandaşlarını kafalarını keserek öldüren IŞİD’in Suriye’de elinde tuttuğu Fransız rehineleri nasıl serbest bıraktığına ilişkin soruya, “Paris yönetimi, rehinleri geri almak için ne herhangi bir fidye ödedi ne de takas yaptı” karşılığını verdi. Hollande, “Ama bazı ülkeler, bize yardım etmek için bunları yaptı, bunu kabul etmeliyim” diye ekledi.