Gazete Vatan Logo

Fikri Işık'tan El Bab açıklaması

Mlli Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD Genelkurmay Başkanı Dunford'un yarın Türkiye'ye geleceğini açıkladı

Fikri Işık'tan El Bab açıklaması

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford'un yarın Türkiye'ye gelerek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşeceğini belirterek "Bu görüşme önemli bir görüşme olacak; askeri açıdan Rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı noktasında önemli değerlendirmeler içerecek." dedi.

Bakan Işık, NATO Savunma Bakanları Toplantısı için geldiği Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, El Bab operasyonuna ilişkin, "Şu anda El Bab tümüyle kuşatılmış durumda. İçeride de ciddi bir temizlik harekatı yapılıyor. El Bab'ın şehir merkezinin DEAŞ unsurlarından temizlenmesi için çok yoğun bir faaliyet var. Bunu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz birlikte yapıyor." diye konuştu.

Bu temizlik operasyonu bittikten sonra El Bab'ta hayatın normale dönmesinin beklendiğini söyleyen Işık, Türkiye'nin DEAŞ terör örgütü unsurlarından temizlenen yerlerde hayatın normale dönmesi için gerekli alt ve üst yapı çalışmalarını gerçekleştirdiğini vurguladı.

- "Türkiye'nin iki önceliği olacak. Bunlardan birisi Münbiç, diğer Rakka olacak" El Bab operasyonu bitene kadar Münbiç'teki PKK'nın Suriye uzantısı PYD-YPG unsurlarının çekilmiş olmasını istediklerini belirten Işık, "Bu noktada ABD'yle çalışıyoruz. Arzu ettiğimiz sonucu şu ana kadar alamadık. Ama El Bab operasyonundan sonra Türkiye'nin iki önceliği olacak. Bunlardan birisi Münbiç, diğer Rakka olacak." ifadesini kullandı.

Münbiç'teki PKK/PYD varlığının kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurgulayan Işık, "Bu Türkiye'nin ulusal güvenliği için de bölgenin istikrarı için de büyük bir tehdittir. Bunu en kolay ve en hızlı şekilde sağlamanın gayreti içerisindeyiz. Bir gerilime sebep olmadan bu hedefi geliştirme noktasında kararlıyız. Bu çalışma El Bab'tan sonra da devam edecek." dedi.

"Bölge için felakete sebep olur"

Haberin Devamı

ABD'nin Rakka operasyonunu önemsediğini söyleyen Işık, İngiltere, Fransa ve koalisyon güçlerinin de bu operasyona büyük önem verdiğini ifade etti. Bu operasyonun yanlış aktörlerle yapılmamasının, Türkiye'nin önceliği olduğunu belirten Işık, "Türkiye bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütünün kullanılmasını kesinlikle bu bölge için felakete sebep olacak tehlikeli bir gelişme olarak görüyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazırız"

Haberin Devamı

Bunu ABD, İngiltere ve Fransa savunma bakanlarına açık açık ifade ettiğini kaydeden Işık, "Rakka operasyonunun kalıcı bir barışa dönüşmesini istiyorsanız, bölgedeki istikrarın kalıcı olmasını istiyorsanız yapmanız gereken şey, Rakka operasyonunu PYD-PKK unsurlarıyla değil, bölgedeki insanlardan oluşan Arap unsurlarla, o bölge insanlarından oluşan unsurlarla yapmaktır. Bu noktada Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Bu noktada ABD'nin bugüne kadarki tavrında 'Bu konuyu hızlı bir şekilde değerlendirelim' noktasında gördük." diye konuştu.


"Bu görüşme önemli bir görüşme olacak"

Yarın ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford'un Türkiye'de olacağını belirten Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Genelkurmay Başkanımızla görüşecek. Bu görüşme önemli bir görüşme olacak; askeri açıdan Rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı noktasında önemli değerlendirmeler içerecek. Dolayısıyla teknik çalışmalar da yapıldıktan sonra bir karara varılacak. Ama benim gördüğüm ABD henüz kesin kararını vermiş değil. 'Yani bu işi biz kesinlikle PYD unsurlarıyla yapacağız' noktasında değiller. Önümüzdeki görüşmeler ABD'nin nihai kararını vermesinde etkili olacak diye düşünüyoruz."

Haberin Devamı

PKK'yla mücadele

Bu arada PKK ile ilgili de son derece önemli bir görüşme olduğunu kaydeden Işık, "ABD Savunma Bakanı James Mattis, PKK'ya karşı Türkiye'ye çok daha fazla destek vereceklerini ifade etti. 'Türkiye 40 yıla yakın bir zamandır PKK'yla mücadele ediyor ve bu konuda çok daha fazla destek vermeliyiz, ABD olarak vereceğiz diye' bu konuda çalışma arkadaşlarına talimat verdiğini ifade etti. Bu da Türkiye açısından önemli bir durum." dedi. Işık, Mattis'in aynı zamanda Fırat Kalkanı Operasyonuna da destek vereceklerini söylediğini aktardı.

"PYD kendine güvenli bölgeler oluşturmamalı"

Haberin Devamı

Fransa ve İngiltere savunma bakanlarıyla uçuşa yasak bölgeler ve güvenli bölgeler konusunda detaylı bir görüşme yaptığını belirten Işık, "Burada bizim çok önemsediğimiz husus, Fırat Kalkanı kapsamındaki yerlerde güvenli bölgeler oluşturulması ama bunu fırsat bilerek PYD'nin hakimiyet kurmaya çalıştığı alanlarda bir güvenli bölge oluşturulmasını kesinlikle kabul etmeyeceğimizi, PYD'nin bu fırsattan istifade ederek kendine güvenli bir alan oluşturmasına da fırsat vermeyeceğimizi, izin vermeyeceğimizi kendini ifade ettik." diye konuştu.

NATO'nun bu konularda geliştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ve Türkiye'nin de katkı vermeye devam edeceğini belirten Işık, "ABD'nin yeni yönetiminin, NATO'ya bakışı merak ediliyordu. Dün ABD Savunma Bakanı James Mattis, uzun bir konuşmayla NATO'nun bölgede istikrarın yayılması ve caydırıcılığının artırılması açısından ABD için son derece önemli bir yapı olduğunu özellikle ifade etti. Yani ABD'nin NATO'ya bakışında önemli bir değişikliğin olmadığını ABD Savunma Bakanı'nın ifadelerinden bir kez daha öğrenmiş olduk." diye konuştu.

Ege'deki NATO faaliyeti

Ege Denizi'ndeki NATO faaliyetinin sonlandırılmasıyla ilgili Türkiye'nin tekrar görüşünü dile getirdiğini aktaran ışık, "Bu faaliyetin açık uçlu bir faaliyet olmadığını, başlarken de böyle başlamadığını, bunun artık sonlandırılması gerektiğini ifade ettik. Sayın Genel Sekreter (Jens Stoltenberg) gerekli çalışmayı yapıp, bu konuyla ilgili bir takvim ortaya koyacak. " ifadelerini kullandı.

NATO'nun Karadeniz'deki görünürlüğü

Türkiye açısından diğer bir konunun da Karadeniz'de NATO'nun görünürlüğünün artırılması olduğunu vurgulayan Işık, Türkiye'nin bu hususa "evet" dediğini ancak bunun "bölgede gerilimi artıracak şekilde değil, Montrö Anlaşması'nın hem lafzına hem de ruhuna uygun olarak gerçekleştirilmesini" söylediklerini belirtti. Işık, bu konuda yeni bir karargaha ihtiyaç olmadığını, NATO Müttefik Deniz Komutanlığı (MARCOM) bünyesinde bir yapı ile çok rahatlıkla komuta ve koordine edilebileceğini kaydetti.

"Amerikan yönetiminin FETÖ'ye bakışı, kesinlikle Obama yönetiminden daha farklı" Işık, FETÖ karşıtı açıklamalarıyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn'in görevinden istifasına ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

"Dünkü görüşmeden (ABD Savunma Bakanı James Mattis) çıkardığımız sonuç şu: Amerikan yönetiminin FETÖ'ye bakışı, kesinlikle Obama yönetiminden daha farklı. Bu açıdan özellikle Türkiye'de darbe girişiminde bulunmuş bir yapının Amerika'da bulunmasını benimsemediklerini ifade ediyorlar. Ancak bunun bir yargı meselesi olduğunu söylüyorlar. Mattis, hatta Başkan Trump'ın aldığı kararın yargıdan nasıl döndüğünü örnek verdi. Ama Obama'nın duruşuyla aynı duruşta olmadıklarını söyleyebilirim. Şimdilik tabii bugünkü tablo bu." PKK'nın Suriye uzantısı PYD konusunda da yeni ABD yönetiminin, Obama yönetimiyle aynı duruşu sergilemediklerine işaret eden Işık, "O konuda daha esnek olduklarını gözlemledik. Bundan sonra tabii tavırları, ortak çalışma seyrine göre şekillenecek." diye konuştu.

Münih Güvenlik Konferansı

Yarın katılacağı 53. Münih Güvenlik Konferansı'na ilişkin de bilgi veren Işık, özellikle NATO'nun geleceği ve Türkiye-AB ilişkilerinin gündemde olacağını ifade etti. Konferansa Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılacağını hatırlatan Işık, "Verimli bir görüşmelere zincir olacağını ümit ediyorum. Türkiye'nin tezlerini dile getirmeye devam edeceğiz. Dünyadaki bakış açısına orada çok daha net görme imkanımız olacak." değerlendirmesini yaptı.