Gazete Vatan Logo

Fetih kutlamaları Edirne'den başladı!

İSTANBUL’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinin 559’uncu yıl dönümü kutlamaları ilk kez Edirne’den başlatıldı. Selimiye Meydanı’nda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti’li Kadir Topbaş’ın da katıldığı yağmur altındaki törenlerde mehter takımı da konser verdi.

Edirne Valiliği’nin organize ettiği kutlama etkinliklerine Edirne Valisi Gökhan Sözer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu ve diğer davetliler katıldı. Vali Sözer, Kadir Topbaş ve yanındakiler, ilk olarak Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul seferine çıkmadan önce namaz kıldığı Eski Camii de cuma namazlarını kıldı.

Edirne Müftü Yardımcısı Mehmet Karahan’ın elinde kılıçla verdiği ‘İstanbul Fethi’ hutbesini dinleyen Vali Sözer, Topbaş ve beraberindekiler namazın ardından yürüyüş kortejine katıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Saraçlar Caddesi’nden Selimiye Meydanı’na kadar yürüyen kalabalık buradaki törenlere katıldı. İstanbul’un fethi ile bir çağın kapanarak yeni bir çağın açıldığını ifade eden Edirne Valisi Gökhan Sözer şunları söyledi:

"Çağ kapatıp, yeni çağ açan büyük fetih bizim içinde Avrupa içinde dünya içinde en büyük olaylardandır. Şüphesiz ki bu fethin büyüklüğüne büyük Sultan Fatih o kadar yakışmıştır. Ancak biz fethi hep Topkapı surlarının önünde başlatırız. Ama Edirneliler bilir ki tarih yazar ki fetih Edirne’den başlar. Büyük Sultan Edirne’deki taş odalarda doğmuştur. Yine kılıcını Eski Cami de kuşanmıştır. Selimiye Meydanı İstanbul’u fetheden Yeniçerilerin kışlalarıdır. Tophane bayırı, efsane olan topların döküldüğü yerdir. Kendi adını verdiği Fatih köprüsünden yürüyerek İstanbul’un fethine geçmiştir. Fethin ve seferin babası Edirne’dir. İşte biz onun için fethi Edirne’den başlatıyor ve gelenek olarak sürdürmek istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, fethin Edirne’den başlaması için bu organizasyonu yapmış ve bizimle birlikte yürüyüşü Edirne’den başlatmak üzere gelmiştir."

SÖMÜRGECİ MANTIK YERİNE İNSANCIL MANTIK

Bin yıllık tarihte kimseye haksızlık yapılmadığını ve sömürgeci olunmadığını ifade eden Kadir Topbaş ise dünyada adaletin yeniden tesis edilmesi için herkese görevler düşüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Bugün büyük bir heyecanı birlikte yaşıyoruz. Bundan 1400 yıl önce İstanbul’u hedef olarak koyan yüce Peygamberimizin o övgüsüne mashar olmak için bütün İslam coğrafyasında önemli bir hedef ortaya çıktı. Zaten İstanbul’la Medine’nin kardeşliği asıl saadette başladı. İstanbul 22 kez kuşatmaya tabi oldu. Bugün hayırla yad ettiğimiz Fatih Sultan Mehmet ve onun askerlerine nasip oldu. Bin yıllık tarihimizde hiçbir coğrafya da hiç kimseye haksızlık etmedik, sömürgeci olmadık. Biz ecdadımızdan aldığımız insancıl anlayışını prensip edinerek, bugünkü dünyanın şekillendiği şu süreçte dünyada tekrar bu adaletin tesis edilmesi noktasında büyük sorumluluklar yüklendiğimizi ifade etmek istiyorum. Dünyada ciddi bir rekabet var, dünya hızla değişiyor. Bu değişimde sömürgeci mantık yerine ecdadımızın insancıl mantığının tesis için her birimize görev düşmektedir. Fetih Edirne’den başladı ama mesajını 1400 yıl önce aldı. O mesaj doğrultusunda devam etti. Bize hala devam etmektedir."

Hafif yağmur yağışına rağmen konuşmasını sürdüren Topbaş sözlerini, "Rahmet bereket yağıyor ne güzel, bu yağmura hasret olan topraklar var" diyerek tamamladı.

Fetih kutlamaları nedeniyle düzenlenen bisiklet yarışmasında dereceye girenlere Edirne Valisi Gökhan Sözer ve İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından bisiklet hediye edildi. Edirneli esnaf Arif Meriç ve Bahri Dinar, hazırladıkları Deva-i Misk helvasını, şerbet ve üzerinde badem ezmelerinden 1453 yazılı tatlıları Vali Sözer, İBB Başkanı Topbaş ve protokole ikram etti.

Yağmur yağışı altında devam eden kutlama programı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Mehter Takımı’nın konserle sona erdi.

Haberin Devamı