Gazete Vatan Logo

Fed’in şahin yüzü

Piyasalar Fed Başkanı Yellen’in Jackson Hole zirvesinde vereceği mesajları beklerken yardımcısı erken davrandı. Fischer ‘şahin’ tonuyla, “2016’da faiz artışı gündemde” dedi.

Fed’in şahin yüzü

Finansal piyasalar ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ne zaman faiz artıracağını yönelik sinyaller almak için Başkan Janet Yellen’in iki dudağının arasına bakarken, sürpriz mesaj Fed’in ikinci adamından geldi. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, ABD ekonomisinin halihazırda merkez bankasının hedeflerine ulaşmaya yakın doluğunu ve büyümenin hız kazanacağını açıklayarak, 2016’da bir faiz artırımının halen değerlendirildiğine işaret etti.

Eylül’ü mü işaret etti?

Fischer, Colorado’da Aspen Enstitüsü’nde yaptığı konuşmada, “Hedeflere yakınız. Geleceğe baktığımızda, büyümenin önümüzdeki çeyreklerde, yatırımların sürpriz bir yumuşamanın ardından toparlanması ve geçmişte dolardaki yüksek seyirden kaynaklanan baskının azalması ile birlikte yukarı yönde kıpırdamasını bekliyorum” dedi.

Fischer’dan gelen ‘şahin’ tonlu açıklamalar Fed’in bu yıl faiz artırımına gidebileceği beklentilerini güçlendirdi. Fischer’ın yorumunun, Yellen’in dünya merkez bankası başkanlarının katılacağı Jackson Hole’de yapacağı konuşmaya 1 haftadan az bir süre kala gelmesi dikkati çekti. Cornerstone Macro LLC ortağı ve eski Fed’in kurul ekonomisti Roberto Perli, “Eğer Fischer, Yellen’in bu hafta yapacağı konuşma yaklaşırken, çıkıp Fed Başkanı’nın katılmayacağı bir şey söyleseydi, olay olurdu. Yellen’in Jackson Hole’de faiz konusunda fazla bir işaret vermesini beklemiyorum” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Fed’in Temmuz’daki son toplantısının tutanaklarının daha ‘güvercin’ bir tonu işaret etmesine rağmen, Fed yetkililerinin Eylül’de faiz artırımına gidilebileceğini işaret eden birçok yorumu kafaları karıştırmıştı. Stanley Fischer’ın bu ‘şahin’ çıkışından sonra Janet Yellen’in Jackson Hole’de vereceği mesajların önemi daha da artmış oldu.

Merkez’den son indirim gelebilir

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, piyasalarda gözlerin bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı olacağını söyledi. Çekcen, şu değerlendirmeyi yaptı: “TCMB’nin faiz koridorunun üst bandında yine 25 baz puanlık indirime gitmesi bekleniyor. Burada asıl merak edilen konu TCMB’nin bu karar sonrası faiz indirimine devam edip etmeyeceği. Üst bantta yapılacak 25 veya

Haberin Devamı

50 baz puanlık indirim sonrası TCMB’nin faizleri daha fazla aşağı çekecek alanı daralıyor. Bu noktada TCMB’den yarın son bir faiz indirimi veya farklı bir güncelleme adımı görebiliriz.”

JCR: Küresel şartlar Türkiye için fırsat

Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, “Uluslararası finansal koşullar Türkiye ekonomisini yatırım yapılabilir konumda tutmak için en uygun konumunda” açıklamasını yaptı. Ökmen, dış talebin zayıf görünümüne rağmen, petrol fiyatlarındaki toparlanmanın, gevşek para politikalarının ve düşük faizlerin uzun vadede devam edeceği algısının tetiklediği küresel risk iştahındaki canlılığın Türkiye’nin finansal pozisyonlarının düzelmesine yardımcı olduğunu kaydetti. Reyting kuruluşu JCR, ekonomik uyarılarda da bulundu.

TCMB’nin genel eğilim olarak büyüme odaklı politikalara yöneldiğini belirten Ökmen, son dönemde gerçekleştirdiği gevşemenin enflasyon için ilave riskler yarattığını söyledi. Ökmen, “Politika gevşemelerinin sürmesi halinde TL’nin yılın geri kalanında hızla değer kaybetme riski var” dedi.

Haberin Devamı

Güçlü sinyalden kaçınır

CItIgroup ekonomistleri Dana Peterson, Andrew Labelle, William Lee ve kurumun stratejistleri Andrew Hollenhorst’un yazdığı bir müşteri notunda, “Fed Başkanı Janet Yellen’in 26 Ağustos’taki Jackson Hole konuşmasında bir sonraki faiz artırımına ilişkin güçlü sinyal verme ihtimali düşük” ifadesi yer aldı. Standard Chartered ekonomisti Thomas Costerg de Yellen’in daha fazla sıkılaştırma için aceleye gerek olmadığını ve nötr faiz oranının öngörülenden fazla düştüğünü söyleyebileceğini belirtti.