Gazete Vatan Logo

Fed dünyanın geri kalanına da baksın

Ali Babacan, Fed’in faiz kararının gelişmekte olan ülkeleri etkilediğini belirterek sadece ABD’yi değil dünyanın geri kalanını dikkate alması gerektiğini söyledi.

Fed dünyanın geri kalanına da baksın

Başbakan eski Yardımcısı ve AK Parti Ankara milletvekili adayı Ali Babacan, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) kendi verilerinin yanı sıra dünyanın geri kalanına bakarak adım atmasını ümit ettiklerini söyledi. Babacan, “Amerikan Merkez Bankası’nın atacağı adımlar, dünyayı zayıflatıyorsa, gelişmekte olan ülkelerde kırılganlıkları artırıyorsa, bu dönüp dolaşıp Amerikan ekonomisini mutlaka vurur. Amerikan ekonomisi açık bir ekonomi, dışarıda olup bitenden bağımsız bir ekonomi değil. Atacağı adım, dışarıyı etkiler ama dışarıda olup bitende dönüp kendisini etkiler. Bunların daha iyi farkında olmalarını istiyoruz” dedi. TRT Haber’de gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Ali Babacan, Fed’in faiz artışının dünya ekonomisi için belirsizlik alanı haline geldiğini belirterek, şöyle konuştu:


Öngörülebilir olmalı


“Mayıs 2013’te sıkılaştırmaya başlayacağını açıklayan Fed’in son 2.5 yıldır ne zaman, ne yapacağı tartışılıyor. Fed’in daha öngörülebilir olması gerekiyor. Amerika’nın kendi ekonomik verilerine bakarak aldığı faiz kararı, dünyanın tümünü etkiliyor.”

Haberin Devamı

Somut adımlara dönük politikanın oluşmasının dünya için daha iyi olacağını dile getiren Babacan, herkesin kendi tahmin çabalarıyla yönetilen bir finansal piyasanın çok inişli çıkışlı olacağını söyledi. Bu durumda gelişmekte olan ülkelerin kaybettiğini belirten Babacan, Fed’in kendi verilerinin yanı sıra dünyanın geri kalanına bakarak adım atmasını ümit ettiklerini kaydetti.


Türkiye’nin cari açık ve büyüme tahminini yükseltti

DÜNYA Bankası, ikinci çeyrekte beklenenden daha hızlı gerçekleşen büyüme nedeniyle 2015 yılı büyüme tahminini yüzde 3’ten yüzde 3.2’ye çıkarırken, 2015 yılı için cari açığın GSYH’ya oranını da yüzde 4.6’dan yüzde 5.5’e yükseltti. Dünya Bankası’nın Ekim ayı Türkiye Düzenli Ekonomik Notunda, “Bu kararımızda yılın ikinci yarısında büyümenin yavaşlaması beklentisi de dikkate alınıyor” denildi.
Herkeste aynı tablo

ALİ Babacan gelişmekte olan ülkelerin tümünde son birkaç yıldır olumsuz bir tablonun olduğunu belirterek, Türkiye’nin finansal göstergelerindeki tüm gelişmelerin gelişmekte olan tüm ülkelerde yaşandığını anlattı.

Haberin Devamı