Gazete Vatan Logo

Fabrika kuracak parayla Harvard’a Ülker imzası

Yıldız Holding başta obezite olmak üzere kronik metabolik hastalıkları önlemek için Harvard’a 24 milyon dolar bağışladı. Kompleksin adı Sabri Ülker Merkezi oldu.

Yıldız Holding başta obezite olmak üzere kronik metabolik hastalıkların önlenmesi için derinlemesine araştırmaların yapılacağı Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’ne 24 milyon dolar bağış yaptı. Yıldız Holding’in dünyanın en köklü ve saygın bilim akademilerinden Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’ne yaptığı bağışla toplum sağlığının geleceği için çalışmalar gerçekleştirilecek.

En büyük bağış

Bağışın yapıldığı fakültenin şu anda aktif şekilde çalışan Genetik ve Kompleks Hastalıklar Laboratuarı, 10 yıl boyunca Sabri Ülker Merkezi olarak anılacak. Halen başkanlığını dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’in yürüttüğü merkez, 24 milyon dolarlık bu bağışla birlikte özellikle kronik hastalıkların oluşmasını önlemek adına hem Türkiye’den hem dünyadan bilim adamlarının çalışmalarına ev sahipliği yapacak.

Sabri Ülker Merkezi’nin açılışı dün Amerika’nın Boston kentindeki Harvard Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker’in katıldığı açılışta Prof. Dr. Hotamışlıgil’in yanı sıra Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı Julio Frenk hazır bulundu.

Haberin Devamı

Ali Ülker, “Bugüne kadar Türkiye’den dünya çapında bir bilim kurumuna yapılan en büyük bağışı gerçekleştirmiş olmak, hem aile hem de Türkiyeli olarak bizim için gurur verici. Türkiye’nin lider gıda ve içecek şirketi olarak ülkemizde ile dünyada toplum sağlığının geleceğine olan sorumluluğumuzu layığıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi, ‘kamu sağlığı’ kavramını ilk kez bir branş olarak eğitim sistemine alan köklü geleneğin temsilcisi, dünyaca saygı duyulan bir bilim kurumu. Bu kurumda ana dilimizi konuştuğumuz saygın bir bilim insanıyla yolumuzun kesişmiş olması bizler için ayrıcalık” dedi.

Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Dekanı Julio Frenk de “Böylesine büyük bir bağış almış olmaktan bilim ve gıda endüstrisinin geleceği adına çok mutluyuz” diye konuştu.

Bilimsel Bienal projesi hayata geçiyor

Haberin Devamı

Yıldız Holding’in Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi ile yaptığı bu iş birliği kapsamında, Türkiye’den öğrenci ve araştırmacıların yanı sıra tüm dünyadan bilim insanlarına eğitim ve deneyim kazandıracak programlar da Sabri Ülker Merkezi’nde hayata geçiriliyor olacak. Sabri Ülker Merkezi etkinlikleri arasında İstanbul-Boston dönüşümlü ‘Bilimsel Bienal’ projesi de yer alıyor. Bilimsel Bienal, farklı coğrafyalardan bilim insanlarının araştırma yerlerini değiştirerek, farklı perspektif ve imkanlarla çalışmasına imkan verecek.

Bir rüya gerçekleşti

Sabri Ülker Merkezi’nin liderliğini yürütecek olan Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, “Hem kişisel hem de mesleki bir rüya gerçekleşiyor. Bu bağış ile önümüzdeki 10 yıl yapmayı hayal ettiğimiz çalışmaların kesintisiz sürdürülmesi ve bu çalışmalar çerçevesinde Türkiye’den de birçok bilim insanının yetiştirilmesi mümkün olacak” açıklamasını yaptı.

20’nci yüzyılın başından bu yana beslenmenin toplum sağlığına katkısının bilimsel araştırmalar ışığında artırılması için; mısır gevreğinin demir katkısıyla geliştirilmesi, tuzun iyot ile desteklenmesi veya süte D vitamini katkısı yapılması gibi sınırlı sayıda çalışmanın gerçekleştiğine değinen Hotamışlıgil, şöyle devam etti: “Yapılan çalışmaların insan sağlığına büyük etkisi oldu. Sabri Ülker Merkezi ile bu çağdaş araştırmaların biraz daha derinine inerek, insanların kronik ve yaşlanma ile gelen hastalıklardan korunması hedefleniyor. Bu merkezde yapılacak çalışmalar, insanların uzun ve sağlıklı yaşamalarını destekleyecek.”

Haberin Devamı

Çocuk felci aşısını buldular

Metabolik hastalıklar üzerine önemli çalışmaları olan Harvard Üniversitesi Toplum Sağlığı Fakültesi’nin bilim dünyasına katkıları arasında HIV 2 virüsünün keşfi, çocuk felci aşısının bulunuşu, yapay akciğer üretimi, SARS hastalığının önlenmesi için geliştirilen yöntemler ilk sıralarda yer alıyor.

1913’te Massachusetts Institute of Technology (MIT) Harvard ortaklığında, ABD’nin ilk profesyonel halk sağlığı eğitim merkezi olarak kurulan fakülte, halk sağlığı kavramının bir branş olarak okutulmaya başlandığı ilk kurum. MIT’den ayrılan fakülte, 1946’dan bu yana Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Harvard’daki Sabri Ülker Merkezi projesi Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’e ait.