Gazete Vatan Logo

Eximbank rekora gidiyor

Türk Eximbank’ın desteğinin ihracatın yüzde 25’ine denk geldiğini söyleyen Genel Müdür Yıldırım, “Hedefimiz Güney Kore’yi geçerek dünyada ihracatçısına en fazla destek olan kuruluş olmak” dedi.

Eximbank rekora gidiyor

Türkiye İhracat Kredi Bankası (Türk Eximbank) Genel Müdürü Adnan Yıldırım, geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla Türk Eximbank’ın ihracat kredisi ve sigorta desteğinin Türkiye ihracatının yüzde 23’üne denk geldiğini belirterek, “Biz şimdi bu yıl için yüzde 26 hedefi koyduk. Ağustos sonu itibarıyla yüzde 25’e yaklaştık” dedi.

Yıldırım, “Türk Eximbank’ın 2017 yılının ilk 8 ayında ihracatçılara sunduğu toplam finansman desteği geçen yıla göre yüzde 18 artarak 21.7 milyar dolardan 25.5 milyar dolara yükseldi. Türk Lirası bazında yüzde 39’luk artış sağladık. Bu anlamda sınavımızı başarıyla verdiğimizi söyleyebilirim. Bu desteğin 16.1 milyar doları nakdi kredi, 9.4 milyar doları alacak sigortası olarak sağlandı” diye konuştu.

Hedef 40 milyar $

Yıldırım, yıl sonuna kadar ihracatçıya 39.8 milyar dolar finansman desteği hedefi koyduklarını anımsatarak, şunları söyledi: “Bakanımız onu 40 milyar dolar olarak düzledi. 2018 ve devamı için verilen hedef, Türk Eximbank’ın dünyada ihracatçısına en fazla destek veren kuruluş olması. Bugün itibarıyla en fazla destek veren Güney Kore. Onların yüzde 28’e yakın destek profili var. Hedefimiz Güney Kore’yi geçerek dünyada ihracatçısına en fazla destek olan exim kuruluşu olmak.”

Haberin Devamı

Barter modeli uygulanacak
Adnan Yıldırım, barter modeliyle ihracata ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, uygun yeni bir barter modeli üzerinde çalışmaya başladıklarını anlattı. Yıldırım, şöyle konuştu: “Yeni bir uygulama olacağı için pilot uygulamalar veya proje bazında başlatacağız. 13 ülke için çalışma yapıyoruz. Bu 13 ülke için ‘Ne alınabilir, ne satılabilir, bu ülkeye ne tür projeler yapılabilir?’ çalışması yapıyoruz.”