Gazete Vatan Logo

Evren'in cenazesinde protesto!

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in naaşı, tedavi görürken hayatını kaybettiği Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) alındı. Evren'in cenaze töreninde ortalık karıştı. İki kadın'haram olsun' diye bağırınca korumalar kadınların olduğu bölgeye koştu. Arbede yaşandı.

Evren'in cenazesinde protesto!

Gülhane Askeri Tıp Akademisinden (GATA) askeri cenaze aracıyla alınan Evren'in naaşı, Genelkurmay Karargahı'na getirildi. Burada askerlerin omuzlarına alınan naaş, törenin yapılacağı alana taşındı. Kenan Evren'in Türk bayrağına sarılı naaşı, askerler tarafındankatafalka alındı. Katafalkın yanında Evren'in fotoğrafı ve madalyaları yer aldı. Askerlerin cenazenin başında sırayla nöbet tuttuğu törende, saygı geçişi yapıldı. 7. Cumhurbaşkanı Evren'in ailesi ve yakınlarının da katıldığı tören sonunda, Evren'in naaşı, askerlerin omuzunda cenaze aracına konuldu. Cenaze aracının karargahtan ayrılması sırasında, askerler selam durarak uğurladı. Kenan Evren'in naaşını taşıyan araç, cenaze namazının kılınacağı Ahmet Akseki Camisi'ne hareket etti.Genelkurmay Karargahındaki törene, basın mensupları alınmadı.

Dışişleri Bakanlığı Protokol Müdürlüğü’nde yapılan hazırlık toplantısına katılan Meclis yetkilileri, Evren’in katafalkının Meclis’e getirilip halkın saygı ziyaretine açılması, ardından şeref kapısı önündeki alanda tören düzenlenmesi için hazır olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Ancak Evren’in ailesinin, katılımın düşük olması ihtimali ve olası tepkileri göz önünde bulundurarak Meclis’te halkın da katılabileceği bir törene sıcak bakmadığı belirtildi. (Habertürk)

TÖRENDE ORTALIK KARIŞTI

Camideki törende ise ortalık karıştı. Hellalik istenirken cemaatten güçlü şekilde 'Helal olsun' sesleri yükseldi. Bu sırada arka taraftan iki kadından 'Haram olsun' sesi geldi. Bir anda korumalar harekete geçti. Kısa bir süreli bir arbede yaşandı.Arbede sırasında kadınlardan biri yere düştü. Diğer kadın ise "Çocuklarımı onun yüzünden babasız büyüttüm" diye bağırdı.

Haklarını helal etmediler
12 Eylül Mağduru Ülkücüler Komisyonu Başkanı Remzi Çayır, "Millet iradesini, parlamentoyu silah zoruyla kapatmış, kendi kararlarını 'yasa' diye topluma dayatmış bir darbecinin el üstünde taşınmasını reddediyoruz" dedi.
Aynı zamanda "Milli İttifak"ın Ankara Milletvekili adayı Çayır ile komisyon üyeleri, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evre'nin vefatı nedeniyle Güvenpark'ta toplandı. Grup adına açıklama yapan Çayır, 12 Eylül askeri müdahalesinin ezasını, işkencesini, idamını ve sürgününü yaşadıklarını belirterek, "Bir dönemin karanlık lideri Kenan Evren'in devlet töreniyle defnedilmesini kabul etmiyoruz" dedi.
Çayır, "yaşanan durumu, demokrasiye ve insan haklarına vurulmuş bir darbe" olarak niteleyerek, şu ifadeleri kullandı: "Bir milyon insanın gözaltına alındığı, 2 milyona yakın insanın fişlendiği, 300 kişinin mahpushanelerde işkence sonucu öldüğü, bir sağdan, bir soldan 50 kişinin idam edildiği, 43 kişinin o işkencelerden ötürü intihar ettiği bir dönemden bahsediyoruz. Karanlık bir dönemin mimarı Kenan Evren'in hala devlet başkanı sıfatıyla muamele görmesi kabul edilemez. Millet iradesini, parlamentoyu silah zoruyla kapatmış, kendi kararlarını yasa diye topluma dayatmış bir darbecinin el üstünde taşınmasını reddediyoruz."
Diktatörlerin son yolculuklarının, ibretialem için devlet töreniyle değil, hafızalara kazınacak başka metotla defnedilmesi gerektiğini savunan Çayır, "Darbecilere, diktatörlere, onlara yatıklık edenlere, onlara taltif edenlere hakkımızı helal etmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu. Gruptakiler, Çayır'ın,"Evren'e hakkınızı helal ediyor musunuz?" sorusuna, sırtlarını dönerek "Hayır" cevabı verdi.

Haberin Devamı

Kenan Evren için başsağlığı ilanları

Haberin Devamı

7’nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in vefatı üzerine Fenerbahçe Spor Kulübü, Genel Kurmay Başkanlığı ve Kenan Evren Eğitim Vakfı gibi kurumlar gazetelere başsağlığı ilanı verdi. Kurumların dışında bazı vatandaşların da gazetelere Kenan Evren için başsağlığı ilanı verdiği görüldü. K. Ahmet Günday Ailesi’nin başsağlığı ilanı da bu ilanlar arasında yerini aldı. K. Ahmet Günday Ailesi ilanında şu ifadelere yer verdi, " Milletimizi çok büyük felaketten kurtaran, o günlerin şartlarında %5’i yanlış olsa da %95’i milletimizin hayrına uygulamalarla bizlerin bu günlere salimen gelmemizi sağlayan 7. Cumhurbaşkanımız Kenan Evren’in vefatı nedeniyle milletimize başsağlığı dileriz."

Haberin Devamı